Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Unora, Dumnezeu le-a dăruit talanți cu caru!

Despre artiștii de la Întâlnirea fiilor comunei Tulca

Unora, Dumnezeu le-a dăruit talanți cu caru!

Să o spunem pe aia dreaptă, că așa e bine, normal și cinstit. Când am avut în față afișul Întâlnirii fiilor comunei Tulca, văzând că Elena Buda ține capul de afiș și sâmbătă și duminică, mi-am șoptit atunci în barbă, vorba poetului: ce pile o fi având această creatură mică să deschidă spectacolele în cele două zile!!!

Elena, ești o minune a lui Dumnezeu!
Cercetând în stânga și în dreapta, am aflat primele informații: e fiica părintelui și a preotesei, la rându-i profesor, adică doamna, mama. Da, e o explicație plauzibilă, adică poate fi admisă într-o anumită conjunctură politico-socială. De, a pus-o că are pile! Dar văzând-o duminică seara pe scenă și auzind reacția publicului ni s-a spulberat orice mit contrafăcut, iar pilele au căzut pentru că nu mai era nevoie de ele. Elena Buda era acum ceva viu, palpabil, o vedeam și o admiram ce poate și ce știe să facă la vârsta sa fragedă, necunoscându-i palmaresul de niciun fel. Dar te întrebi: când o fi având Elena timp să adune trofee și medalii, diplome și distincții când abia s-a născut pe scenă! O, Doamne, mare e voia și vrerea Ta! Cum nu te-ai mai oprit când ai făurit această ființă mică! De ce atâția talanți? Sau poate că au fost mai puțini, dar Elena i-a înmulțit cu o baghetă magică! Domnilor și doamnelor, Elena se prezintă singură oriunde ai pune-o! Dă-i un microfon și vei afla ceea ce nu ți-ai putut închipui, că poate să-și depășească vârsta biologică de câteva zeci de ori, că experiența sa scenică trădează o investiție de capital nebănuită. Când începe ea să se dezlănțuie, umple scena și lumea de frumusețe și bucurie. Se deschid baierele cerului, iar Dumnezeu binecuvântează cu toată inima Sa mare și largă. Elena este favorita lui Dumnezeu, altfel nu se explică minunea acestui copil sau inversând lucrurile în context, ajungem la acest copil-minune, scris cu cratimă, pentru a întări și a justifica un adevăr rostit cu toată gura și inima: Elena vine de Sus și trebuie să ajungă sus de tot, nu încape vorbă, având talent cu caru, nu are nevoie de pilele primarului, ale mamei sau ale tatălui pentru că Tatăl din cer i-a dăruit atât cât a simțit pentru a-i deschide toate ușile! Vedeți, când citim un afiș, iar numele nu ne sunt cunoscute sau sonore, nu înseamnă să nu luăm în seamă și să trecem repede mai departe pentru că s-ar putea să avem de-a face cu surprize-surprize, vorba Andreei Marin.
Elena, ești o minune a lui Dumnezeu și am încheiat prezentarea!
Când au apărut micii dansatori de la ,,Miorița" Salonta sau marii dansatori de la ,,Ardeleana" Tulca, copiii de suflet ai Monicăi și ai lui Mădălin, am crezut că sunt staruri orădene sau de televiziune, rătăcite pe la Tulca. Dar până și culanii doamnei Codreanu, protejații lui Adrian Bojan, din Sânnicolau Român, au crescut mult (în valoare) și nu știu când? Iar doamna cântecului popular bihorean care cucerește cu bunătatea sa și a lui Dumnezeu pe oricine, doamna Viorica Marc Bulzan, de loc din Tulca, dar crescută și formată la Liceul Pedagogic ,,Iosif Vulcan", un brand de țară și o cetate a dascălilor bihoreni, a luminat și iluminat scena, a oprit, totuși, ploaia care se dezlănțuise, cu vocea ei melodioasă și dulce! Domnilor cititori, nu sunt vorbe mari, rostite și scrise fără acoperire, au greutatea pe care o dau faptele și cei nominalizați. Noi suntem simpli spectatori, dar ei sunt investiția de capital și de talent făcută de bunul Dumnezeu. Și din vorbă în vorbă, ne-am luat cu vorba. Domnilor cititori, prieteni buni și mari sufletiști, ați pierdut mult dacă nu v-ați găsit prin preajma scenei, sâmbătă și duminică, la Tulca, pentru că cei care au urcat pe scena serbărilor de la Tulca au avut multe de spus și de arătat, indiferent de nume și de reclamă, după cum spuneam în tot demersul jurnalistic. Avem copii minunați și talentați peste tot. E important să-i descoperim sau să ni se descopere singuri ori cu ajutorul Creatorului suprem, bun și iubitor!
Concluzionând, sâmbătă, 20 august 2022, la Tulca au strălucit: Elena Buda, Mădălin Dodu, Ansamblul folcloric ,,Aușana", Felicia Costin, Alexandra Chira și Simona Brișcan, iar duminică: Elena Buda, Ansamblul de dansuri populare ,,Ardeleana" din Tulca, ansamblurile folclorice ,,gemene" ,,Nuntașii Bihorului" și ,,Stelele Bihorului", dar și steaua noastră și a tulcanilor - Viorica Marc Bulzan, Diana Selagea, Lele Crăciunescu, Călin Bacrău, Simona Boncuț și Raoul, iar focul de artificii a fost cireașa de pe tort!  
Mulțumim, domnule primar, inginer Daniel Avrămuț, și dragi consilieri, ați făcut o investiție (de suflet) de pomină, iar proiectul se justifică și se susține singur și la anul!
Cu plecăciune,
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (75 de poze) în Galeria foto: Unora, Dumnezeu le-a dăruit talanți cu caru!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 27 noiembrie 2022