Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Noi experiențe în cadrul proiectului Erasmus+ „ Let’s go IT: Pregătire internațională pentru o carieră mai bună”

De la Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita

Noi experiențe în cadrul proiectului Erasmus+ „ Let’s go IT: Pregătire internațională pentru o carieră mai bună”

În perioada 8-22 mai 2022, s-a desfășurat a doua mobilitate în cadrul proiectului „Let's go IT: Pregătire internațională pentru o carieră mai bună", un proiect de mobilități pentru formare profesională VET.

În cadrul acestei mobilități, 16 elevi din clasa a XI-a A, profilul matematică-informatică, s-au deplasat, de data aceasta într-o locație nouă, în Paphos, Cipru, fiind însoțiți de doi profesori: Coras Zenovia Mirela, Bențe Ioana Corina și un monitor, Sarca Simona Adriana.
Implementat de o echipă de cadre didactice implicate în dezvoltarea copiilor și crearea de noi oportunități de învățare, proiectul are ca obiective:
-achiziționarea de competențe, cunoștințe și abilități în domeniul informatic, aplicând cel puțin trei metode de rezolvare a problemelor, în medii reale, conectate cu cele mai noi tendințe în domeniu;
 -dezvoltarea abilităților de lucru în echipă însușindu-și un comportament specific locului de muncă, respectând regulile stabilite, în vederea unei tranziții facile pe piața muncii;
-dezvoltarea de abilități sociale, civice, interculturale și lingvistice specifice unui cetățean european, interacționând cu mediul țărilor gazdă, iar la nivelul instituției:
- crearea de parteneriate școlare europene, contactând firme din străinătate, în vederea depunerii unor noi proiecte europene pentru îmbunătățirea calității actului educațional și adaptarea pregătirii elevilor la cerințele pieței muncii și a domeniului IT.
    Obiectivele au fost atinse cu succes prin intermediul activităților care au avut la bază metode de educație non-formală precum: dezbateri, prezentări, discuții libere, lucrul în echipă, seri interculturale etc.
În decursul celor două săptămâni, elevii au avut parte atât de experiențe practice în domeniul IT, cât și de experiențe culturale. În această perioadă, ei au dobândit experiențe la locul de muncă, deoarece au beneficiat de oportunitatea de a lucra cu echipamente tehnice adecvate, cu cele mai performante componente hardware și software și au avut posibilitatea să intre în contact cu specialiști din domeniul IT, experiențe care le vor permite dezvoltarea de competențe practice și familiarizarea cu mediul IT european prin intermediul firmelor de specialitate.
Cunoștințele teoretice acumulate de către elevi pe băncile școlii sunt diminuate în absența practicii, a confruntării elevilor cu situații reale de viață. Dezvoltarea acestor competențe și abilități se poate face doar parțial în laboratorul de informatică, nefiind prevăzute ore de activități practice care să se desfășoare cu agenți economici de profil. Prin participarea la acest proiect comunitar, elevii au avut oportunitatea de a face transferul de la teorie la practică, într-un mediu real, în cadrul unor companii aflate pe piața muncii europene. Aceste competențe, odată dobândite, vor contribui la dezvoltarea de aptitudini care vor facilita accesul elevilor atât pe piața muncii, cât și spre forme superioare de studiu, în funcție de alegerile fiecăruia. Pentru o mai bună inserție pe piața muncii, tinerii au nevoie să lucreze într-un mediu real, în firme specializate de IT, cu profesioniști ale căror cunoștințe sunt la nivelul cerințelor actuale, luând astfel contact cu cele mai noi provocări din domeniu. Ei au nevoie să cunoască limbaje de programare actuale, să-și dezvolte dimensiunea aplicativă și creativă a muncii lor, să aibă inițiativă, să învețe să dezvolte o afacere, deci să posede și cunoștințe antreprenoriale.
Prin participarea la mobilitate, dincolo de dezvoltarea competențelor în IT, elevii și-au dezvoltat încrederea în sine, au învățat să se autogospodărească și să conviețuiască într-un mediu diferit de cel familial. Și-au dezvoltat abilitățile de comunicare și de relaționare cu elevi din alte țări. Participanții au avut posibilitatea de a-și folosi cunoștințele de limba engleză într-un context real, de a-și forma noi planuri de carieră prin continuarea studiilor la un nivel superior.
Consider că derularea proiectului Erasmus+  « Let's go IT: Pregătire internațională pentru o carieră mai bună» aduce o contribuţie importantă pentru dezvoltarea dimensiunii europene în şcoala noastră şi pentru pregătirea elevilor noștri pentru a deveni cetățeni activi. Prin intermediul acestui proiect, elevii au deja o primă experiență de lucru într-un mediu real, acest lucru putând duce la găsirea unui loc de muncă mult mai ușor sau chiar la luarea deciziei de a deveni ei înșiși proprietari ai unor firme, creând la rândul lor locuri de muncă. Așadar, beneficiile participării la un proiect de mobilitate Erasmus+ sunt nelimitate, efectele resimțindu-se atât direct, de către elevi, cât și pe termen lung, de comunitatea locală.
Iată cateva impresii ale tinerilor elevi, în urma experienței din Paphos, Cipru
,,Proiectul acesta Erasmus+ a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea și dacă s-ar putea aș repeta această experiență oricând. Am învățat multe lucruri noi în domeniul IT care îmi vor fi de folos pe viitor având în vedere că vreau să mă angajez în acest domeniu. Pe lângă asta m-am și distrat bine cu colegii pe care i-am cunoscut mai bine și am vizitat o regiune foarte frumoasă la Marea Mediterană într-o țară superbă, Cipru" (Chira Cosmin).
,,Perioada de două săptămâni petrecută în orașul Paphos din Cipru în cadrul proiectului Erasmus+ ,,Let's go IT" a reprezentat pentru mine o experiență de neuitat în care am învățat multe lucruri noi și mi-am făcut multe amintiri. Am avut ocazia să învăț programare avansată sub îndrumarea mentorului nostru domnul Lazaros Lazarou, care a dat dovada de seriozitate și dedicare. De asemenea, am avut ocazia să particip la diferite excursii și evenimente culturale. Consider că prin acest proiect mi-am dezvoltat atât abilitățile de programare cât și cele de comunicare" (Mărcuș Alex).
,,Pentru mine, acest proiect a reprezentat o experiență unică ce ne-a ajutat să ne dezvoltăm atât pe plan profesional cât și personal, datorită locurilor vizitate și prin interacțiunea cu localnicii. De asemenea, în urma activităților practice efectuate, am dobândit o multitudine de informații" (Albu Cristian).
,,Mi-am pierdut toată încrederea că vom merge în Cipru când ni s-a amânat proiectul din octombrie până în mai, datorită pandemiei, dar a fost o adevărată experiență să mă văd pe insulă. Aș recomanda oricui să se alăture unui astfel de proiect. Absorbirea unei culturi străine de cea de acasă, ,,culture shock-ul", învățarea unor noi moduri de a trăi, contextul acestor popoare și istoria formării lor sunt experiențe de neuitat. Când te afli pe tărâmuri străine, din fiecare colțișor curge istoria și personalitatea locului. E scos din poveste" (Lazăr Cătălin).
,,Sunt fericită că am avut ocazia să particip la acest proiect care mi-a oferit nenumărate experiențe de neuitat, unde mi s-a demonstrat că învățatul are și părți distractive, unde am întâlnit oameni noi, și în care am creat legături strânse cu colegii mei. Și mai presus de atât, am colecționat multe amintiri frumoase la care sunt sigură că mă voi gândi cu drag. Sunt foarte mulțumită de tot ceea ce am experimentat în aceste două săptămâni și sunt nerăbdătoare să mai particip la astfel de proiecte" (Florea Patricia).
,,Pentru mine, experiența trăită în cadrul proiectului Erasmus+ a reprezentat o ocazie unică de a mă dezvolta atât pe plan cultural și personal, cât și profesional. Pe lângă abilitățile dobândite în domeniul programării în C++ am reușit să-mi dezvolt și abilitățile lingvistice, dar și de adaptare într-un mediu nou" (Gabriel Mărcuț).
,,Acest proiect a fost unul de neuitat. Aș da oricând timpul înapoi ca să repet această experiență. Aici am învățat lucruri noi în IT dar am petrecut și un timp deosebit cu colegii mei învățând să trăim și să ne distram împreună" (Mal Mark).
,,Pot spune că această experiență a fost impresionantă. Am învățat multe lucruri atât legat de Informatică cât și despre cultura Pafosului și a Ciprului. Alături de colegii mei și de doamnele profesoare care au organizat acest proiect, am creat multe amintiri și momente de neuitat. Vă mărturisesc că merită să vă alăturați mobilităților Erasmus atunci când va veni timpul, pentru că este de neratat" (Arba Sara).
,,Sunt nespus de fericită că am avut oportunitatea de a face parte din proiectul Erasmus+ și consider că este o șansă unică în viață. Cu această ocazie, am văzut partea interesantă a învățatului, am vizitat locuri noi și am descoperit frumusețile Ciprului. Am cunoscut, de asemenea, persoane noi și am observat traiul oamenilor de pe insulă. Cipru este una dintre țările care trebuie vizitate cel puțin odată în viață și mă bucur că am avut ocazia să o vizitez alături de colegii și profesorii mei. Am acumulat multe amintiri frumoase de care îmi voi aminti cu drag, precum și multe cunoștințe noi în domeniul Informaticii" (Isăilă Cristina).
,,Experiența trăită în Cipru a fost una unică, o experiență pe care n-am s-o uit niciodată. Mi-a deschis ochii și m-a învățat să privesc lucrurile din mai multe perspective. Nu am nimic de reproșat. Mâncarea a fost bună, hotelul curat, oamenii deschiși. Singurul lucru care nu mi-a plăcut a fost perioada scurtă în care am stat acolo! Mi-ar fi plăcut să stăm mai mult" (Scurt Anamaria).
 ,,Acest proiect mi-a demonstrat că poți combina utilul cu plăcutul.  Aș repeta această experiență oricând, nu numai pentru ce am învățat acolo ci și pentru vizitele și peisajele pe care Paphosul ni le-a oferit. Am întâlnit oameni noi, cunoscând puțin din cultura lor. Pe lângă multitudinea de informații primite în domeniul C++ mi-am dezvoltat și abilitățile lingvistice. Mulțumim profesorilor pentru această ocazie unică pe care ne-au oferit-o" (Sorana Bențe).
Prof. Ioana Corina Bențe

Trimite email

joi, 30 iunie 2022