Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Promovarea lecturii ca obicei cotidian

15 februarie - Ziua Națională a Lecturii

Promovarea lecturii ca obicei cotidian

„Fiecare carte pare că închide în ea un suflet. Şi, cum o atingi cu ochii şi mintea, sufletul ţi se deschide ca un prieten bun" - Maxim Gorki.

Orice carte este un dar al existenței. Indiferent de gusturile literare, lectura trebuie să facă parte din viețile noastre deoarece prin intermediul ei reușim să ne lărgim perspectiva asupra lumii, ne sprijină dezvoltarea personală , ne hrăneşte spiritual și imaginaţia, ne motivează și ne încurajează întotdeauna, fiind alături de noi pe drumul vieții.
Încă de la vârste fragede copiii trebuie încurajați să citească, motivați să descopere fascinanta lume care se ascunde între paginile unei cărți.
George G. Martin, autor american, spunea atât de frumos ,,Un cititor trăieşte o mie de vieţi înainte de a muri. Cel care nu citeşte trăieşte o singură viaţă".
De aceea, cufundându-ne în rândurile lecturii ne putem transpune în pielea diferitelor personaje, putem învăța din experiența altora, putem urma exemple pozitive, putem evita întâmplări neplăcute, ne îmbogățim viziunea și modul de a gândi. Prin lectură, putem aluneca în pielea, viața sau sufletul altcuiva.
Cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii sărbătorită pe data de 15 februarie, elevii și preșcolarii Școlii Gimnaziale  Nr. 1 Cheresig au desfășurat o serie de activități care au avut în central atenției promovarea lecturii ca obicei cotidian. Preșcolarii de la Grădinița cu Program Normal Nr. 2 Toboliu, sub îndrumarea doamnelor educatoare Sime Mariana Emilia și Mariș Adina au realizat semne de carte și au ascultat povești citite cu măiestrie. Elevii claselor  a II-a, a III-a și a IV-a de la Școala Primară Nr. 1 Toboliu, împreună cu d-na prof. Gligor Adriana și d-na învățătoare Leuce Mira, au sărbătorit Ziua Națională a Lecturii printr-o serie de activități: au făcut cunoștință cu biblioteca școlii, și-au făcut permis pentru bibliotecă, au împrumutat cărți și au lecturat din acestea. În cadrul orei de limba engleză, elevii clasei a III-a și a IV-a au citit povești consacrate din literatura universală atât în limba română cât și în limba engleză, îndrumați de d-na prof. Gligor Adriana.
Dornici să își exerseze abilitatea de a citi au fost și elevii clasei I de la Școala Gimnazială Nr. 1 Cheresig, alături de d-na învățătoare Alina Colar. Aceștia și-au confecționat semne de carte, au citit lecturi preferate, au ascultat povești citite de d-na învățătoare. Fiecare elev a desenat portretul personajului preferat și i-a scris o scrisoare acestuia.
Activitățile care au avut în centru lectura au fost îndrăgite de elevi și ne propunem să le desfășurăm cât mai des cu putință. Elevii au acces la biblioteca clasei de unde pot citi zilnic cărțile dorite și pot împărtăși cu colegii experiența lecturii.
„Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna" - Frederick Douglass.
Prof. Alina Colar
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Promovarea lecturii ca obicei cotidian.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 11 June 2023