Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Final de proiect, la Liceul de Artă din Oradea

Poussan - aprilie 2009

Final de proiect, la Liceul de Artă din Oradea

Am ajuns la sfârșitul proiectului M.E.D.I.A., derulat în școala noastră, Liceul de Artă din Oradea. Ultima reuniune de proiect a avut loc la Poussan, în Franța, la începutul lunii aprilie.

 Din partea liceului, au participat cinci profesori (Anca  Maghiar, Adrian Bordeianu, Salomeea Velea, Stela Micula și Ligia Cristea). Cei zece elevi au fost selectați din diferite clase: Gabriela Bugle (din clasa a V-a A), Elena Zorila (a VI-a B), Luca Roșca (a VII-a A), Mihaela Popa, Delia Marian,  Rareș Pașc – Șerban și Ștefan Zorila (toți patru din a IX-a A), Brigitta Csordas (a X-a A), Flavia Daroczi (a XI-a B) și Jean Piloiu (a XII-a A).
 Am hotărât ca ultima activitate, la care participau și elevi, să se desfășoare sub forma unui concurs de emisiuni (un fel de platou televizat), pentru a se putea înscrie în tematica proiectului.
 Fiecare școală și-a conceput într-un mod original emisiunea. Noi, profitând de faptul că suntem o școală cu profil artistic, am conceput o emisiune muzicală.
 Astfel, în timp ce Delia Marian și Flavia Daroczi prezentau liceul prin știrile redactate de elevi, în limba franceză (și mulțumim astfel, prezenței din umbră pe tot parcursul proiectului, a doamnei profesoare de limba franceză Lucia Vereș), pe fundal, erau proiectate creațiile plastice ale elevilor noștri (într-un montaj foto-video, realizat de Rareș Pașc - Șerban). Am ales împreună cu doamnele directoare, prof. Doina Marcu și prof. Irina Iurea, câteva momente muzicale (era cam greu, pentru că liceul nostru se mândrește cu foarte mulți elevi deosebit de talentați). Spectacolul a fost deschis  de Mihaela Popa, cu o piesă de muzică populară, care a trezit în cei prezenți dorința de a ține ritmul pe tot parcursul interpretării. Apoi, Gabriela Bugle a interpretat o piesă de muzică pop din repertoriul internațional. Cu toate că era mezina echipei noastre, a reușit să antreneze toată lumea, în special elevii prezenți (atât la spectacol, cât și la repetiții).  Un moment inedit a realizat Jean Piloiu, care a interpretat o piesă la chitară, compusă în prima zi de repetiții. A urmat momentul final al spectacolului, cel realizat de profesoara Stela Micula, un recital la vioară, susținut alături de elevii săi (Elena și Ștefan Zorila, Luca Roșca, Brigitta Csordas).
 Asistența tehnică a fost asigurată de Rareș Pașc - Șerban, iar violoniștii noștri au fost acompaniați la pian de dl prof. Adrian Bordeianu.
 Fiind ultima școală prezentă în spectacol, după cele din Burela, Lamporecchio, Larciano și Poussan, am fost rugați să acompaniem la vioară și pian imnul Europei.
Astfel s-a desfășurat ultima reuniune de proiect. Așa am reușit să facem cunoscut numele liceului nostru, și al României, în Europa. Să arătăm partenerilor noștri valoarea elevilor români, iar la sfârșit, am fost felicitați de toți cei prezenți la spectacol (oficialități locale, profesori și părinți).
  Sincer vorbind, când au fost admirați și laudați elevii noștri, am simțit cu adevărat mândria de a fi român. (Ligia CRISTEA)

Trimite email

miercuri, 25 noiembrie 2020