Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Studenții s-au întâlnit cu doamna judecător Loreley Mirea-Gajdo, vicepreședinte al Curții de Apel Oradea

Joi, în cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră ,,Agora

Studenții s-au întâlnit cu doamna judecător Loreley Mirea-Gajdo, vicepreședinte al Curții de Apel Oradea

Joi, 9.06.2022, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din Oradea, a avut loc o întâlnire cu dna judecător Loreley Mirea-Gajdo, vicepreședinte al Curții de Apel Oradea.

Au fost prezenți în sală studenți de la specializările Drept (anii I, II, III și IV).
În deschidere, dna director al C.C.O.C. Laura Dumitrana a urat bun venit invitatei, a prezentat activitatea centrului și importanța întâlnirilor organizate cu profesioniștii dreptului.
Dna judecător a vorbit studenților despre profesia pe care a ales-o, sau, după cum însăși spunea, despre profesia care a ales-o pe dânsa, despre modul de formare al judecătorilor, a vorbit despre avantajele și dezavantajele profesiei, despre munca grea din spatele a ceea ce se vede în sălile de judecată, despre importanța și imensa responsabilitate pe care o au judecătorii.
Aceasta le-a explicat studenților despre munca judecătorului în soluţionarea cauzelor, care presupune prioritar calificarea cererii de chemare în judecată, înţelegerea voinţei părţilor, a motivelor pentru care acestea apelează la justiţie, a problemelor pe care doresc să le soluţioneze cu ajutorul instanţei, dar şi administrarea unor probe pentru aflarea şi pronunţarea adevărului juridic, cum ar fi audierea martorilor, verificarea relevanţei şi pertinenţei probelor administrate, evaluarea credibilității și a argumentelor părților implicate în proces și toate acestea au ca finalitate şi scop pronunțarea unei hotărârii judecătoreşti legale şi temeinice, prin care judecătorul aplică şi interpretează legea la starea de fapt dedusă judecăţii aşa cum a fost dovedită prin probe.
De asemenea, aceasta a vorbit despre sacrificiile celor care, zi de zi, împart dreptatea, despre numeroasele incompatibilităţi pe care le are un judecător, despre modul în care se aplică legile și despre continua frământare pe care un magistrat o are în dorința de a înfăptui actul de justiție.
Doamna judecător a mai afirmat că legea e singurul instrument al judecătorului, singura căreia el i se supune de aceea calitatea legii e esenţială pentru o judecată dreaptă şi echitabilă. Dincolo însă de cunoaşterea şi înţelegerea în mod profesionist a legii, care îi conferă judecătorului premisele pronunţării unei soluţii legale, judecătorul trebuie să fie călăuzit pe toată durata procesului pe care îl conduce dar şi a întregii sale cariere de principiile fundamentale, de echitate şi bună credinţă, rămânând mereu integru, independent, imparţial, echidistant dar şi uman şi înţelept pentru că numai dacă posedă aceste calităţi esenţiale va putea găsi drumul său spre adevăr, împlinindu-şi menirea, transformând-o în vocaţie.
Studenții i-au adresat doamnei judecător diverse întrebări, dornici fiind să afle cât mai multe informații despre munca judecătorului, despre implicațiile și atribuțiile zilnice ale acestuia dar şi despre greutatea luării deciziilor.
În final, doamna judecător i-a încurajat pe studenţi să îşi urmeze cu determinare visele, găsind acea profesie juridică în care să se simtă fericiţi şi împliniţi şi să păşească pe acel drum care se poate transforma într-o vocaţie în viaţă şi totodată i-a îndemnat să nu uite niciodată că toate profesiile juridice au fost create pentru a ajuta oamenii să-şi soluţioneze litigiile găsind cale spre adevăr.
În încheiere, directorul C.C.O.C. a mulțumit dnei judecător pentru prezență, invitând-o ca și în viitor să accepte să se întâlnească cu studenții Universității ,,Agora", pentru a veni, astfel, în sprijinul acestora în dificila misiune de a-și alege o profesie care să-i reprezinte și care să le aducă satisfacții. De asemenea, i-a mulțumit pentru disponibilitate, menționând că fără implicarea profesioniștilor în misiunea de educație și cercetare științifică, activitatea profesorilor ar fi mult mai grea. (D.B.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Studenții s-au întâlnit cu doamna judecător Loreley Mirea-Gajdo, vicepreședinte al Curții de Apel Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 30 iunie 2022