Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Duminică, la Biserica Sf. Apostol Andrei, au fost premiați 32 de elevi care au obținut media generală 10

În cadrul proiectului ,,Biserica susține performanța

Duminică, la Biserica Sf. Apostol Andrei, au fost premiați 32 de elevi care au obținut media generală 10

,,Atmosferă cu totul și cu totul specială, duminică, 19 iunie 2022, la Biserica Ortodoxă Sfântul Apostol Andrei din Oradea, după cum avea să aprecieze părintele director Radu Rus, vicar eparhial, directorul Liceului Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea, în cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii.

,,Potrivit cuvintelor acatistului, în cer ni s-a părut a fi astăzi (duminică  - n.n.) la Biserica Sfântul Apostol Andrei".
,,Într-o duminică specială, o zi de praznic ales, sărbătorim Duminica Tuturor Sfinților; prima duminică după Rusalii, când facem pomenirea tuturor sfinților din toate locurile și din toate timpurile, știuți sau neștiuți de oameni, consacrați sau cunoscuți numai de Dumnezeu; o sărbătoare specială și mare! Dacă vreți, ziua de astăzi (duminică - n.n.) este o împletire și un corolar al întregii perioade pascale, de la Triod până la Penticostar; ne-a arătat ce a făcut Dumnezeu pentru noi ca să ne redeschidă cerul. În Duminica Tuturor Sfinților este vădită lucrarea Duhului Sfânt în lume, este dovada cea mai plenară, dovada cea mai explicită și mai evidentă a lucrării Duhului Sfânt în lume, în viețile oamenilor...
Sfințenia este vocația noastră, a tuturor!
Tâlcul cel mai profund al Duminicii de astăzi (19 iunie) este că Sfințenia este vocația noastră, a tuturor; că noi toți oamenii suntem chemați să mergem pe drumul acesta al sfinților și al sfințeniei. Vocația mea și a ta și a ta, a tuturor dintre noi este Sfințenia. Pentru aceasta ne-a chemat Dumnezeu la viață, pentru virtute și nu pentru păcat, pentru înălțimi și nu pentru adâncuri, pentru lumină și nu pentru întuneric. Vocația fiecăruia dintre noi este sfințenia, este lumina, este adevărul..." a conchis părintele vicar eparhial Radu Rus, în cuvântul de învățătură.
Părintele vicar paroh Vasile Bota a înmânat premiile celor 32 de elevi de 10 din partea Parohiei și Fundației Sf. Apostol Andrei
Din cuvântul părintelui vicar Vasile Bota aveam să aflăm că duminică, la sfârșitul sfintei Liturghii, cu binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie, la invitația părintelui director Radu Rus, vicar eparhial și director al Liceului Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea, la Biserica Ortodoxă Sfântul Andrei, s-a desfășurat premierea celor 32 de elevi ai Liceului Ortodox care au obținut rezultate de excepție în anul școlar de curând încheiat; acești elevi au terminat anul școlar 2021-2022 cu media generală 10, iar Parohia și Fundația Sf. Apostol Andrei i-a premiat oferindu-le daruri duhovnicești, dar și daruri materiale, după cum avea să precizeze părintele vicar Vasile Bota (câte un album - ca o cartea de vizită a Bisericii Sf. Ap. Andrei -, câteva cărți: o carte de dialog: Mărturisiri încrucișate: Faptul creștin în era smartphone (Răzvan Bucuroiu, Teodor Baconschi), ,,Dumnezeu mă vrea aici", ,,Nu suntem singuri" (Rugăciunea Tatăl Nostru), câte o iconiță și o cruciuliță, câte un stik și un plic cu o ,,sumă de bani, sugestivă, modică".
Anul trecut, prima ediție a proiectului ,,Biserica susține performanța" s-a desfășurat la Biserica cu Lună. Atunci au fost premiați 26 de elevi cu media generală 10 de la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea, din cei circa 450 de elevi de gimnaziu și liceu, din totalul de 900 de elevi ai liceului, împreună cu cei din ciclul primar (și preșcolar), potrivit datelor furnizate de părintele director Radu Rus.
Ovidiu Dan
 
Să-i cunoaștem pe cei 32 de elevi care au absolvit anul școlar cu media generală 10!
Duca Alexandru-Ștefan și Nagy Antonio (a V-a B), Fărcuţ Alessia-Miruna, Hărăguș Evelin-Daria, Mateș-Iancu Alexandra-Natalia și Pepelea Ioana-Paula (a V-a C), Buda Ioana-Teodora, Gaidoș Filip-Timotei, Magdaș David-Dumitru, Plaian Andreea-Maria-Rania, Precup Luca-Marcus, Solomie Bogdan-Ioan și Urdea Maia-Antonia (a VI-a A),  Acsinte Cristina-Florina și Caba Cristiana-Maria (a VI-a B), Sărăcuţ Andrei-Sorin și Moldovan Alexia-Maria (a VII-a A), Acsinte Ana-Iulia, Hanga Emilia-Maria, Ile Bogdan-Cristian și Matei Paula-Andreea (a VII-a B), Bonca Andreea, Cacior Sofia-Elena, Gabor Pavel și Sabău Alexia-Maria (a VIII-a A), Buksa Tais-Vanesa, Isdrailă Alexia-Rafaela, Pop Melisa-Giulia, Popa Alisia-Paula și Raț Maria-Daniela (a VIII-a B), Orbai Rebeca (a IX-a A), Ungur Antonie (a X-a A) și  Marcu Flaviu-Paul (a XI-a ).
Vedeți mai multe poze (66 de poze) în Galeria foto: Duminică, la Biserica Sf. Apostol Andrei, au fost premiați 32 de elevi care au obținut media generală 10.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 30 iunie 2022