Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Ziua părinților adoptivi, la Zoo Oradea (II)

Un eveniment ajuns la cea de-a XIII-a ediție

Ziua părinților adoptivi, la Zoo Oradea (II)

Grădina Zoologică Oradea a găzduit sâmbătă, 7 mai 2022, cea de-a XIII-a ediție a Zilei părinților adoptivi.

În program au fost incluse activități precum pregătirea hranei și participarea la hrănirea unora dintre animale, cum ar fi lemurii, suricatele, iepurii, caprele cameruneze, caii sau lamele.
După un tur al Grădinii, părinții adoptivi au fost invitați la bucătărie, unde au participat, cu mic cu mare, la pregătirea hranei pentru animale. Cu acest prilej au aflat de la medicul veterinar și de la îngrijitori ce tip de hrană mănâncă fiecare animal în parte, mâncărurile preferate, precum și cantitățile recomandate pentru dieta zilnică. „Eu am pregătit pentru capucin un meniu format din portocale, banane, struguri, cozonac, avocado și papaia", ne-a spus, încântată,micuța Sophia Eliza. „Eu am pus în coș măr și salată pentru iepurele nostru Ricky. Abia așteptăm să-l luăm în brațe", ne-a declarat Anastasia, părinte adoptiv împreună cu surioara ei Alexandra.
După ce au pregătit tăvile cu bunătăți, invitații au hrănit împreună cu îngrijitorii animalele adoptate, micuții fiind încântați că unele necuvântătoare le ciuguleau hrana direct din mână. De un adevărat spectacol s-au bucurat participanții la țarcul leilor, unde neînfricații au sărit să înhațe bucățile de carne atârnate de către îngrijitori. „Când am văzut ce sus sare să prindă carnea, m-am gândit că o să adoptăm și leoaica, alături de suricata și ratonul pe care îi avem deja adoptați", ne-a mărturisit Alexandru Faur, unul dintre cei mai fideli și implicați părinți adoptivi ai Grădinii Zoologice din Oradea.
În prezent, la Grădina Zoologică Oradea sunt înregistrați aproximativ 40 de părinți adoptivi din Oradea și mai multe localități din țară: Constanța, Timișoara, Baia Mare, Sighetu Marmației, Cluj-Napoca, Lugoj, Arad etc. De menționat că sunt persoane care au adoptate câte cinci, trei sau două animale. Cele mai adoptate animale sunt lupii arctici, suricatele, tigrii siberieni, urmate de căpriori, lame, lemuri, antilope, cai, ratoni sau zebu.
„Prin adopţia unui animal, părintele adoptiv aduce un ajutor considerabil, timp de un an, pentru îngrijirea şi hrana acestuia. Ziua părinților adoptivi este modul în care le mulțumim pentru sprijinul adus la creșterea și bunăstarea animalelor", precizează Alexandru Sârbu, medicul veterinar.
Perioada pentru care se încheie adopția este de un an, iar suma achitată este de 200 lei pentru persoanele fizice, respectiv 500 lei în cazul persoanelor juridice.
Ziua părinților adoptivi se organizează de două ori pe an, primăvara și toamna.
Loredana Buz
consilier Relații Publice A.D.P. Oradea
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Ziua părinților adoptivi, la Zoo Oradea (II).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 26 mai 2022