Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

,,Împreună, uniți, suntem mai puternici”!

,,Mai mult ca niciodată, avem nevoie de unitate la nivel național și european”

,,Împreună, uniți, suntem mai puternici”!

Luni, 9 mai 2022, la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie din Oradea, s-a desfășurat ceremonia militară prilejuită de o triplă sărbătoare: Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene.

Evenimentul a fost organizat de Garnizoana Oradea, împreună cu Instituția Prefectului județului Bihor, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, Primăriei municipiului Oradea și structurilor de apărare, ordine și siguranță națională din Garnizoana Oradea, iar Slujba de Tedeum a fost săvârșită de preotul Penitenciarului Oradea, părintele capelan Bogdan Durgheu. Alocuțiunile au fost rostite de subprefectul județului Bihor, domnul Emilian Pavel și istoricul prof. univ. dr. Gabriel Moisa.
În alocuțiunea sa, subprefectul Emilian Pavel s-a referit la tripla semnificație a zilei de 9 Mai, subliniind faptul că ,,mai mult ca niciodată, avem nevoie de unitate la nivel național și european, că împreună, uniți, suntem mai puternici"!
La rândul său, istoricul Gabriel Moisa a făcut vorbire despre contextul european complicat și dificil în care ne aflăm, dezvoltând cele trei momente și semnificația lor în această conjunctură politică. Referindu-se la primul moment istoric, 9 Mai 1877, s-a exprimat metaforic despre ,,certificatul de naștere a statului român independent". ,,Momentul 9 Mai 1945 a consolidat o realitatea a continentului european, care nu s-a dorit, nu se dorește răscolită pentru că a adus o oarecare stabilitate, o oarecare coerență politică identitară", iar momentul 9 Mai 1950, celebra declarație a ministrului de Externe al Franței, Robert Schuman, a adus și a pus pe tapet ideea foarte interesantă că ,,statele europene trebuie să trăiască împreună (sub aceeași ,,umbrelă"), să aleagă ceea ce le unește, nu ceea ce le desparte, să dezvolte această identitate unificatoare", Uniunea Europeană.
Nici de această dată, din cadrul ceremoniei, nu a lipsit momentul depunerii de coroane și jerbe de flori la Statuia Ostașului Român. Alături de oficialități și reprezentanți ai unor instituții, organizații și asociații, au urcat cu flori la statuie, elevi gojdiști și studenți ai Facultății de Drept de la Universitatea din Oradea. Salutăm și ne bucură revenirea domnului general Vasile Creț.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe în Galeria foto: ,,Împreună, uniți, suntem mai puternici”!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 26 mai 2022