Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Cea de-a patra ediție a Conferinței ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat”

Centrul de Cercetare în Drept SARA a organizat, vineri și sâmbătă, la Arad,

Cea de-a patra ediție a Conferinței ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat”

Centrul de Cercetare în Drept SARA a organizat Conferința cu tema ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat", ediția a IV-a, în perioada 4-5 noiembrie 2022.

Activitatea este parte în cadrul proiectului cu același nume finanțat de Consiliul Județean Arad.
În deschiderea conferinței, Înaltpreasfinția Sa, Părintele Ioan Selegean, arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului, a primit Distincția de Excelență Investește în resursa umană, în semn de apreciere pentru contribuţia adusă la dezvoltarea capitalului social uman, acordată de către Consiliul Județean Arad și Centrul de Cercetare în Drept SARA.
În prezenţa ierarhilor arădeni, a Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, arhiepiscopul Aradului, a Preasfinţitului Părinte Emilian Crişanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinția Sa Părintele Ioan, mitropolit al Banatului a deschis lucrările conferinței și a adresat întrebări publicului care vor rămâne teme de reflecție pentru toți participanții la conferință, din țară sau străinătate, aflați în sală sau prezenți prin aplicația specifică a conferinței.
Plenul conferinței a fost format din: Înaltpreasfinția Părintele Ioan, arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului, europarlamentarul Gheorghe Falcă, președintele Consiliului Județean Arad, Cionca-Arghir Iustin - Marinel, prorectorul Universității „Aurel  Vlaicu" din Arad, prof. univ. dr. mat. ec. Stoica Codruța, general de brigadă (r), dr. Iancu Nicolaie, președinte al Centrului de Cercetare în Drept SARA, prof. univ. dr. habil. Iancu Elena-Ana, fondator al conferinței (2019), director al proiectului de cercetare științifică și vicepreședinte al Centrului de Cercetare în Drept SARA.
Inaltpreasfinția Sa Parintele Ioan (Selegean), arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului, a primit Distincția de Excelență Investește în resursa umană.
Președintele Consiliului Județean Arad, Cionca-Arghir Iustin - Marinel în cuvântul de deschidere a spus: ,,În ultimii ani, Biserica Ortodoxă a fost unul dintre partenerii principali ai Consiliului Județean Arad și ai societății civile arădene în derularea celor mai importante proiecte sociale. Am găsit înțelegere și deschidere față de proiectele de modernizare a sistemului de sănătate publică, de susținere cu hrană și adăpost a persoanelor defavorizate, de implicare în criza umană determinată de războiul din vecinătatea noastră. Proiectele societății civile, proiectele administrației, proiectele mediului de afaceri au fost îmbrățișate de biserică cu căldură și umanism și datorită acestei empatii extraordinare, Aradul de astăzi este un Arad mai bun, un cămin mai primitor și o mândrie pentru arădeni. Această colaborare între părțile contractului social arădean eu cred că este unică în România, prin amploarea ei, prin consistență și durabilitate".
Bucuria de a trăi
Prof. univ. dr. habil. Iancu Elena-Ana, director al proiectului a moderat conferința, context în care a spus ,,Când vorbim de legea fundamentală, facem referire și la religie, la entități care realizează, implementează sau susțin proiecte dedicate comunității și semenilor, precum și la cele care furnizează educație.
Pentru a înțelege taina lumii, a începutului și a sfârșitului vieții, fără de care celelalte valori sociale nu ar fi cunoscute, nu ar fi înțelese interdependențele, și nu am descoperi cu adevărat misiunea pentru care am venit pe pământ, este esențial să avem parte de oameni care își pun, clipă de clipă, trăirea în slujba fiecăruia dintre noi.
Sunt onorată, cu sfială privesc spre prezidiu, și cu deosebit respect, Inaltpreasfinția Voastră, Părinte Ioan Selegean, arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului, vă mulțumesc pentru că ne-ați oferit prilejul de a fi  împreună în această zi, în care la nivel internațional se sărbătorește bunul-simț care nu poate fi desprins de educația primită în familie, de educația religioasă care determină materializarea măsurii în viață și a echilibrului, fiind pusă, încă înainte de a apărea o nouă viață pământeană,  fundamentul viitoarei resurse umane. 
Contribuția pe care v-ați adus-o la dezvoltarea comunităților în care ați lăsat urme care dăinuiesc, și în prezent, și care au transformat viețile locuitorilor meleagurilor pe care le-ați parcurs de-a lungul anilor, remarcabilă activitate științifică și profesională, fiind și fondator a mai multor reviste de specialitate, sunt doar câteva cuvinte pe care le rostesc, prin care nu pot transmite profilul Înaltpreasfinției Voastre, care prin echilibru, armonie și cu multă omenie ați reușit să construiți de fiecare dată, relații bazate pe încredere și bună comunicare instituțională sau/și interinstituțională.
Cu modestie, foarte bună înțelegere a naturii umane și cu vorba blândă, mereu surâzând, dăruiți oamenilor care au privilegiul să vă întâlnească, bucuria de a trăi".
Doi bihoreni, în slujba semenilor
Centrul de Cercetare în Drept SARA prin președintele acestuia, general de brigadă (r), dr. Iancu Nicolaie, a afirmat: „Înaltpreasfinția Voastră, Părinte Ioan (Selejan), arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului, vă felicit pentru distincția primită, suntem onorați că ați acceptat să fiți împreună cu noi în acest proiect de cercetare științifică, dedicat comunității locale arădene și comunităților universitare din țară și străinătate, că ne-ați generat bucurie, binecuvântându-ne, și că ne fundamentați speranța că veți rămâne alături de noi și în viitor.
Personal sunt deosebit de recunoscător că bunul Dumnezeu prin pașii profesionali au făcut posibil ca doi bihoreni să se cunoască pe meleaguri bănățene și să rămână apropiați în comunicare.
Totodată, vreau să evidențiez acum colaborarea excepțională pe care am avut-o cu Înaltpreasfinția Voastră, în momente operative complicate în contextul fenomenului migraționist manifestat la frontiera de vest a țării noastre.
 Mulțumesc pentru inspirație, pentru conlucrare și nu în ultimul rând pentru binecuvântarea dăruită în viața personală"!
Mesaj a mai transmis europarlamentarul Gheorghe Falcă, iar din partea Universității ,,Aurel Vlaicu" din Arad, prin intermediul aplicației utilizate în desfășurarea conferinței, a fost prezentă și doamna rector, dr. Ramona Lile (aflată într-o misiune în străinătate).
La debutul lucrărilor, directorul de proiect, prof. univ. dr. habil. Iancu Elena-Ana, cadru didactic al Universității „Aurel Vlaicu" din Arad, Facultatea de Științe Umaniste și Sociale, vicepreședinte al Centrului de Cercetare în Drept SARA, a prezentat obiectivele asumate prin proiect, a evidențiat modul în care a sistematizat programul conferinței în 16 paneluri, fiecare având subsumate teme de actualitate cu abordarea interdisciplinară, afirmând că pentru ,,...a trăi sentimentul de liniște cât mai des posibil, a valoriza resursa umană implicată în activități educative, indiferent de instituția în care activăm și a ne prezenta în fața semenilor ,,însetați" de a primi informații noi, din alt domeniu decât cel în care ne-am specializat, este un prim pas spre a deveni un construct mai bun, care va face posibil să identificăm nevoi, să ne implicăm împreună cu studenții noștri în proiecte sociale și să trăim conectați la micro-grupurile sociale din care facem parte".
Președintele Centrului de Cercetare în Drept SARA, general de brigadă (r), dr. Iancu Nicolaie, a evidențiat numărul de participanți din țară și străinătate, făcând o sinteză a programului din care reiese că sunt: 130 de autori care semnează cele 110 lucrări structurate în 16 paneluri, cu afilieri la 59 de facultăți, școli doctorale, asociații profesionale, asociații și organizații, din cinci state (România, Ungaria, Italia, Israel și Republica Moldova), mulțumind tuturor pentru contribuția adusă la conferință, constatând că numărul cercetătorilor este în creștere de la an la an.
A doua zi de conferință
Prorectorul Universității „Aurel Vlaicu" din Arad, prof. univ. dr. mat. ec. Stoica Codruța Simona, a deschis a doua zi de conferință, în sala 13 din UAV, pe parcursul căreia au fost susținute comunicările din 14 paneluri. Lucrări invitate special au fost cele din panelul VII, intitulat: ,,Generații de juriști pentru umanitate":
- Cuvinte despre ... OAMENI ALEȘI. In memoriam I.T. ȘTEFĂNESCU", invitat prof. univ. dr. Ioan Chelaru, președinte al Academiei de Științe Juridice din România/președinte al Uniunii Juriștilor din România
- „George ANTONIU, personalitate marcantă a științelor penale românești", invitat prof. univ. dr. av. Constantin Duvac, vicepreședinte al Secției Penale, Academia de Științe Juridice din România și președinte al Asociației Române de Științe penale.
Parteneri ai conferinței la această ediție, alături de Centrul de Cercetare în Drept SARA și Centrul Cultural Județean Arad, au fost: Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea din Oradea, Universitatea ,,Agora" din Oradea, Uniunea Juriștilor din România, Academia de Ştiinţe Juridice din România, Asociaţia Criminaliştilor din România, Asociaţia Română de Științe Penale, Institutul pentru Studii de Politică Cibernetică din Israel, Centrul de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere (Oradea), Asociația Colegiului Consilierilor Juridici Bihor, membră a Federației Ordinului Consilierilor Juridici din România, AGERPRES.
Noi parteneriate încheiate
Doamna prof. univ. dr. habil. Elena-Ana Iancu a vorbit și despre noi acorduri de colaborare încheiate între Centrul de Cercetare în Drept SARA și Institutul privat pentru Studii de Politică Cibernetică, Israel, în baza cărora, la inițiativa prof. dr. Pavel TAL, fondator și director al acestui institut, fiind încadrat şi șef al Studiilor de Securitate Cibernetică în Școala de Sisteme Informaționale de la Colegiul Academic din Tel Aviv Yaffo, Israel, se vor pune bazele unei echipe de cercetare focusată pe educația cibernetică. Așa cum a afirmat doamna Iancu, în intervenția din plenul conferinței ,,...când ar fi mai potrivit să prezentăm această inițiativă decât acum, în prima săptămână din noiembrie, când sărbătorim Ziua internațională împotriva violenței și a agresiunii în școală, inclusiv a hărțuirii cibernetice, fapt ce reiese din Declarația statelor membre UNESCO care au declarat prima zi de joi a lunii noiembrie ca fiind Ziua internațională împotriva violenței și a agresiunii în școală, inclusiv a hărțuirii cibernetice .
Un parteneriat încheiat recent este și cel cu Asociația ,,Colegiul Consilierilor Juridici Bihor", membră a Federației Ordinului Consilierilor Juridici din România, prin doamna decan Ioana Gabriela Sasu Sbârciog, prezentă la lucrările conferinței de la Arad. Parteneriatul va fi centrat pe comunicare, conlucrare, și realizare de proiecte interdisciplinare în vederea dezvoltării profesiei juridice.
Programul integral poate fi văzut aici: https://www.ccdsara.ro/conference-pshsc-2022/
Studiile se vor publica în revista conferinței International Journal of Legal and Social Order, indexată în mai multe baze de date internaționale https://ijlso.ccdsara.ro/index.php/international-journal-of-legal-a
Conferința s-a desfășurat în mod mixt fără taxă de participare sau publicare.
Alte articole pe tema:
https://doxologia.ro/arad-ips-parinte-ioan-mitropolitul-banatului-primit-distinctia-de-excelenta-investeste-resursa-umana
https://www.arq.ro/distinctie-de-excelenta-pentru-ips-ioan-selegean-arhiepiscop-al-timisoarei-si-mitropolit-al-banatului/49605
http://www.ziuadevest.ro/ips-ioan-premiat-de-consiliul-judetean-arad-cu-distinctia-de-excelenta-investeste-in-resursa-umana/
https://basilica.ro/mitropolitul-banatului-a-primit-la-arad-distinctia-de-excelenta-investeste-in-resursa-umana/
https://www.doxologiainfonews.com/2022/11/mitropolitul-banatului-a-primit-la-arad-distinctia-de-excelenta-investeste-in-resursa-umana/
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Cea de-a patra ediție a Conferinței ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat”.

Trimite email
luni, 27 mai 2024, 15:18:28 Ora de vară a Europei de Est