Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Festivalul de colinde ,,Noi umblăm a colinda”, ediția a XVI-a

Joi, pe scena de la Era Shopping Park Oradea, va avea loc

Festivalul de colinde ,,Noi umblăm a colinda”, ediția a XVI-a

Joi, 15 decembrie 2022, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Primăria Municipiului Oradea, Sindicatul Liber din Învățământ Bihor, Palatul Copiilor Oradea, Era Shopping Park Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop Dr. Vasile Coman" Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, cu sprijinul CG&GC HiTech Solutions SRL, organizează la Era Shopping Park ediția a XVI-a a Festivalul de colinde ,,Noi umblăm a colinda".

Acesta debutează cu parada costumelor populare începând cu ora 11,00 pe traseul Biroul de Evidență a Populației, zona pietonală până la Biserica cu Lună.
Cei înscriși în competiție vor urca pe scena amenajată sub cupola de la Era Shopping Park Oradea, începând cu ora 14,30.
Festivalul are ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului creștin autentic de către copiii și elevii din unitățile de învățământ bihorene. El se adresează copiilor și elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ sau limba de predare şi este structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindători) - sub formă de concurs şi, cea de a doua, Colinde de largă circulaţie. De asemenea, întregul eveniment pune în valoare parteneriatul dintre Biserică-Şcoală-Familie-Comunitate.
Pentru această ediție sunt înscrise 39 de grupuri: Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Oradea, Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea, Colegiul Național ,,Teodor Neș" Salonta, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd, Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea, Ansamblul Folcloric ,,Trei sate, trei surori" Săcădat, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 45 Oradea (două grupuri), Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, structura Grădinița cu Program Prelungit Nr. 23 Oradea, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, Școala Gimnazială Nr. 1 Luncasprie, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, Școala Gimnazială Nr. 1 Topa de Sus,  Liceul Tehnologic Nr. 1 Suplacu de Barcău, Liceul Teoretic  Nr. 1 Bratca, Școala Gimnazială Nr. 2 Beznea, Liceul Teoretic ,,Gabriel Țepelea" Borod, Școala Creștină Privată Tinca, Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuș, Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" Oradea, Școala Gimnazială Nr. 1 Curtuișeni, Școala Gimnazială Nr. 1 Aștileu, Școala Gimnazială Nr. 1 Brusturi, Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz, Școala Gimnazială Nr. 1 Buntești, Școala Gimnazială Nr. 1 Butani, Școala Gimnazială Nr. 1 Cheresig, Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, Școala Gimnazială Nr. 1 Chișlaz, Școala Gimnazială Nr. 1 Derna, Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișelu de Sus, Scoala Gimnazială Nr. 1 Mădăras, Școala Gimnazială Nr. 1 Nojorid, Școala Gimnazială Nr. 1 Nojorid, Școala Gimnazială Nr. 1 Livada, Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa, Școala Gimnazială Nr. 1 Răbăgani, Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia, Școala Gimnazială Nr.1 Căbești și  Școala Gimnazială Nr. 1 Drăgănesti.
În cadrul evenimentului vor susține un microrecital: Corul ,,Diacon Nicolae Firu" al Liceului  Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea,  condus de arhidiacon Ștefan Lakatos, Grupul ,,Moștenitorii cântecului" de la Palatul Copiilor Oradea, coordonat de d-na prof. Anamaria Gal-Turc,  Grupul vocal al Parohiei Ortodoxe Române Ciuhoi, coordonat de Roman Ioana și Grupul vocal Corintenii al Liceului de Arte Oradea, coordonați de prof. Aurica Bonțu.
Printre criteriile de jurizare se numără autenticitatea costumației, a repertoriului și a interpretării, gradul de dificultate al repertoriului și de interpretare a colindului în dialect. Juriul este constituit din reprezentanți ai partenerilor, cadre didactice, interpreți de muzică populară, coordonați în calitate de președinte de doamna profesor Antonia Nica, viceprimarul Municipiului Oradea.
Această manifestare, devenită un eveniment de suflet în luna decembrie în peisajul bihorean și orădean deopotrivă, s-a dovedit a fi importantă, nu doar pentru a marca Praznicul Naşterii Domnului, dar și pentru a arăta că generațiile de copii, elevi și tineri sunt preocupate de identificarea, conservarea și promovarea tezaurului cultural și spiritual local, a zestrei de cântece, tradiţii şi obiceiuri care trebuie transmise mai departe, în stare nealterată.
Inspector şcolar Florin Negruţiu

Trimite email
joi, 13 iunie 2024, 08:17:25 Ora de vară a Europei de Est