Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

„Să mâncăm responsabil!”

Activitate de promovare a alimentației sănătoase

„Să mâncăm responsabil!”

În data de 17.11.2022, a avut loc la Școală Gimnazială Nr. 11, Oradea o activitate de promovare a alimentației sănătoase și de prevenție a malnutriției în rândul școlarilor. Tema „Prevenirea malnutriției" face parte din Proiectul Național „19 zile de activism - Prevenirea abuzului și violenţei asupra copiilor".

Scopul acestei activități, inițiate de prof. Palyi Eva, a fost tragerea unui semnal de alarmă, în privința consecințelor nefaste ale malnutriției asupra sănătății și promovarea unui stil de viață echilibrat, în rândul tinerilor. Prin această activitate, am căutat prilejul de a oferi elevilor clasei a VI-a C: un bagaj de cunoștințe elementare în materie de nutriție/ malnutriție de către un cadru medical specializat; să încurajăm copiii să abordeze un stil de viață sănătos și să-i responsabilizăm pe elevii școlii în vederea unui consum regulat de legume și fructe.
Pentru a susține cu argumente solide și prin noțiuni medicale de bază, problematica alimentației sănătoase și implicit consecințele malnutriției (obezitate, anorexie, bulimie, așa-numitele boli ale secolului XXI), am invitat-o pe doamna Ioana Haiduc, asistenta școlii noastre, la această activitate. Aceasta a ținut copiilor o prelegere interactivă, utilizând un material PowerPoint cu caracter formativ și informativ, despre alimentația sănătoasă și malnutriție. S-au purtat discuții libere cu copiii despre obiceiurile lor alimentare; despre importanța mișcării și a exercițiului fizic; despre echilibru în alimentație (consum regulat de legume și fructe, bogate în vitamine și fibre); despre orarul meselor luate, cantitatea de alimente necesare și importanța consumului de apă pentru organism. Copiii au fost foarte receptivi și implicați în expunerea ideilor și a gândurilor și împărtășirea experienței lor personale.
         Doamna bibliotecar Lup Mariana a venit, de asemenea, în sprijinul acestei activități, invitându-i pe copii să consulte varietatea de cărți și enciclopedii despre alimentația sănătoasă, existente în dotarea bibliotecii.
Elevii clasei a VI-a C, costumați în „mesagerii alimentației sănătoase", coordonați de prof. Palyi Eva, au inițiat un flashmob în rândul elevilor, al cadrelor didactice și al personalului auxiliar al școlii. Dintr-un coș bogat umplut de roadele toamnei (mere, pere, prune, nuci și struguri), elevii au împărțit colegilor și personalului școlii fructe, îndemnându-i la o alimentație echilibrată și benefică pentru sănătate.                        
Activitatea s-a bucurat de un real succes, dovadă fiind dorința copiilor de comunicare pe această temă.
prof. Palyi Eva
bibliotecar Lup Mariana
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Să mâncăm responsabil”!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 3 decembrie 2022