Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

,,Sănătate cu de toate”

Educația pentru sănătate, fie ea formală sau nonformală, e bine să înceapă cât mai devreme!

,,Sănătate cu de toate”

,,Ai grijă de corpul tău, pentru că este singurul loc în care va trebui să trăiești", spunea Jim Roha, scriitor, predicator, autor de cărți despre dezvoltarea personală.

Având în vedere că sănătatea unui adult depinde în mare măsură de stilul de viață pe care l-a avut încă din perioada copilăriei, consider că este absolut necesar ca educația pentru sănătate, fie ea formală sau nonformală, să înceapă cât mai devreme, să continue pe toată perioada școlarității și să se întrepătrundă cu toate canalele extrașcolare, emisiuni tv/,,Sănătate cu de toate" (TVR 2), ,,Medicool"(Antena 1), Florentina Opriș ,,Sport, dietă și-o vedetă", cărți, și nu în ultimul rând prin activități extrașcolare, cum ar fi proiectele educative. Prin intermediul proiectelor educative putem să aducem un plus de educație, un plus de cunoștințe, deprinderi și obiceiuri din surse nonformale, surse care plac atât de mult elevilor. Astfel a luat naștere și proiectul ,,Sănătate cu de toate", care își propune educarea copiilor, indiferent de vârsta acestora, de mediul/școala  în care învață în vederea creării unui stil de viață sănătos. Păstrarea sănătăţii şi lupta cu bolile constituie preocupări ale omului încă din cele mai vechi timpuri. Însă, ţinând cont că în ultima vreme ne confruntăm cu creşterea frecvenţei unor boli grave (cancerul, bolile de nutriţie, tabagismul, alcoolismul, bolile cardiovasculare etc.), se impune a lupta pe toate fronturile pentru a schimba atitudinile defectuoase care pot duce la un viitor plin de vicii, care duc la boli grave.
Pornind de la faptul că relațiile dintre cunoștințele și conștiința elevului sunt cu totul diferite, mi-am  propus prin acest proiect educativ să informez elevii participanți ce au de făcut pentru prevenirea bolilor, pentru a avea o viață îndelungată, fără să experimenteze starea de boală și să formez copiilor unele deprinderi de viață sănătoasă. Dorim să formăm acestor elevi un stil de viață sănătos prin intermediul activităților:
1.,,O zi pentru o viață fără tutun", activitate susținută în colaborare cu D.S.P. Bihor, prin intermediul doamnei consilier superior Carmen Dinescu
2.,,Fumatul, vaparea (fumatul dintr-o țigară electronică sau un vaporizor) și dispozitivele de vapat", activitate susținută în colaborare cu Centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog Oradea, reprezentat de doamna Ilinca Șandor
3.,,Efectele și riscurile consumului de substanțe psihoactive. Identificarea modalităţilor sănătoase de petrecere a timpului liber, ca alternativă la consumul de droguri", activitate susținută în colaborare cu Centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog Oradea, reprezentat de doamna Ilinca Șandor
4.,,Alimentație sănătoasă - piramida alimentelor", activitate susținută în colaborare cu D.S.P. Bihor, prin intermediul doamnei consilier superior Carmen Dinescu
5.,,Dinții noștri - sănătatea noastră", activitate susținută cu sprijinul cabinetului dentar DENTAL NET, condus de doctor Șipoș Lucian
6.,,APA - Comoara de preț a Terrei", activitate susținută de doamnele prof. Liliana Canalaș și Popa Gina din cadrul C.S.E.I. ,,Orizont" Oradea
7.,,Vaccinul AntiCovid-19", activitate susținută de doamna profesor itinerant și de sprijin Susa Gabriela Maria C.S.E.I. ,,Orizont" Oradea
În cadrul proiectului au fost implicate 25 de cadre didactice, plus coordonatorul, din 13 școli ale județului Bihor și o școală din Județul Arad/ orașul Arad, după cum urmează: prof. Șaitoș Alina, Avram Simona, Checicheiș Sanda, Tocaciu Veronica, Onița Claudia Daniela (Șc. Gimnazială Nr. 11 - Oradea), Urs Marcela (Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" - Oradea), Pop Dorina (Școala Gimnazială ,,Octavian Goga" - Oradea), Mariana Todoran (Lic. Teoretic ,,Lucian Blaga - Oradea), Buzulică Brândușa (Școala Gimnazială ,,Ioan Slavici" - Oradea), Crișan Florica (Colegiul Național ,,Octavian Goga" - Marghita), Kormendi Gyula Iosif  (Școala Gimnazială ,,Zelk Zoltan" - Valea lui Mihai), prof. drd. Șerfezi Ioana Aurelia (Școala Gimnazială Nr. 1 - Sântandrei), prof. Bodiuț Roxana (Școala Gimnazială ,,Alexandru Roman" - Aușeu), Haios Temena (C.S.E.I. Nr. 1 - Oradea), Șandor Gabriela Maria Adriana  (C.S.E.I. Nr. 1-  Popești), Daniela Silaghi (C.S.E.I. Nr. 1-  Popești), Popa Mariana Gina (C.S.E.I. „Orizont" - Oradea), Canalaş Liliana (C.S.E.I. „Orizont" - Oradea), Dume Camelia, Cărădan Adina (C.S.E.I. „Orizont" - Oradea), Indrecan Simona (C.S.E.I. ,,Orizont" - Oradea), Olaru Mocan Teodora (Liceul Tehnologic Special  Nr. 1 - Oradea), Nagy - Rusu Gabriela Doris, Bruțiu Lucia, Ardelean Ileana (C.S.E.I. - Arad).
Activităţile au fost astfel alese încât să vină în întâmpinarea nevoilor fundamentale de educaţie ale oricărui adolescent, (11-15 ani) astfel încât formarea unui stil de viaţă sănătos să devină o condiţie esenţială pentru dezvoltarea armonioasă a personalităţii elevului.
Prof. Susa Gabriela Maria,
C.S.E.I. ,,Orizont" Oradea
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Sănătate cu de toate”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 18 august 2022