Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Europa, privită prin ochii copiilor

„Primăvara europeană 2009”

Europa, privită prin ochii copiilor

Copiii, educatoarele și personalul Grădiniței nr. 45 - “Ion Creangă” din Oradea au sărbătorit ziua de 9 mai – Ziua Europei, împreună cu părinții și invitații. Pe parcursul celor două luni în care s-a derulat proiectul „Ce este Uniunea Europeană”, preșcolarii au descoperit lucruri interesante: care sunt însemnele U.E. și cele 27 de state din familia U.E...

 Activitățile le-au stârnit interesul, implicându-i, deopotrivă, și pe părinții acestora prin procurarea de materiale, îmbogățirea centrelor tematice, participarea directă la anumite secvențe didactice.
 Activități pe arii de stimulare
 Concursul național „Cu Europa la joacă” (Europreșcolarul), ,,Cum sunt copiii din alte țări?” (pliante, cărți, C.D.), ,,Cine sunt eu?”(apartenența la un stat), Pastel al culorilor României în Europa - expoziție (creativitate, originalitate, fantezie), potpuriu de cântece, dansuri și jocuri pentru copii din repertoriul național și universal
 Activități complementare: ,,Costume populare” - observare și discuții libere (educație interculturală), ,,O Europă  liberă și curată!” (educație ecologică), ,,Trenulețul copiilor veseli ai Europei” (joc de mișcare), ,,Poștașul”: salut în limbile popoarelor U.E. (joc de atenție), ,,Ghicește despre cine ți-am vorbit?” (joc intelectual), vizite.
 Cei care au imprimat de la bun început atmosfera de sărbătoare au fost partenerii noștri de la Liceul de Artă. Ceremonia a fost deschisă prin intonarea imnului Uniunii Europene, după care s-a intrat în repertoriul folcloric bihorean.
 Am ales această modalitate pentru a ne cinsti vorba, portul, obiceiurile și tradițiile, iar apoi pentru că anul 2009 a fost declarat anul promovării creativității, or, creativitatea și autenticitatea românilor sunt recunoscute, reflectate în cel mai frumos mod în datinile străbune.
 O lecție de toleranță
Startul fiind dat, grupele de copii s-au perindat, rând pe rând, pe platou, în fața microfonului, lansându-se în adevărate recitaluri de cântece, poezii, jocuri și dansuri, atât din repertoriul național, cât și cel internațional (la noi în grădiniță funcționează și grupe de  secția germană). Am asistat chiar la o adevărată lecție de toleranță.
 A vedea Europa prin ochii senini și limpezi ai copiilor înseamnă pentru noi, adulții, a învăța câte ceva din firescul, inocența și candoarea lor, a ne „ajusta”, modela comportamentul în așa fel încât copiii să pășească alături de noi, mână-n mână, fără teamă, cu încredere și speranță. (Floare Bernad)

Trimite email

duminică, 29 martie 2020