Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Primăriile câștigătoare la ,,Campionatul bihorean al curățeniei”

Concursul a fost organizat în cadrul campaniei „Luna curățeniei în Bihor

Primăriile câștigătoare la ,,Campionatul bihorean al curățeniei”

Cele mai active și determinate comunități locale din județul Bihor au fost răsplătite pentru participarea la „Campionatul bihorean al curățeniei".

Concursul, la care s-au înscris 94 de primării (din 100), a fost organizat în cadrul campaniei „Luna curățeniei în Bihor". Rezultatele au fost anunțate în cadrul unei gale care a avut loc miercuri, 15 iunie.
În calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Ecolect Group, Mircea Mălan a înmânat premiile celor 18 primării câștigătoare.
În desemnarea câștigătorilor s-a ținut cont de cantitățile de deșeuri colectate de-a lungul întregii luni mai. Au fost luate în calcul doar următoarele cinci tipuri de deșeuri (colectate de la gospodării și din cadrul campaniilor de igienizare): 1) Plastic/metal; 2) Hârtie/carton;
3) Sticlă; 4) DEEE (Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice); 5) Deșeuri voluminoase.
Au fost strânse peste 1.300 de tone de deșeuri.
În funcție de cantitatea de deșeuri colectată/număr de locuitori, fiecare participant a primit un punctaj. Au fost acordate câte trei premii în fiecare dintre cele șase zone mari de implementare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID): locul  I - 100.000 lei, locul II - 50.000 lei și locul III - 30.000 lei.
Astfel, premiul I a fost obținut de Borș, Aleșd, Cociuba Mare, Ștei, Buduslău și Sâniob, pe locul II s-au situat Sântandrei, Bulz, Mădăras, Vașcău, Marghita și Sălacea, iar premiul III a ajuns la Paleu, Șuncuiuș, Salonta, Criștioru de Jos, Popești și Săcueni.
Comuna Cărpinet a câștigat, prin tragere la sorți, un utilaj pentru curățarea suprafețelor, oferit de firma Best Tools.
Sumele obținute de primării vor fi folosite pentru realizarea unor proiecte de mediu care se adresează și copiilor.
O altă condiție este ca 10% din valoarea premiului să fie alocată pentru comunitatea de elevi voluntari înscriși în ,,EcoClub Bihor" din acea unitate administrativ-teritorială care a câștigat.
Fondul de premiere al campaniei de anul acesta a ajuns la 1.100.000 lei, contribuția Consiliului Județean Bihor fiind de 500.000 lei.
La gală au participat reprezentanții unităților administrativ-teritoriale, partenerii și sponsorii campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor", reprezentanți ai operatorilor de salubritate, elevii premiați în concursul „EcoProvocarea" și profesorii coordonatori ai EcoCluburi-lor înființate în școli. Aceștia au fost răsplătiți în cadrul galei pentru, activitatea lor, cu vouchere în valoare de 500 și 1.000 de lei, oferite de DECATHLON și Benvenuti.
Vă reamintim că în cadrul campaniei au fost organizate două competiții, „Campionatul bihorean al curățeniei" adresat orașelor și comunelor și „EcoProvocarea" un concurs adresat elevilor.
Au fost organizate 334 de acțiuni de igienizare în tot județul, la care a participat întreaga comunitate, de la administrație publică locală, biserică, școală, la mediul de afaceri, ONG-uri, cetățeni și presă pentru obiectivul final: un Bihor Curat!
REZULTATELE DETALIATE DE LA ,,CAMPIONATUL BIHOREAN AL CURĂȚENIEI":
Zona 1B - Zona Metropolitană (click aici)
Zona 2 - Aleșd (click aici)
Zona 3 - Salonta (click aici)
Zona 4 - Beiuș (click aici)
Zona 5 - Marghita (click aici)
Zona 6 - Săcueni (click aici)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Primăriile câștigătoare la ,,Campionatul bihorean al curățeniei".

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 30 iunie 2022