Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Balul bobocilor horiști 2022

La Marghita ... în ,,Cetate”!

Balul bobocilor horiști 2022

Fiecare început de an școlar aduce în cadrul familiei noastre tineri dornici de învățătură și perfecționare. Drept răsplată alegerii făcute, organizăm, an de an, un bal dedicat lor, boboceilor.

Proiectul se bucură de susținerea Asociației Liceului, de sprijinul Consiliului Local al Municipiului Marghita și de numeroasele și generoasele sponsorizări venite din partea agenților economici din Marghita. Anul acesta evenimentul a fost atipic, având în vedere situația creată de starea de pandemie de anul trecut, astfel, participanții au fost selectați atât din clasele a IX-a, cât și din clasele a X-a. Perechile au fost în număr de șase, iar concurenții s-au întrecut în alegerea personajelor, scenetelor și a costumelor.
Tema Balului a fost Influencer by Horea, iar perechile au intrat în pielea unora dintre cele mai cunoscute și mediatizate personaje din România. Conform tradiției, evenimentul a debutat cu o scenetă interpretată de elevii liceului nostru, coordonați de doamna profesoară Ana Cornelia Burcă, iar după discursurile domnului director, prof. dr. Remus Mircea Sabău și ale domnului primar, profesor Marcel Emil Sas Adăscăliții, s-a dat startul probelor propuse pentru concurenții noștri. Juriul a avut misiunea de a nota obiectiv fiecare probă în parte, la final fiind desemnați câștigătorii Miss și Mister Boboc 2022: Natalia Fritea și Raul Ternovan, ambii din clasa a X-a A.
Spectacolul a fost unul pe cinste, întreținut și de momentele artistice oferite de Ansamblul de dansuri Horea, interpretele de muzică populară Paula Drimbo și Sofia Cadar, dar și de trupa de dans Main Crew, coordonată de Ariana Iakab, care ne-au încântat privirile și ne-au făcut să ne ridicăm de pe scaune pentru a dansa.
Activitatea s-a desfășurat în cele mai bune condiții, dar pentru aceasta a fost nevoie de multă muncă, implicare și devotament. Aducem mulțumiri și recunoștință celor implicați: domnului director, prof. dr. Remus Mircea Sabău, d-nei consilier educativ Gabriela Olimpia Sabău, profesorilor: Alina Maria Capota, Camelia Pap, Cristian Chirobocea, Ana Cornelia Burcă, Alexandra Georgiana Găvruța, dar și elevilor din clasele a XI-a și a XII-a, fără de care nimic nu ar fi fost posibil.
De asemenea, dorim să aducem mulțumiri și gazdei noastre, domnului Duca Sergiu, directorul Casei de Cultură a Municipiului Marghita.
Felicităm toți elevii participanți pentru minunatul spectacol oferit, creativitate și ingeniozitate.
Prof. Iulia Maria Susan

Trimite email

sâmbătă, 3 decembrie 2022