Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Spectacolul ,,Universul talentelor”

Vineri, 10 iunie, la Era Shopping Park, a avut loc

Spectacolul ,,Universul talentelor”

Vineri, 10.06.2022, la Era Shopping Park, a avut loc spectacolul „Universul talentelor", organizat de Palatul Copiilor Oradea

,,A fost un an deosebit, cu multe provocări, și iată-ne împreună la acest frumos spectacol, alături de elevii noștri talentați", a declarat directorul Palatului, domnul prof. Marcu Marius Constantin.
Inspectoratul Școlar Bihor a fost reprezentat de domnul inspector școlar general adjunct Avram Nicolae Ioan și domnul inspector școlar Ștefănuț Alin Serafim; spectacolul a fost coordonat de directorul Palatului Copiilor Oradea, domnul prof. Marcu Marius Constantin, și prezentat de d-ra profesor Loredana Barmoș.
Spectacolul s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută, creată de artiștii noștri și de un public numeros și entuziast, care a aplaudat artiștii și a apreciat lucrările expuse.
Oscar Wilde spunea că ,,cel mai bun mod în care poți face copiii să asculte este să-i faci fericiți", iar noi, în cadrul Palatului Copiilor Oradea, facem acest lucru, îi facem pe copii fericiți și le dăm aripi să zboare prin toate activitățile pe care le desfășurăm.
Programul artistic
Bogatul program artistic prezentat de artiștii și formațiile Palatului (și ale structurilor sale) a cuprins numere reprezentative ale cercurilor existente:
Cercul de instrumente muzicale tradiționale (taraf, estradă): prof. Sala Paul, Dobrea Marius, Vălean Vlad și Marcu Marius au interpretat Imnul, Rapsodia română și Suită de polcă și pe picior
Cercul de muzică vocală și instrumentală: eleva Coita Sofia a interpretat piesa ,,It s my life", iar Dascălu Alexia a cântat ,,Stand up", prof. coordonator Oprescu Dan
Cercul de instrumente muzicale tradiționale (structura: Clubul Copiilor Beiuș): elevii Tomele Samuel, Durla Andrei, Bognar Cristina, Bognar Emanuel au cântat la pian și chitară, prof. coordonator Egyed Erno
Cercul de teatru (structura Clubul Copiilor Salonta): elevele Monenciu Maria și Marian Paula au prezentat un dialog comic de teatru, moment coordonat de prof. Loredana Barmoș
Cercul de gimnastică ritmică de la Palatul Copiilor Oradea: elevele Bradea Patricia și Bonta Irina au avut momente de gimnastică ritmică, prof. coordonator Morar Luminița
Cercul de design vestimentar a avut prezentare de modă, prof. coordonator Pat Adela
Cercul de karate a prezentat kata (formă de exercițiu) și kumite (formă de luptă), prof. coordonator Vaida Ioan
Cercul de dans contemporan/modern  (structura: Clubul Copiilor Aleșd) a fost reprezentat pe scenă de trupa de dans ,,Metaphoric",coordonată de prof. Merca Adela
Cercul de canto popular de la Palat: elevii Romina Suciu și Naghi Ionuț au interpretat cântece de muzică populară, prof. coordonator Turc-Gal Anamaria
Cercul de estradă: Melisa Junc a interpretat piesa „Human", iar ceilalți elevi, piesa „E povestea noastră", coordonați de prof. Marcu Marius Constantin
Cercul de gimnastică aerobică a prezentat un moment de ,,Can Can", prof. coordonator Amalia Pop
Cercul de teatru s-a prezentat în spectacol cu piesa „Titanic Vals", coordonată de prof. Ile Claudia
Cercul de dans modern/Showdance a prezentat trei momente de dans contemporan: formația 1 - Dancing in Rain, formația 2 - Colours, iar formația 3 - Little things
Cercul de muzică populară (structura Clubul Copiilor Ștei) a prezentat o suită de dansuri populare, prof. coordonator Tomuțiu Cornel.
Expoziția cu lucrări
În cadrul Expoziției, au fost prezentate lucrări ale copiilor de la Cercul de pictură (din cadrul Palatului), prof. Pinta Alina, de la Cercul de sculptură/ modelaj, prof. Susman Radu, de la Cercul Cultură și civilizație engleză, prof. Vesea Adriana Florina, de la Cercul Protecția mediului-ecologie, prof. Dume Carmen Corina, de la Cercul de acvaristică (structura Clubul Copiilor Beiuș), prof. Gabor Floare, de la Cercul de grafică (structura Clubul Copiilor Marghita), prof. Iepure Florina, de la Cercul Atelierul fanteziei și ceramică (structura Clubul Copiilor Stei), prof. Boc Marius și Tărăsie Daniel și nu în ultimul rând, lucrări ale copiilor de la Cercul de design vestimentar (din cadrul Palatului Copiilor Oradea), prof. Pat Adela Anca.
Prof. Loredana Barmoș
Vedeți mai multe poze (45 de poze) în Galeria foto: Spectacolul ,,Universul talentelor”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 30 iunie 2022