Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Optimizarea demersului educațional la nivelul grupurilor vulnerabile prin valorificarea adaptării curriculare

Worshop cu tema:

Optimizarea demersului educațional la nivelul grupurilor vulnerabile prin valorificarea adaptării curriculare

Joi, 24 noiembrie 2022, Inspectoratul Școlar Județean Bihor în parteneriat cu Școala Gimnazială "Puiu Sever" Ineu și Primăria Comunei Ineu au organizat un workshop la care au participat cadre didactice și directori de la unitățile de învățământ care au implementat proiectul ,,Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți - CRED". Alături de aceștia au fost invitați directori de unități de învățământ care școlarizează elevi proveniți din grupuri dezavantajate, respectiv inspectori școlari.

Workshopul s-a constituit într-un eveniment de prezentare și multiplicare a exemplelor de bune practici din cadrul proiectului, respectiv a instrumentelor elaborate sau completate în cadrul programului.
Proiectul ,,Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți - CRED" are ca obiectivul general: Prevenirea părăsirii timpurii a şcolii prin măsuri sistemice de aplicare inovativă şi sustenabilă a noului curriculum naţional, urmărind creşterea accesului la experienţe de învăţare de calitate ale elevilor din învăţământul preuniversitar primar şi gimnazial, iar unul din obiectivele specifice vizează: Creşterea calităţii şi relevanţei activităţilor din şcoli cu populaţie vulnerabilă, în vederea reducerii părăsirii timpurii a şcolii, prin implementarea de proiecte inovative centrate pe dezvoltarea competenţelor cheie a cel puţin 2500 de elevi, în contexte de învăţare curriculare şi extracurriculare stimulative si motivationale.
La nivel național proiectul este implemenentat de Ministerul Educației în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Inspectoratul Școlar al Municipiului București alături de opt case ale corpului didactic.   
În județul Bihor activitatea: Pilotarea unor strategii integrate de sprijin a elevilor din grupuri vulnerabile, din cadrul proiectului, s-a desfășurat în zece unități de învățământ: Școala Gimnazială Nr.1 Budureasa/ comuna Budureasa(primar și gimnaziu); Școala Gimnazială ,,Puiu Sever" Ineu/ comuna Ineu (gimnaziu),  Liceul Tehnologic Nr.1 Dobrești/ comuna Dobrești (gimnaziu); Școala Gimnazială Nr.1 Husasău de Tinca / comuna Husasău de Tinca (gimnaziu); Liceul Teoretic ,,Nicolae Jiga" Tinca/ comuna Tinca (gimnaziu); Școala Gimnazială Nr. 1 Săcădat/ comuna Săcădat (primar și gimnaziu); Școala Gimnazială Nr. 1 Talpoș/ comuna Batăr (gimnaziu); Școala  Gimnazială Nr.1 Petreu/ comuna Abrămuț (primar); Liceul Teoretic ,,Gabriel Țepelea" Borod/ comuna Borod (primar și gimnaziu); Școala Gimnazială Nr.1 Drăgești/ comuna Drăgești (gimnaziu). De această activitate cu cele două componente:  Pilotarea unor interventii complementare de sprijin a elevilor din grupuri vulnerabile și Dezvoltarea și pilotarea unor strategii de adaptare curriculară la nevoile elevilor din grupuri vulnerabile, au beneficiat 1000 de elevi din care 250 din învățământul primar și 750 din învățământul gimnazial. În cadrul programului elevii au beneficiat printre altele, de strategii de adaptare curriculară, respectiv de activități complementare de sprijin.
În cadrul worshopului, fiecare dintre cele zece școli beneficiare ale proiectului au prezentat instrumentele dezvoltate și aplicate în cadrul programului: strategia de adaptare curriculară, instrumentele de evaluare a strategiei, jurnalul didactic, respectiv planul individual de intervenție. În acest context au fost prezentate aspecte legate de relația școlilor cu comunitatea locală, un parteneriat important pentru satisfacerea nevoilor educaționale ale elevilor proveniți din grupuri vulnerabile, respectiv impactul activităților complementare de sprijin asupra elevilor și părinților acestora.
Instrumentele elaborate și pilotate în cadrul proiectului au devenit resursă care poate fi valorificată la nivelul tuturor unităților de învățământ cu problematici similare, aplicabile deopotrivă la nivelul componentei de management, în actul de predare-învățare, precum și în cadrul activităților educative extrașcolare.
Inspector școlar Florin Negruțiu
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Optimizarea demersului educațional la nivelul grupurilor vulnerabile prin valorificarea adaptării curriculare.

Trimite email
joi, 13 iunie 2024, 06:06:17 Ora de vară a Europei de Est