Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Cea de-a patra ediție a Conferinței ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat”

Centrul de Cercetare în Drept SARA a organizat, vineri și sâmbătă, la Arad,

Cea de-a patra ediție a Conferinței ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat”

Centrul de Cercetare în Drept SARA a organizat Conferința cu tema ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat", ediția a IV-a, în perioada 4-5 noiembrie 2022.

Activitatea este parte în cadrul proiectului cu același nume finanțat de Consiliul Județean Arad.
În deschiderea conferinței, Înaltpreasfinția Sa, Părintele Ioan Selegean, arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului, a primit Distincția de Excelență Investește în resursa umană, în semn de apreciere pentru contribuţia adusă la dezvoltarea capitalului social uman, acordată de către Consiliul Județean Arad și Centrul de Cercetare în Drept SARA.
În prezenţa ierarhilor arădeni, a Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, arhiepiscopul Aradului, a Preasfinţitului Părinte Emilian Crişanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinția Sa Părintele Ioan, mitropolit al Banatului a deschis lucrările conferinței și a adresat întrebări publicului care vor rămâne teme de reflecție pentru toți participanții la conferință, din țară sau străinătate, aflați în sală sau prezenți prin aplicația specifică a conferinței.
Plenul conferinței a fost format din: Înaltpreasfinția Părintele Ioan, arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului, europarlamentarul Gheorghe Falcă, președintele Consiliului Județean Arad, Cionca-Arghir Iustin - Marinel, prorectorul Universității „Aurel  Vlaicu" din Arad, prof. univ. dr. mat. ec. Stoica Codruța, general de brigadă (r), dr. Iancu Nicolaie, președinte al Centrului de Cercetare în Drept SARA, prof. univ. dr. habil. Iancu Elena-Ana, fondator al conferinței (2019), director al proiectului de cercetare științifică și vicepreședinte al Centrului de Cercetare în Drept SARA.
Inaltpreasfinția Sa Parintele Ioan (Selegean), arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului, a primit Distincția de Excelență Investește în resursa umană.
Președintele Consiliului Județean Arad, Cionca-Arghir Iustin - Marinel în cuvântul de deschidere a spus: ,,În ultimii ani, Biserica Ortodoxă a fost unul dintre partenerii principali ai Consiliului Județean Arad și ai societății civile arădene în derularea celor mai importante proiecte sociale. Am găsit înțelegere și deschidere față de proiectele de modernizare a sistemului de sănătate publică, de susținere cu hrană și adăpost a persoanelor defavorizate, de implicare în criza umană determinată de războiul din vecinătatea noastră. Proiectele societății civile, proiectele administrației, proiectele mediului de afaceri au fost îmbrățișate de biserică cu căldură și umanism și datorită acestei empatii extraordinare, Aradul de astăzi este un Arad mai bun, un cămin mai primitor și o mândrie pentru arădeni. Această colaborare între părțile contractului social arădean eu cred că este unică în România, prin amploarea ei, prin consistență și durabilitate".
Bucuria de a trăi
Prof. univ. dr. habil. Iancu Elena-Ana, director al proiectului a moderat conferința, context în care a spus ,,Când vorbim de legea fundamentală, facem referire și la religie, la entități care realizează, implementează sau susțin proiecte dedicate comunității și semenilor, precum și la cele care furnizează educație.
Pentru a înțelege taina lumii, a începutului și a sfârșitului vieții, fără de care celelalte valori sociale nu ar fi cunoscute, nu ar fi înțelese interdependențele, și nu am descoperi cu adevărat misiunea pentru care am venit pe pământ, este esențial să avem parte de oameni care își pun, clipă de clipă, trăirea în slujba fiecăruia dintre noi.
Sunt onorată, cu sfială privesc spre prezidiu, și cu deosebit respect, Inaltpreasfinția Voastră, Părinte Ioan Selegean, arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului, vă mulțumesc pentru că ne-ați oferit prilejul de a fi  împreună în această zi, în care la nivel internațional se sărbătorește bunul-simț care nu poate fi desprins de educația primită în familie, de educația religioasă care determină materializarea măsurii în viață și a echilibrului, fiind pusă, încă înainte de a apărea o nouă viață pământeană,  fundamentul viitoarei resurse umane. 
Contribuția pe care v-ați adus-o la dezvoltarea comunităților în care ați lăsat urme care dăinuiesc, și în prezent, și care au transformat viețile locuitorilor meleagurilor pe care le-ați parcurs de-a lungul anilor, remarcabilă activitate științifică și profesională, fiind și fondator a mai multor reviste de specialitate, sunt doar câteva cuvinte pe care le rostesc, prin care nu pot transmite profilul Înaltpreasfinției Voastre, care prin echilibru, armonie și cu multă omenie ați reușit să construiți de fiecare dată, relații bazate pe încredere și bună comunicare instituțională sau/și interinstituțională.
Cu modestie, foarte bună înțelegere a naturii umane și cu vorba blândă, mereu surâzând, dăruiți oamenilor care au privilegiul să vă întâlnească, bucuria de a trăi".
Doi bihoreni, în slujba semenilor
Centrul de Cercetare în Drept SARA prin președintele acestuia, general de brigadă (r), dr. Iancu Nicolaie, a afirmat: „Înaltpreasfinția Voastră, Părinte Ioan (Selejan), arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului, vă felicit pentru distincția primită, suntem onorați că ați acceptat să fiți împreună cu noi în acest proiect de cercetare științifică, dedicat comunității locale arădene și comunităților universitare din țară și străinătate, că ne-ați generat bucurie, binecuvântându-ne, și că ne fundamentați speranța că veți rămâne alături de noi și în viitor.
Personal sunt deosebit de recunoscător că bunul Dumnezeu prin pașii profesionali au făcut posibil ca doi bihoreni să se cunoască pe meleaguri bănățene și să rămână apropiați în comunicare.
Totodată, vreau să evidențiez acum colaborarea excepțională pe care am avut-o cu Înaltpreasfinția Voastră, în momente operative complicate în contextul fenomenului migraționist manifestat la frontiera de vest a țării noastre.
 Mulțumesc pentru inspirație, pentru conlucrare și nu în ultimul rând pentru binecuvântarea dăruită în viața personală"!
Mesaj a mai transmis europarlamentarul Gheorghe Falcă, iar din partea Universității ,,Aurel Vlaicu" din Arad, prin intermediul aplicației utilizate în desfășurarea conferinței, a fost prezentă și doamna rector, dr. Ramona Lile (aflată într-o misiune în străinătate).
La debutul lucrărilor, directorul de proiect, prof. univ. dr. habil. Iancu Elena-Ana, cadru didactic al Universității „Aurel Vlaicu" din Arad, Facultatea de Științe Umaniste și Sociale, vicepreședinte al Centrului de Cercetare în Drept SARA, a prezentat obiectivele asumate prin proiect, a evidențiat modul în care a sistematizat programul conferinței în 16 paneluri, fiecare având subsumate teme de actualitate cu abordarea interdisciplinară, afirmând că pentru ,,...a trăi sentimentul de liniște cât mai des posibil, a valoriza resursa umană implicată în activități educative, indiferent de instituția în care activăm și a ne prezenta în fața semenilor ,,însetați" de a primi informații noi, din alt domeniu decât cel în care ne-am specializat, este un prim pas spre a deveni un construct mai bun, care va face posibil să identificăm nevoi, să ne implicăm împreună cu studenții noștri în proiecte sociale și să trăim conectați la micro-grupurile sociale din care facem parte".
Președintele Centrului de Cercetare în Drept SARA, general de brigadă (r), dr. Iancu Nicolaie, a evidențiat numărul de participanți din țară și străinătate, făcând o sinteză a programului din care reiese că sunt: 130 de autori care semnează cele 110 lucrări structurate în 16 paneluri, cu afilieri la 59 de facultăți, școli doctorale, asociații profesionale, asociații și organizații, din cinci state (România, Ungaria, Italia, Israel și Republica Moldova), mulțumind tuturor pentru contribuția adusă la conferință, constatând că numărul cercetătorilor este în creștere de la an la an.
A doua zi de conferință
Prorectorul Universității „Aurel Vlaicu" din Arad, prof. univ. dr. mat. ec. Stoica Codruța Simona, a deschis a doua zi de conferință, în sala 13 din UAV, pe parcursul căreia au fost susținute comunicările din 14 paneluri. Lucrări invitate special au fost cele din panelul VII, intitulat: ,,Generații de juriști pentru umanitate":
- Cuvinte despre ... OAMENI ALEȘI. In memoriam I.T. ȘTEFĂNESCU", invitat prof. univ. dr. Ioan Chelaru, președinte al Academiei de Științe Juridice din România/președinte al Uniunii Juriștilor din România
- „George ANTONIU, personalitate marcantă a științelor penale românești", invitat prof. univ. dr. av. Constantin Duvac, vicepreședinte al Secției Penale, Academia de Științe Juridice din România și președinte al Asociației Române de Științe penale.
Parteneri ai conferinței la această ediție, alături de Centrul de Cercetare în Drept SARA și Centrul Cultural Județean Arad, au fost: Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea din Oradea, Universitatea ,,Agora" din Oradea, Uniunea Juriștilor din România, Academia de Ştiinţe Juridice din România, Asociaţia Criminaliştilor din România, Asociaţia Română de Științe Penale, Institutul pentru Studii de Politică Cibernetică din Israel, Centrul de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere (Oradea), Asociația Colegiului Consilierilor Juridici Bihor, membră a Federației Ordinului Consilierilor Juridici din România, AGERPRES.
Noi parteneriate încheiate
Doamna prof. univ. dr. habil. Elena-Ana Iancu a vorbit și despre noi acorduri de colaborare încheiate între Centrul de Cercetare în Drept SARA și Institutul privat pentru Studii de Politică Cibernetică, Israel, în baza cărora, la inițiativa prof. dr. Pavel TAL, fondator și director al acestui institut, fiind încadrat şi șef al Studiilor de Securitate Cibernetică în Școala de Sisteme Informaționale de la Colegiul Academic din Tel Aviv Yaffo, Israel, se vor pune bazele unei echipe de cercetare focusată pe educația cibernetică. Așa cum a afirmat doamna Iancu, în intervenția din plenul conferinței ,,...când ar fi mai potrivit să prezentăm această inițiativă decât acum, în prima săptămână din noiembrie, când sărbătorim Ziua internațională împotriva violenței și a agresiunii în școală, inclusiv a hărțuirii cibernetice, fapt ce reiese din Declarația statelor membre UNESCO care au declarat prima zi de joi a lunii noiembrie ca fiind Ziua internațională împotriva violenței și a agresiunii în școală, inclusiv a hărțuirii cibernetice .
Un parteneriat încheiat recent este și cel cu Asociația ,,Colegiul Consilierilor Juridici Bihor", membră a Federației Ordinului Consilierilor Juridici din România, prin doamna decan Ioana Gabriela Sasu Sbârciog, prezentă la lucrările conferinței de la Arad. Parteneriatul va fi centrat pe comunicare, conlucrare, și realizare de proiecte interdisciplinare în vederea dezvoltării profesiei juridice.
Programul integral poate fi văzut aici: https://www.ccdsara.ro/conference-pshsc-2022/
Studiile se vor publica în revista conferinței International Journal of Legal and Social Order, indexată în mai multe baze de date internaționale https://ijlso.ccdsara.ro/index.php/international-journal-of-legal-a
Conferința s-a desfășurat în mod mixt fără taxă de participare sau publicare.
Alte articole pe tema:
https://doxologia.ro/arad-ips-parinte-ioan-mitropolitul-banatului-primit-distinctia-de-excelenta-investeste-resursa-umana
https://www.arq.ro/distinctie-de-excelenta-pentru-ips-ioan-selegean-arhiepiscop-al-timisoarei-si-mitropolit-al-banatului/49605
http://www.ziuadevest.ro/ips-ioan-premiat-de-consiliul-judetean-arad-cu-distinctia-de-excelenta-investeste-in-resursa-umana/
https://basilica.ro/mitropolitul-banatului-a-primit-la-arad-distinctia-de-excelenta-investeste-in-resursa-umana/
https://www.doxologiainfonews.com/2022/11/mitropolitul-banatului-a-primit-la-arad-distinctia-de-excelenta-investeste-in-resursa-umana/
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Cea de-a patra ediție a Conferinței ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 1 aprilie 2023