Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Luni, la Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, s-a deschis ediția 2022 a Școlii de vară

,,Întotdeauna, lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu”!

Luni, la Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, s-a deschis ediția 2022 a Școlii de vară

Cu binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie, luni, 1 august 2022, la Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Velența, s-a deschis ediția 2022 a Școlii de vară.

Programul acestei școli de vară a fost inițiat de părintele paroh Nicolae Pop încă din 2017, de la desemnarea sa ca slujitor al acestei străvechi biserici, prima Catedrală Ortodoxă din Oradea, construită în 1768.
Aflăm că înainte de acest program, părintele Nicolae Pop a inițiat, în 2012, la Catedrala Episcopală ,,Învierea Domnului", tot cu binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie  corul ,,Îngerașii".
,,După perioada de pandemie, am reluat astăzi (luni - n.n.) Școala de vară, cu implicarea profundă a părintelui inspector școlar Florin Negruțiu, sub îndrumarea cadrelor didactice, care vin în mod voluntar să desfășoare activități cu copiii. Peste 60 de copii vin aici în fiecare zi, de la ora 9 la 13, unde au tot ce le trebuie, să lege prietenii, să participe la activități diverse menite să promoveze cultura noastră românească, prietenia și armonia, precum și dragostea pentru frumos, apropiindu-i de Dumnezeu prin biserică, aflând că e bine și folositor ca ,,întotdeauna, lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu (cu o rugăciune)! Mulțumim bunului Dumnezeu pentru tot ceea ce reușim să realizăm, preasfinției sale părintele episcop Sofronie care ne-a dat binecuvântarea și anul acesta de a continua programul Școlii de vară, de a împlini lucrarea începută în 2017; mulțumim celor care s-au implicat și se implică în mod direct, mai cu seamă părinților care au îngăduit copiilor lor să vină zilnic la program. Odată cu copiii, la biserică vin și părinții, și așa înflorește frumos și crește Biserica lui Hristos", după cum ne-a mărturisit părintele paroh Nicolae Pop.
,,Promovăm calitățile și faptele bune"!
După festivitatea de deschidere, copiii au fost repartizați după vârstă, pe ateliere, sub coordonarea cadrelor didactice (prof. Simona Avram, Daniela Rada, Cosmina Pure, Doina Lung...), unde au făcut cunoștință în cadrul unor jocuri și activități de familiarizare, cunoaștere și socializare. ,,Fiecare copil și-a spus numele și a fost îndemnat să-și descopere, să-și asocieze numelui o însușire, o calitate care începe cu aceeași literă cu care începe numele său", a precizat doamna profesor Simona Avram. ,,Încercăm astfel să valorificăm importanța calităților, precizând că fiecare dintre noi are și părți bune și părți rele, dar promovăm calitățile și faptele bune. În discuții, în cadrul activităților interactive, am încercat să stabilim lecții de viață cu care copiii să plece de-aici și să poată să le aplice în activitățile lor. Îi determinăm să gândească și să le descopere ei (aceste lecții de viață)".
Tradiții și obiceiuri populare românești
Doamna profesor Daniela Rada (nimeni altul decât directorul Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Popoviciu" din Beiuș), conducând atelierul de muzică, tradiții și obiceiuri populare, le-a vorbit copiilor despre tradițiile și obiceiurile populare românești, i-a învățat un cântec și le-a prezentat costumul popular și cartea ,,Tradiții și obiceiuri populare românești", pe care domnia sa a scos-o împreună cu colegii care au luat parte la cele 10 ediții ale Festivalului-concurs ,,Tradiții și obiceiuri populare românești", desfășurate din 2010 până să înceapă pandemia. Volumul adună păreri, impresii și aprecieri ale participanților, dar și ale unor profesori, inspectori școlari, consilieri, (de la I.S.J. Bihor și Muzeul Țării Crișurilor, prof. inspector Daniela Sopota, Vasile Todinca), dar și ale unor interpreți îndrăgiți de muzică populară, precum Voichița Mihoc și alții. ,,Proiectul l-am gândit, din start, ca un festival interjudețean, agreat și susținut de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, bucurându-se de participarea unor formații artistice chiar și din afara județului Bihor, din Deva și Alba... Sperăm ca din 2023, dacă nu vom mai fi restricționați de pandemie, să reluăm festivalul-concurs", ne-a declarat doamna profesor Daniela Rada, inițiatorul și coordonatorul festivalului.
Ieri, la Școala de vară era multă veselie; am surprins fețe zâmbitoare, copii fericiți, bucuroși de frigăruile speciale pe care le-au primit de la doamna profesor Doina Lung.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (61 de poze) în Galeria foto: Luni, la Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, s-a deschis ediția 2022 a Școlii de vară.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 18 august 2022