Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Festivalul Medieval Oradea

Timp de trei zile, în perioada 1-3 iulie,

Festivalul Medieval Oradea

Cetatea Oradea redevine o reședință medievală unică.

Unul dintre cele mai mari festivaluri medievale din Europa, Festivalul Medieval Oradea readuce în fața noastră obiceiuri și tradiții, cavaleri și personaje medievale, care să ne poarte într-o călătorie istorică autentică. Timp de trei zile, în perioada 1-3 iulie 2022, Cetatea Oradea devine o imensă reședință medievală unde vom întâlni meșteri, cavaleri, oșteni, domnițe, menestreli veseli și îmblânzitori de foc într-o ambianță unică.
Evenimentul mult așteptat cuprinde numeroase activități interactive, de la ateliere meșteșugărești până la demonstrații de luptă și distracție pentru toate vârstele: muzică, dansuri medievale, activități pentru copii, concerte LIVE, jonglerii cu foc, jocuri nomade și vânătorești. Serile festivalului vor fi animate de concerte de muzică live susținute de artiști din România și de peste hotare.
Cetatea va adăposti și zone cu bucate tradiționale, mâncăruri pentru toate gusturile, food trucks, dulciuri, înghețată, cafea și vin.
Campionat European de Full-Contact Jousting
Festivalul care s-a lăsat așteptat doi ani, revine cu o ediție specială, a Campionatului European de Full- Contact Jousting, pentru prima dată în România! Les Ecuyers de l'histoire (FR) vor fi gazdele acestui campionat spectaculos.
Peste 350 de luptători și cavaleri medievali, arcași și călăreți cu arme de asediu și catapulte, s-au antrenat luni de zile pentru o suită spectaculoasă de turniruri.
Întreg programul de turniruri, bătălii și lupte medievale, se va desfășura în Parcul Cetății Oradea, în perioada 1-3 iulie, publicul având posibilitatea de a le viziona din tribunele instalate special pentru eveniment.
În seara de 30 iunie, ora 20.00, în Piața Unirii va avea loc Parada coifurilor, prezentarea cavalerilor și a echipelor.
Copiii vor avea și ei parte de distracție pe cinste, cu iz medieval! Cetatea va fi pregătită cu ateliere meșteșugărești, farse medievale, catapulte mici, castel de paie și multe alte surprize.
Atmosfera medievală a Festivalului va fi asigurată de un alai de trubaduri și menestreli, care vor umple Cetatea de veselie și culoare. Nume sonore ale industriei muzicale vor urca pe scena principală a evenimentului pentru concerte de muzică ușoară, folk, pop sau rock: HARA, Alexandra Ușurelu și Bosquito.
Programul festivalului
JOI, 30 iunie
În Piața Unirii
20.00
Parada coifurilor, prezentarea cavalerilor și a echipelor
VINERI, 1 iulie
În Cetatea Oradea
11.00
Competiție Tap fight
13.20
Deschiderea jocurilor nomade
15.20
Șah medieval - Agentura Hector
17.20
Skill at Arms - Jocuri vânătorești - Les Écuyers de l'histoire
18.20
Lupta mare
19.20
Concert - Peregrinii
20.20
Turnir full contact - Les Écuyers de l'histoire
21.15
Concert HARA
21.20
Competiție Buhurt
22.20
Show cu foc - Ordinul Solomonarilor
SÂMBĂTĂ, 2 iulie
În Cetatea Oradea
10.00
Competiție de tir cu arcul tradițional
12.00
Skill at Arms - Jocuri vânătorești - Les Écuyers de l'histoire
14.00
Jocuri nomade
15.00
Turnir - Agentura Hector
16.00
Skill at Arms - Luptă corp la corp - Les Écuyers de l'histoire
17.00
Lupta mare
18.00
Jocuri nomade - Triatlon
19.00
Concert - Holloenek
20.00
Turnir full contact - Les Écuyers de l'histoire
21.00
Concert - Alexandra Ușurelu
21.15
Șah medieval - Agentura Hector
22.00
Show cu foc - Ordinul Solomonarilor
DUMINICĂ, 3 iulie
În Cetatea Oradea
10.00
Competiție Buhurt
12.00
Skill at Arms - Competiția scutierilor - Les Écuyers de l'histoire
13.00
Șah medieval - Agentura Agentura Hector
14.00
Jocuri nomade - Triatlon
15.00
Jocuri vânătorești - Agentura Hector
16.00
Lupta mare
17.00
Concert - Peregrinii
18.00
Finala - Turnir Full-contact - Les Écuyers de l'histoire
18.00
Concert - Peregrinii
19.00
Ceremonia de încheiere
20.00
Concert Bosquito
 
Festivalul Medieval Oradea este organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) și Primăria Oradea, cu sprijinul Asociației Deus Vult și al VPK -Packaging.

Trimite email

marți, 28 iunie 2022