Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Anta Ciprian și-a depus demisia din funcţia de consilier judeţean

Vineri,

Anta Ciprian și-a depus demisia din funcţia de consilier judeţean

În urma dezbaterilor din PSD Bihor referitoare la votul dat în favoarea proiectului de hotărâre privind realizarea "Inelului Rutier Metropolitan Oradea" şi de a încerca să nu las loc de interpretări inutile menite să aducă un prejudiciu de imagine colegilor mei de partid, de bună credinţă aduc în atenţia cetăţenilor judeţului Bihor pe care i-am reprezentat în Consiliul Judeţean şi presei următoarele:

            În primul rând,  în calitatea mea de simplu cetăţean şi ulterior în cea de ales judeţean şi om politic apreciez  că apărarea şi respectarea interesului public este mai presus de orice şi reprezintă un scop nobil pentru fiecare dintre noi, mai cu seamă pentru aleşii locali, judeţeni sau parlamentari.
           Votul meu pozitiv, acordat ieri în Consiliul Judeţean Bihor pentru proiectul privitor la realizarea "Inelului Rutier Metropolitan Oradea", a respectat întru-totul principiile social-democrate, dar şi direcţia arătată de conducerea naţională a Partidului Social Democrat care a arătat permanent că este pentru dezvoltarea comunităţilor locale, pentru dezvoltarea şi alinierea României la standardele europene.
            În acest context, pentru clarificare publică a acestei situaţii, subliniez că decizia de a vota pentru proiectul respectiv a fost în acord cu principiile social democrate, respectiv interesul public mai presus de orice interes personal, principii pe care, din păcate, conducerea Organizaţiei PSD Bihor refuză să le adopte.
            Atrag atenţia pe această cale că o astfel de atitudine din partea conducerii Organizaţiei PSD Bihor este distructivă şi aduce prejudicii de imagine grave întregii organizaţii şi tuturor colegilor noştri care nutrim aceleaşi valori social-democrate, pro dezvoltare, pro interes public, pro europene.
            Semnalul de alarmă tras de mine vine şi în contextul în care actuala conducere a Organizaţiei PSD Bihor nu a prezentat o viziune publică a modelului pe care intenţionează să-l sprijine în dezvoltarea comunităţilor pe care fiecare dintre noi le reprezentăm.
            În condiţiile în care unele proiecte sunt de interes şi utilitate publică, iar refuzul de a le adopta contravin viziunii și valorilor promovate de Partidul Social Democrat, am considerat necesar să pun mai presus de interesele de grup, interesul public, ideile şi valorile social-democrate.
            Din păcate, Organizaţia PSD Bihor este condusă de un grup restrâns de oameni, care au o viziune total opusă faţă de ceea ce vedem că promovează la nivel naţional, dar şi în nenumărate alte organizaţii la nivelul ţării Partidul Social Democrat. Această viziune este menită să submineze la nivelul judeţului Bihor încrederea cetăţenilor în noi şi implicit acest lucru se va deconta electoral la următoarele alegeri.
            Faţă de cele prezentate mai sus, într-un gest de maximă demnitate politică, deoarece respect statutul partidului şi înţeleg ce reprezintă ierarhia partidului, în condiţiile în care am decis să acord un vot în calitatea mea de consilier judeţean contra celor trasate de actuala conducere a organizaţiei PSD Bihor:
Astăzi, 23.09.2022 mi-am depus demisia din funcţia de consilier judeţean ca reprezentant al PSD Bihor în Consiliul Judeţean Bihor.
Cu toate acestea, subliniez că rămân fidel Partidului Social Democrat şi valorilor promovate de acesta şi nu voi părăsi acest partid, amintind încă o dată că gestul meu este în acord total cu valorile acestui partid, dar din păcate în dezacord cu interesele unui grup restrâns al conducerii PSD Bihor.
Sper totodată ca demisia mea să fie un exemplu de demnitate politică şi pentru cei care conduc într-o asemenea manieră organizaţia PSD Bihor şi-i rog pe această cale să se gândească dacă nu cumva este oportun să-mi urmeze exemplul în dorinţa de a reforma şi recredibiliza organizaţia.
Cu respect faţă de toţi oamenii din judetul Bihor,
Ciprian Anta,
membru PSD

Trimite email
duminică, 25 februarie 2024, 06:35:26 Ora standard a Europei de Est