Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
22 decembrie 2025

SURSE: Daniel David și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației și Cercetării / Marilen Pirtea – în pole position pentru a prelua portofoliul


Daniel David și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației și Cercetării, potrivit surselor Edupedu.ro.
Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, este cotat cu cele mai mari șanse de a prelua portofoliul cel mai dur lovit de măsurile de austeritate aplicate deja prin Legea Bolojan și cu un dosar fierbinte pe masă, și anume controversata programă de limbă română ce readuce cronicarii spre a fi studiați de elevii de 14-15 ani, la clasa a IX-a.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 noiembrie 2025

Sindicatul din educație avertizează profesorii:
Nu semnați actele adiționale propuse de școli la contractele de muncă, este o tentativă de diminuare a veniturilor

Sindicatul Independent al Profesorilor Argeș – SIPA „Muntenia” avertizează că școlile, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. SIPA Muntenia transmite profesorilor, printre altele, să nu semneze actele adiționale propuse și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.
„Conducerile unităților de învățământ, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, fapt ce duce la diminuarea salariului”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, această modificare este ilegală, deoarece decizia ICCJ nr. 7/2021 stabilește că gradația de merit, dirigenția, învățământul simultan / special, indemnizațiile specifice (contabili) sunt majorări ale salariului de bază, iar sporul neuropsihic se calculează la salariul de bază majorat, nu la salariul din grilă.

Sindicatul transmite profesorilor să nu semneze actele adiționale propuse, să nu accepte diminuarea bazei de calcul a sporului neuropsihic și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.

„Orice presiune sau amenințare din partea angajatorilor trebuie comunicată imediat sindicatului”, conform informării SIPA Muntenia.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2025

Dacă înveți 20 de tipuri de exerciții, poți lua peste 9 la Evaluarea Națională, la Matematică – analiză

Evaluarea Națională continuă să dirijeze învățarea în România, asta arată noile modele de subiecte publicate pentru 2026 de Ministerul Educației și Cercetării. Analiza Edupedu.ro asupra itemilor care construiesc testul arată același tip de șablon cu probleme repetitive și previzibile. Asta deși toți specialiștii și practicienii – de la profesori, la cercetători, până la OCDE – avertizează de ani de zile că Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a în forma actuală întreținută deliberat de Centrul Național de Curriculum și Evaluare și Ministerul Educației și Cercetării menține aceleași rutine care duc elevii doar spre memorare, algoritmi, pregătire pentru notă, nu pentru înțelegere.
Reamintim, Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfășoară, anual, într-o singură sesiune, iar în ultimul an a existat și o sesiune specială. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă, potrivit Ministerului Educației.
O analiză comparativă făcută de Edupedu.ro asupra subiectelor oficiale date la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a între anii 2022–2025, în care am inclus și modelul publicat de minister pe 3 noiembrie pentru EN 2026, arată că fiecare exercițiu din testul propus este o reluare fidelă a unuia anterior. În cinci ani, examenul nu a introdus niciun tip nou de problemă, nicio cerință de gândire, nicio situație aplicată. Practic, cine identifică și rezolvă intensiv aceste câteva tipuri de exerciții poate lua lejer o notă peste 9, potrivit analizei Edupedu.ro.

„Raftul cu produse eco”

Un proiect inovativ la C.T. ,,Mihai Viteazul”

„Raftul cu produse eco”

Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" Oradea derulează proiectul educativ cu participare internațională „Raftul cu produse eco", în perioada 1.11.2021 - 31.05.2022.

În cadrul acestui proiect, 37 de echipe mixte profesori- elevi- studenți desfășoară activități practice având ca scop promovarea unui stil de viață sănătos și responsabil, prin realizarea de produse din materii prime eco.
​Echipa de proiect, formată din director adj. Filip Marinela, coordonator, director adj. Runcanu Monica, prof. Vașadi Adriana, prof. Iancu Ionuț și prof. Tipi Izabella, își propune creșterea gradului de implicare directă și responsabilă a elevilor de liceu într-o serie de activități de cercetare și descoperire a unor idei inovatoare în industria alimentară care să răspundă întrebărilor unui consumator responsabil: ce mănânc, de unde provine hrana mea și cum a fost produsă?
​În acest sens, miercuri, 30.03.2022, echipa formată din elevele Miruna Daria Dana, Alina Neaga și Patricia Baciu din clasa a XI-a E, specializarea Tehnician analize produse alimentare, coordonate de profesor Filip Marinela, și-a pus la încercare creativitatea și aptitudinile profesionale realizând pâine exclusiv din materii prime eco, fără aditivi, conservanți și amelioratori sintetici. Pe lângă procesul tehnologic clasic au experimentat și un „altfel" de procedeu de obținere a pâinii, prin înlocuirea apei cu bere brună, urmărind îmbunătățirea calităților senzoriale și tehnologice ale acesteia. Activitatea s-a încheiat cu o activitate de cercetare prin analize de laborator, analiza organoleptică și fizico- chimică a produselor obținute.
​Concluziile cercetării au constat în faptul că: pâinea obținută prin înlocuirea în procesul tehnologic a apei cu bere brună are calitățile senzoriale superioare comparativ cu pâinea obținută  prin procesul tehnologic clasic; porozitatea și volumul sunt mai mari datorită dioxidului de carbon existent în bere și o aciditate mai mare contribuind la o mai bună conservare a produsului.
​Pâinile obținute au fost foarte gustoase și în același timp foarte sănătoase!
Produsele obținute, rezultatele cercetărilor, colajele de fotografii, materialele filmate și prezentările PowerPoint realizate pe parcursul proiectului vor face obiectul unui târg și concurs la finalul acestuia. Succes tuturor participanților! (R.F.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Raftul cu produse eco”.

Trimite email
luni, 29 decembrie 2025 la 01:16:30 Ora standard a Europei de Est