Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Astăzi, duminică (6 noiembrie 2022), am sărbătorit Ziua Femeii din mediul rural

La Sala de sport a Liceului Tehnologic ,,Felix" din Sânmartin,

Astăzi, duminică (6 noiembrie 2022), am sărbătorit Ziua Femeii din mediul rural

Am răspuns, astăzi, invitației lansate de doamna profesor Ramona Bocșan, directorul Liceului Tehnologic ,,Felix" din Sânmartin, de a participa la sărbătorirea Zilei Femeii din mediul rural, manifestare găzduită de Sala de sport a liceului.

Organizatorii evenimentului, Asociația Cetățeni Activi la Puterea a Treia, Primăria comunei Sânmartin, Parohia Ortodoxă Sânmartin 1 și Liceul Tehnologic ,,Felix" din Sânmartin, au structurat manifestările astfel: de dimineață, la Biserica Ortodoxă Sânmartin 1, începând cu Sfânta Liturghie, iar după-amiază, de la ora 14.00, la Sala de sport a liceului. La fel de mulți și ,,grei", precum organizatorii, au fost și invitații: doamna senator Arina Moș, domnul subprefect Emilian Pavel, doamna prof. Antonia Nica, viceprimar al Oradiei, cercetător, prof. dr. Vasile Todinca, de la Muzeul Țării Crișurilor, doamna prof. Elena Chivari, doamna Viorica Cherteș, președinte al Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei. Piesele forte ale organizatorilor, alături de domnul primar Cristian Laza și părinții parohi, au fost doamna ing. Miorița Săteanu, doamna director, prof. Ramona Bocșan și colegii de la liceu, între care prof. Pantea Loredana, ocupă un loc central, cu concursul elevilor-artiști și al părinților acestora. La invitația doamnei director, prof. Ramona Bocșan, moderator al evenimentului, în deschidere, reprezentanții parohiei au rostit o rugăciune, iar doamna director a prezentat scopul și obiectivele, însemnătatea Zilei Femeii din mediu rural, locul și rolul femeii în societate. ,,Stimați domni, de față prezenți, să știți că rolul nostru, al femeilor, alături de dumneavoastră, nu este de competiție, ci de complementaritate, a subliniat directorul liceului. Din cei 121 de angajați ai liceului, 109 sunt reprezentante ale sexului frumos, iar evenimentul de duminică a fost organizat în proporție de 90 la sută de femei, a mai precizat doamna director, care a felicitat-o pe doamna inginer Miorița Săteanu, socotind-o ,,un catalizator de energii și un model pentru toți, un bun organizator, cu o viziune fermă și de ansamblu a tot ceea ce doriți să faceți; sunteți dovada vie a ceea ce spune o vorbă din popor că esențele tari se țin în sticluțe mici".
Domnul primar Cristian Laza s-a arătat încântat de modul cum a fost organizat evenimentul, mulțumind tuturor celor implicați și prezenți, deopotrivă, organizatori și distinși invitați. Apropo de Ziua Femeii, domnul primar a exemplificat și felicitat femeile din comună aflate în funcții de conducere, care fac cinste instituțiilor pe care le conduc. ,,La mulți ani, doamnelor, și vă mulțumim că existați în viața noastră", a conchis domnul primar Cristian Laza!
,,Vreau, împreună, să facem proiecte frumoase pentru copiii noștri"!
,,Cea mai bună politică, din punctul meu de vedere, este politica făcută pentru oameni, pentru comunitățile din care provenim, e de părere doamna senator Arina Moș. Eu reprezint Bihorul meu drag, îi reprezint pe oamenii care m-au votat și vreau, împreună, să facem proiecte frumoase pentru copiii noștri. Astăzi, cea mai mare bătălie pe care o dă o mamă cu ea însăși este dorința de a-și ține copiii acasă. Eu sunt mamă, și mi-am propus să intru în politica mare, pentru a dezvolta proiecte prin care să-mi țin unicul fiu acasă. Este o încercare foarte grea, dar este o motivație pentru mine fantastică, și de aceea am ales să merg în Senatul României", a mărturisit doamna senator Arina Moș.
O obligație a femeilor din mediul rural este să ducă mai departe tradițiile pe care le-au primit, la rândul lor, de la strămoși, iar organizarea unei astfel de sărbători ar fi binevenită în fiecare comună, a apreciat, în cuvântul său, doamna profesor Elena Chivari.
Motivația acestei întâlniri este pentru faptul că femeia din mediul rural se implică în foarte multe activități și merită să fie cunoscută și recunoscută activitatea acesteia, a ținut să evidențieze doamna ing. Miorița Săteanu. Mai aflăm apoi că Ziua Femeii din mediul rural a fost probată de ONU.
Doamna viceprimar Antonia Nica a fost categorică: ,,Lumea fără femeie nu ar merge mai departe. A distinge între o femeie ce trăiește la oraș și la sat e nedrept și discriminatoriu. Suntem femei și punct. Suntem creația lui Dumnezeu și avem rostul nostru sub soare pe care se cuvine a-l îndeplini oriunde am fost așezate"!
În trei minute, dl prof. dr. Vasile Todincă, cercetător la Muzeul Țării Crișurilor, a spus ce a avut de spus, plus două descântece. Doamna președinte Viorica Cherteș a întărit afirmațiile altora potrivit cărora ,,Țăranca română este sarea pământului", iar noi am spus că este acea stea care nu a apus niciodată și de care trebuie să avem grijă să nu apună niciodată"!
,,O femeie de la țară nu-și ascunde vârsta"
Avocatul și scriitorul Pașcu Balaci ne-a împărtășit o poveste auzită de la mama sa pe care a și publicat-o într-un volum de reportaje. Se spune că o femeie de la țară nu-și ascunde vârsta, pentru că felul în care se îmbracă îi divulgă vârsta, cele patru culori esențiale, alb, roșu, albastru și negru, corespund celor patru etape importante din viața unei femei. Epigramistul Ioan Bărnuțiu ne-a reținut atenția cu un catren și o poezie - ,,Început și viitor". Ultimul vorbitor a fost de această dată subprefectul Emilian Pavel, care intuiește că ,,Tradițiile și obiceiurile noastre au un viitor. Educația ne poate asigura un viitor lângă copiii noștri. Munca unui politician nu se încheie niciodată, susține subprefectul. În fiecare zi, în fiecare moment din viața lui, el trebuie să  contribuie la bunăstarea și îmbunătățirea condițiilor pentru cetățeni"!
Programul artistic
În partea a doua, am urmărit un program artistic deschis de corul de bărbați ,,General Traian Moșoiu" și continuat de un grup de elevi talentați: grupul de chitariști ,,Floare de lotus", coordonat de prof. Pantea Loredana, soliștii vocali: Pantea Cristina, Jarca Iulia, Patca Daria și Popa Alessia, Marta Clara, fosta elevă a liceului, actualmente artistă a Liceului de Arte, surorile Lorena și Denisa Ghib, doamna profesor Maria Matei, fiind cireașa de pe tort.
Șezătoarea a pus punctul pe I și punctul final al Zilei Femeii din mediul rural, admirabil organizată și prezentată lumii de către cadrele didactice (Apachiței Marinela Gabriela, Bala Emilia, Bala Mirela Ramona, Ban Laura Geanina Maria, Chirodea Larisa Teodora, Cionca Alina Ioana, Lascu Georgiana Florica, Pașca Laura, Plev Florentina Ana, Popa Adriana Teodora, Șulea Andrada Nicoleta, Gherghel Daniela), sub coordonarea doamnei profesor Domnica Pantea, mintea şi sufletul momentului, cotat la superlativ,  cu tot ce s-a putut aduna în expoziții originale, la microfon, la scenă deschisă în cadrul Sezătorii și imortalizate de noi în 105 poze și patru prezentări video (pe Facebook).
Admirabili elevi, minunați dascăli, teribili părinți și încântători invitați și organizatori. Cu toții au contribuit la situarea evenimentului pe podiumul de suflet al tuturor participanților.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (105 poze) în Galeria foto: Astăzi, duminică (6 noiembrie 2022), am sărbătorit Ziua Femeii din mediul rural.

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 02:01:28 Ora de vară a Europei de Est