Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cântecul vârstelor la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea

Iar și iară...

Cântecul vârstelor la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea

Pentru elevii și dascălii Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea, ziua de 9 mai nu are doar trei semnificații: Proclamarea independenței de stat a României, Victoria coaliției Națiunilor Unite în cel de-al doilea război mondial și Ziua Europei, ci și Ziua patronului spiritual al școlii, cunoscut fiind că Lucian Blaga s-a născut în 9 mai (1895), în Lancrăn, județul Alba.

 Iar directorul liceului, dl profesor Ioan Hora, ține să sublinieze „Cu fiecare an, aniversarea Zilei școlii noastre devine din ce în ce mai caldă, din ce în ce mai a noastră, a elevilor și cadrelor Liceului Teoretic „Lucian Blaga”...
 Aniversarea aceasta vreau să o priviți ca pe o sărbătoare personală, acest lucru îl susțin în fiecare an...”
 După festivitățile de deschidere a „Zilei școlii”, au fost depuse flori la statuia poetului, iar directorul adjunct, prof. Adriana Meșter, a lansat un nou număr al revistei școlii, al 15-lea, din „Cântecul vârstelor”.
 „Pentru minte și suflet”
 Bogatul și variatul program pregătit de „Ziua școlii” s-a deschis în cabinetul „Lucian Blaga” cu cercul de lectură, intitulat „Pentru minte și suflet”. În acest cuibușor pentru „Minte, inimă și literatură”, elevi din clasele a XI-a și a XII-a C (filologie) și-au împărtășit din lecturile lor particulare nonformale, după ce, în prealabil, atmosfera a fost încălzită cu aforisme de-ale patronului spiritual, pentru ca în final, împătimiții de lectură să prezinte adresele unor site-uri de lectură. Provocarea  a venit din partea profesoarei Adriana Pădurean, coordonatorul activității. 
Împreună cu prof. Mihaela Șilinca, noul consilier educativ al liceului, am trecut în revistă câteva dintre activitățile care se desfășurau, în paralel, în mai multe săli, cabinete și laboratoare. În cabinetul de istorie, în cadrul expoziției numismatice, dl profesor de istorie Ionel Cacuci și colecționarii de monede și bancnote își expuneau tradiționalele colecții. Tot aici, elevii din clasele a VII-a A și a VIII-a B se pregăteau pentru etapa finală (pe școală) a proiectului (concurs) „Cetățeanul”, coordonat de prof. Otilia Filip și Nicoleta Tomșe. Până să înceapă concursul, elevii celor două clase au avut o activitate preventivă interactivă cu reprezentanți ai Poliției de Proximitate pe tema consumului de droguri și alcool, fumatului și delincvenței juvenile. În sala nr. 2, elevi din clasele a IX-a A, B și C prezentau scenete pe tema „Alcoolul nu te face mare”. Din juriu făceau parte, printre alții, directorul adjunct, dna prof. Adriana Meșter și dl Ioan Radu, asistent social al fundației „Încrederea”...
„În spatele ușilor închise”, în sala de ședințe, patiseri și bucătari vestiți, de peste mări și țări, pregătiseră de-ale gurii, platouri reci, chec, prăjituri și torturi. Artizanii în arta culinară au fost la această ediție: Larisa Cheregi, Bogdana Mureșan, Anca Tiponuț și Alexandra Rednic (din XI A), Daniela Morar, Tudor Bochiș, surioarele Amalia și Amanda Olaru și Laura Mureșan (din IX C), Ofelia Praja și Adriana Floruța (din X B), Narcisa Fășie, Izabela Vese și Alexandra Bogoșel (din X D), îndrumate de prof. Zorița Neagota. Profesoara de engleză Dorina Mirodot desfășura o oră specială de muzică în limba engleză cu elevii claselor a IV-a A, B și C, în sala de sport, cuprinzând un concurs de karaoke, concurs de scriere corectă și dans, după muzica unui film adecvat. Ieșind în curte, privirea ne-a fost atrasă de cele zece majorete gimnaziste care se „antrenau” la umbră, pentru că pe terenul de sport se desfășura finala la fotbal între reprezentativele claselor a VII-a C și a VIII-a B. La finalul  meciului, terenul a fost invadat de majoretele liceence ale profesoarei Liana Popovits, frumoase și experimentate, locul X pe țară, anul trecut, în mai, la campionatul național de la Cluj-Napoca. Revenind în sălile de clasă, aveam să-i cunoaștem pe ocupanții locului I la concursul de scenete (echipajul clasei a IX-a C), și tot locul I și la concursul de fotografii. Profesoara de religie Mirela Rus ne-a prezentat câștigătorii concursului județean „Patimile și Învierea Domnului nostru Iisus Hristos”: Varro Andreea (din clasa a II-a B) – premiul I, Șvab Andreea (a IV-a A) – premiul III, precum și trei mențiuni (obținute de Iosiv Nicole, Alex Molnar și Beniamin Morar, toți trei din clasa a IV-a C. Cele cinci premii și mențiuni au fost obținute la secțiunea Icoane pe sticlă. Profesoara Mirela Rus ține să precizeze faptul că „vina”pentru acest frumos palmares nu o poartă doar ea și cei cinci copii, ci și profesoara de desen Gabriela Pleșca, precum și cei doi învățători ai claselor (Traier Șandor și Florica Hora). Ultimul popas reportericesc l-am făcut în cabinetul de limba engleză, unde elevii din clasa a VII-a A urmau să facă diferența în viața școlară între trecut și prezent, sub îndrumarea profesorului diriginte Mihaela Șilinca.
Doar atât am reușit noi să parcurgem din bogata ofertă a „Zilei școlii”. Cu siguranță că la fel de interesante și antrenante or fi fiind concursurile de chimie, de coafuri, de desene..., dezbaterile, precum și expoziția de machete. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cântecul vârstelor la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea.    

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 22 august 2019