Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Activitățile extracurriculare... la Grădinița „Holcim” din Aleșd

Proiect educațional cu parteneri din Galați

Activitățile extracurriculare... la Grădinița „Holcim” din Aleșd

Grădinița „Holcim” din Aleșd (județul Bihor) și Grădinița „Elena Doamna” din Galați au pus de un proiect educațional pe doi ani, prima întâlnire de proiect desfășurându-se în aceste zile (de joi până duminică, 14 - 17 mai 2009) la Aleșd.


 Joi, au avut loc activități de prezentare a unității și de cunoaștere reciprocă.
 „Modalități de abordare a noului curriculum”
 Vineri, ziua activităților extracurriculare s-a deschis cu o activitate demonstrativă, intitulată „Pe urmele năzdrăvanilor din povești”, urmată de un program artistic „Grație, armonie și mișcare”, după care, dascălii s-au adunat la o masă rotundă, cu tema „Modalități de abordare a noului curriculum”. Potrivit agendei, sâmbătă dimineața, au fost fixate două vizite, una la Grădinița nr. 27, iar cealaltă la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Senzorială din Oradea. După-amiază, a fost programată o excursie la Peștera Urșilor de la Chișcău, Băile Felix și Băile 1 Mai. La întâlnirea de duminică, partenerii urmează să tragă concluziile și să fixeze obiectivele viitoarei întâlniri, care va avea loc, la Galați, în 2010.
 „Pe urmele năzdrăvanilor din povești”
 Vineri, copiii și educatoarele Grădiniței „Holcim” din Aleșd și-au dat examenul în fața partenerilor de proiect, a invitaților, părinților și reprezentanților presei, printr-o activitate complexă, ingenioasă și originală, care a evidențiat imaginație, creativitate, mobilitate și gândire, spirit de echipă, devotament și perseverență din partea tuturor competitorilor. Fiecare din cele patru echipaje concurente avea în frunte câte un personaj de basm (Albă-ca-Zăpada, Frumoasa din Pădurea Adormită, Ileana Cosânzeana sau Zâna Zânelor), dar tot ei, cei cinci copii, aveau de înfăptuit o multitudine de sarcini (să bată mingea timp de zece secunde pentru a obține cheia, să treacă puntea tot câte doi cărând un săculeț cu nisip spre a avea salată din grădina ursului, evoluție la inelele de gimnastică pentru a obține apă vie, completarea unui puzzle pentru a  ajunge la acvariu și la peștele de aur, aruncare la țintă pentru a răpune cerbul și a intra în posesia diamantului), urmând un traseu prestabilit, iar la final, cu toate comorile obținute să încerce să-l înduplece (să-l învingă) pe căpcăun și să salveze prințesa sechestrată de acesta în turnul castelului.
 Probele au fost totale, iar copiii, extraordinari. De pe margine, colegii îi încurajau frenetic, iar la final, prințesa Ioana a fost eliberată din turnul castelului. Traseul aplicativ pe care l-au urmat cele patru echipe pentru a trece cele cinci probe i-au solicitat pe copii din toate punctele de vedere, evidențiind o seamă de calități, priceperi și deprinderi, solicitându-i fizic, dar și psihic pe fiecare. Ei însă au fost priviți și tratați ca o echipă care putea câștiga doar prin dăruirea fiecărui membru în parte.
 Admirabile s-au dovedit a fi tactica, strategia și organizarea, iar în final, reușita acțiunii prin învingerea răului și victoria binelui...
 Cu o asemenea activitate reușită („de capă și spadă”), colectivul Grădiniței „Holcim” din Aleșd a intrat în „istorie”, fiind cotat cu nota maximă, atât de partenerii de proiect, cât și de distinșii invitați și toți privitorii...
 Gazdele (Florica Vesa-director, și educatoarele: Emilia Domjan, Ioana Gherlea, Jozsa Judit, Marioara Madar, Valeria Pășcui, Delia Pipa, Dorina Pușcău, Maria Roșu, Maria Simai și Ancuța Tunduc) au fost onorate să-i aibă alături pe primarul orașului Aleșd, dl Zeno Þipțer, inspectorul de specialitate al I.S.J. Bihor, Voichița Vancu, directorii grădinițelor 27 , 44  și Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă din Oradea (Cornelia Borhidi, Mariana Vereș, Rodica Lezeu și prof. Maria Ivănescu), directorul Grădiniței cu Program Normal din Aleșd, Emilia Blaga, conducerea Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din localitate (director - Liliana Antonescu, director adjunct - Tatiana Moț), prof. Bujor Cuc și Nicu Răcuciu, iar din partea partenerilor de proiect de la Grădinița „Elena Doamna” din Galați, director – Oana Enache, însoțită de inspectorul de specialitate al Inspectoratului Școlar al județului Galați, Ana Secrieru, și educatoarele grădiniței: Ionica Hîncu, Aurica Negoiță, Claudia Duca, Larisa Pleșa, Aura Trandafir și Margareta Slabu; Ilinca Tiron, directorul Grădiniței nr. 7 – „Cristal” din Galați; Valentina Popa și Maria Roșu – educatoare ale Grădiniței nr. 14 – „Albă-ca-Zăpada” din Tecuci.
 „Grație, armonie și mișcare”
 La fel de grozavi s-au dovedit a fi și în cazul programului artistic, protagoniștii (artiștii și educatoarele) celor șase momente: corul grupei mijlocii (îndrumat de Maria Roșu, solistă - Denisa Peșel), dansul cu stegulețe al grupei pregătitoare (ed. Ancuța Tunduc), trupa de dans modern (instructori, membri ai trupei M&Q din Oradea), dans popular din Bihor (instructori Maria Simai și Ancuța Tunduc), teatru de păpuși, cu „Sarea-n bucate” (actorii - director Florica Vesa, educatoare: Jozsa Judit, Delia Pipa, Emilia Domjan și Ancuța Tunduc), o nouă repriză de dans, cu un grup de liceeni, de la C.T. „Alex. Roman” (absolvenți ai Grădiniței „Holcim”).
Să mai spunem că în cadrul mesei rotunde a fost pus în discuție noul curriculum, precum și multe alte aspecte și probleme de metodică, programe și proiecte, fiind avansate o seamă de propuneri printre care promovarea obiceiurilor și tradițiilor locale...
Activitățile extracurriculare s-au încheiat într-o atmosferă de poveste, la iarbă verde, într-un cadru de baladă, la o cabană de la Gepiș.
Și-ncălecai pe-o șa și v-o spusei așa! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Activitățile extracurriculare... la Grădinița „Holcim” din Aleșd.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 6 aprilie 2020