Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 septembrie
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat. În urmă cu câteva minute, acesta a anunțat public: ,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației”. ,,Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator”, a afirmat Cîmpeanu.
........................................
UPDATE Surse: Ligia Deca, consilier prezidențial, în cărți pentru ministerul Educației după demisia lui Cîmpeanu
,,Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine”, a continuat Sorin Cîmpeanu.
Demisia lui Cîmpeanu vine la 4 zile de la publicarea în pressone.ro a anchetei semnate de Emilia Șercan care arată că Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B). Astăzi, jurnalista a arătat că acel curs plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților. De precizat că luni sunt programate principalele festivități care marchează începerea anului universitar.
Sorin Cîmpeanu iese prin demisie din al doilea mandat de ministru al Educației, pe care l-a început în decembrie 2020, în Guvernul Cîțu, ca membru PNL, și îl finalizează în Guvernul Ciucă, premierul fiind el însuși protagonistul unui scandal de plagiat. Cîmpeanu a mai deținut funcția de ministru al Educației în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015 în Guvernul Ponta, fără afiliere politică la acea vreme.
Anunțul făcut de Sorin Cîmpeanu pe pagina de Facebook:
,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.
Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.
În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei ,,România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;
Și multe altele………
Am elaborat proiectele Legilor ,,România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.
Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!
Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!
Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
24 septembrie 2022
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022)
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”

.................
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022), după cum anunță Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), care pregătește olimpicii români pentru competiții la informatică, într-o postare pe Facebook.
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”, anunță profesorii antrenori ai copiilor.
Peste 170 de concurenți din 132 de țări au participat la acest eveniment găzduit de Ucraina, în format online. Olimpicii români au participat din București, de la un centru care le-a asigurat tehnologia pentru a putea rezolva problemele de concurs. Potrivit regulilor de concurs, participanții sunt născuți după 31 decembrie 2006.
Olimpiada s-a desfășurat din 19 septembrie și urmează să se închidă mâine, 25 septembrie, cu o ceremonie specială, desfășurată (tot) online. Elevii au avut de rezolvat probleme pe 20 și pe 22 septembrie. Pe 19, luni, în prima zi, au avut o sesiune de familiarizare cu mediul de concurs.
Iată premiile obținute, după cum notează SEPI:
Savu Ștefan Cătălin, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de aur
Voicu Mihai Valeriu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de aur
Chenglin Shang, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de argint
Rebengiuc Mircea, C.N. de Informatică ,,Tudor Vianu”, București – medalie de argint
Dumitru Alexandru, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de argint
Dima Alexandru, Școala Gimnazială Internațională ,,Spectrum”, Cluj Napoca – medalie de argint
Guba Daniel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de bronz
Mateescu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – mențiune de onoare
Team Leader a fost Bunget Mihai de la C.N. ,,Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu, iar Deputy Leader – Iordache Ioan-Bogdan de la Universitatea București.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 septembrie
Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic produse de panificație și lactate – și propune și el un program numit „O carte pe an pentru fiecare elev”. Anunțul a fost făcut după o întâlnire pe care Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au avut-o cu „oamenii de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească”, potrivit mesajului publicat de Guvern. În fapt, printre acești „oameni de cultură” sunt personaje extrem de controversate, după cum scrie G4Media.ro

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 septembrie 2022
Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și precizează că „Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar”.
„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă”, scrie ministrul Cîmpeanu în mesajul citat.
„Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spații deschise”, mai transmite acesta.
Într-un alt mesaj ministrul scrie că „luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici.
Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 august 2022
Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației ,,vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în fapt, nu le poate fi decontat integral elevilor, așa cum este prevăzut în lege. Problema decontării navetei școlare exista și acum un an când ministrul Cîmpeanu afirma că ,,Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase”.

,,Noi trebuie să găsim căile, faptele și cuvintele care pot opri neajunsurile”!

Sâmbătă, la Tulca, a debutat Întâlnirea cu fiii comunei

,,Noi trebuie să găsim căile, faptele și cuvintele care pot opri neajunsurile”!

Sâmbătă (20 august 2022), la Tulca, a debutat Întâlnirea cu fiii comunei, manifestare de suflet, aflată la prima ediție, organizată de Primăria comunei Tulca și Consiliul Local.

După intonarea Imnului de stat de către Fanfara Bisericii Baptiste ,,Providența" din Tulca, pe scena special amenajată în aer liber, a urcat primarul ing. Daniel Avrămuț, care i-a invitat alături pe viceprimarul Alexandru Lăzău și secretarul general Marius Cotrău, dar și pe membrii Consiliului Local.
În cuvântul său, domnul primar a vorbit despre misiunea sa și a consilierilor locali, subliniind scopul urmărit, nu neapărat prin organizarea manifestărilor de sâmbătă și duminică, 20 și 21 august 2022, de la Tulca și Căuașd, cum ar fi ,,păstrarea și transmiterea credinței noastre creștine și a valorilor strămoșești.
Am fost inspirat de cuvintele marelui patriot Nicolae Iorga care a spus: ,,Înțelepciunea vieții este simplă: fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine ca înainte". Noi trebuie să găsim căile, faptele și cuvintele care pot opri neajunsurile. Să cunoaștem istoria locurilor natale, destinul existențial de-a lungul atâtor veacuri este necesar și obligatoriu pentru fiecare tulcan și căuășdan în parte... Este nevoie de astfel de evenimente pentru ca cetățenii comunei noastre să-i revadă pe cei plecați, să-i cunoască pe cei pe care nu-i cunosc și împreună să depănăm amintiri frumoase care ne leagă, să analizăm prezentul și să conturăm împreună o viziune sustenabilă de dezvoltare a comunei noastre și a comunității noastre", consideră domnul primar.
Astfel de evenimente se vor organizate an de an, pentru a spori prestigiul și a deveni cartea de vizită a comunei. ,,Vom omagia eroii și istoria. Vom arăta că avem identitate". Și a încheiat domnul primar cu un citat din Nichita Stănescu: ,,Fii atent cum vorbești, cuvintele atrag faptele".
Domnul viceprimar Alexandru Lăzău ne asigură că mandatul primit va fi respectat și că s-a înțeles corect și pe deplin mesajul transmis de marele nostru istoric Nicolae Iorga, care spunea: ,,Democrație înseamnă cineva care vrea să înalțe poporul pe umerii săi, nu cineva care vrea să se înalțe el pe umerii poporului". Și domnul viceprimar își dorește ca un asemenea eveniment să fie o carte de vizită pentru Tulca.
Și cel de-al treilea vorbitor, secretarul general al comunei, domnul Marius Cotrău, are aceleași idei și convingeri ca primarul și viceprimarul, exprimate nuanțat: ,,Am organizat acest eveniment pentru a stinge dorul de (a)casă, cuibărit în sufletele celor plecați în alte părți... Nu trebuie să-ți uiți rădăcinile. Organizarea acestui eveniment e un semn că nu uităm cine suntem, că nu vrem să uitați semnele identității noastre, e un semn de iubire, prețuire și respect pentru neamul din care facem parte", a conchis secretarul general al Primăriei Tulca.
Titlul de Cetățean de Onoare al comunei Tulca i-a fost conferit domnului Florian Chișe, producător de țuică - ,,Trămuța", un brand recunoscut național.
Gala premiilor primarului comunei Tulca
Sub acest generic, domnul primar ing. Daniel Avrămuț a înmânat apoi premii de onoare unor fii ai satului cu care comuna se mândrește pentru ceea ce aceștia au ajuns și înfăptuit, pentru rezultatele lor profesionale, socotiți pesemne un fel de ,,ambasadori" ai comunei, ajunși și trăitori pe alte meleaguri, precum lector univ. dr. Gheorghe Crișan, din Tulca, ajuns la Timișoara, doctor în Managementul public, fost ziarist în presa centrală, fost consilier în Ministerul Educației și Cercetării, specialist în fonduri europene și un rebusist celebru al României, ori prof. dr. Mircea Bertea, din Căuașd, ajuns la Cluj-Napoca, personalitate cu activitate la nivel de excelență în învățământul românesc, ca profesor doctor în științele Educației, director, inspector școlar, cadru didactic universitar, expert național și internațional în Educație; pentru întreaga sa activitate profesională, la 31 august 2016, președintele României l-a decorat cu Ordinul Meritul pentru învățământ în grad de Cavaler.
Prof. univ. dr. Aurel Chiriac, fost manager al Muzeului Țării Crișurilor, a primit Diploma de onoare pentru implicare în realizarea expoziției comunei Tulca pentru acest eveniment și autor al lucrării ,,Tulca și Căuașd, două sate românești de veche existență în Vestul României" (istorie, viață religioasă, social-economică și culturală, repere cronologice).
Au mai fost înmânate diplome de onoare domnului prof. Moise Lucaciu, fost director al Școlii Gimnaziale ,,Nestor Porumb" din Tulca, timp de 34 de ani, părintelui protoiereu Călin Gheorghe Cotrău, protopop al Marghitei; în 2020, părintele a fost decorat de preafericitul părinte patriarh Daniel cu Ordinul Sfântul Ștefan cel Mare. Diplome de onoare au primit în acest cadru festiv preacucernicul părinte Dorin Buda, părintele paroh al Bisericii Ortodoxe din Tulca și Gheorghe Chișe, pastorul Bisericii Baptiste ,,Providența" din Tulca, preacucernicul părinte Ioan Pavel Turla, preot al Bisericii Ortodoxe din Căuașd, Oșvat Daniel, pastor al Bisericii Baptiste ,,Betania" din Căuașd, medicii de familie din comună, doctorii Ioan Criciotoiu și Gabriela Criciotoiu, care de 34 de ani veghează la sănătatea tulcanilor și căuășdanilor, preacucernicul părinte Teodor Iga, timp de o jumătate de veac preot al Bisericii Ortodoxe din Tulca, preacucernicul părinte Florian Balint, timp de 44 de ani preot al Bisericii Ortodoxe din Căuașd, Ioan Cotrău, pastor al Bisericii Baptiste ,,Providența" din Tulca, subsemnatul Dan Ovidiu Moise, ca fiu al comunei, pentru promovarea imaginii învățământului și valorilor din sistem, Brădeanu Florian, fiu al comunei, pentru rezultatele remarcabile obținute în plan publicistic, prin numeroasele volume de poezii publicate, Ioan Bertea, profesor de fizică...
Li s-au acordat apoi diplome de onoare celor patru primari ai comunei Tulca, cu mandate după 1989: Gheorghe Iovan (primar între 1990-1992), ing. Ioan Grec (1992-1996), Aurica Buda (1996-2004) și Ioan Bulzan (2004-2020). Mai tânărul ing. Emanuel Florin Iovan (,,îngerul păzitor al domnului primar în mediul online") a fost premiat pentru modernizarea infrastructurii și dezvoltarea sistemelor informatice ale Primăriei Tulca.
Cu diplome de merit au fost premiați elevi, studenți și sportivi care au obținut rezultate de excepție: Bianca Rus (studentă de 10 la Medicină); Sara Diana Selejan, studentă, pentru cele două romane publicate; elevul Alex Ștefan Popa, care a absolvit gimnaziul, anul acesta școlar, cu media 10 (clasele V-VIII); trei pugiliste medaliate la nivel național: Andreea Raluca Ilie - medalii de argint la Campionatul național (în 2020) și la Cupa României (în 2021), precum și medalie de bronz la Campionatul național (în 2022); Roxana Steliana Hamza, medalie de bronz la Campionatul național (în 2020), medalie de aur și titlul de campioană națională (în 2021) la Campionatul național, titulară în lotul național al României și medalie de aur la Cupa României (în 2022); Lavinia Conțani, medalie de bronz la Cupa României (în 2022).
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (174 de poze) în Galeria foto: ,,Noi trebuie să găsim căile, faptele și cuvintele care pot opri neajunsurile”!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 30 septembrie 2022