Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Evaluarea Națională pentru 4.000 de elevi din clasa a IV-a

Între 9 și 11 mai

Evaluarea Națională pentru 4.000 de elevi din clasa a IV-a

08.05.2007
4000 de elevi de clasa a IV-a, din 129 de școli din toate județele, susțin Evaluarea Națională în perioada 9 – 11 mai 2007.
Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, prin Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare în Învățământul Preuniversitar (CNCEIP), organizează, în perioada 9 - 11 mai 2007, Evaluarea Națională la finalul clasei a IV-a (EN).
4000 elevi aparținând eșantionului reprezentativ de 129 de școli din toate județele vor susține teste la două din următoarele discipline: limba maternă (limba și literatura română sau limba și literatura maghiară), matematică și științe ale naturii.

 

Fiecare elev va susține testul la două discipline diferite, combinațiile fiind aleatorii. Un test are durata de 50 de minute, iar între cele două teste, elevii au o pauză de 10 minute. Pentru EN 2007, MECT a elaborat șase tipuri de broșuri, numerotate de la 1 la 6.
În timpul testării, fiecare învățător de la clasele cuprinse în eșantion va completa un chestionar. Acesta reprezintă un instrument necesar obținerii informațiilor despre resurse umane și resurse materiale capabile să influențeze performanța școlară.
EN măsoară cunoștințe, capacități și deprinderi de bază ale elevilor de clasa a IV-a, la cele trei discipline. Pe baza rezultatelor, experții MECT vor realiza o diagnoză a performanțelor copiilor aflați la finalul învățământului primar, la momentul 2007, pentru identificarea punctelor tari și a punctelor slabe ale curricumului implementat în cazul celor trei discipline.
EN 2007 nu este un instrument de evaluare instituțională, iar rezultatele elevilor nu trebuie să fie folosite pentru ierarhizarea școlilor. Raportul tehnic al ENIV 2007 va urmări obținerea unor estimări corecte și eficiente a cunoștințelor elevilor de-a lungul timpului prin comparații cu rezultatele obținute la evaluările naționale anterioare.
Evaluarea națională la finalul clasei a IV-a a mai fost realizată și în anii 1995, 1998, 2000 și 2005. Reamintim că în cadrul EN 2005, cele trei discipline de studiu din Curriculumul național evaluate au înregistrat calificative diferite. La Matematică un elev din zece a obținut „nesatisfăcător", dar aproape jumătate dintre elevi s-au înscris în categoria "foarte bine". La Științe ale naturii, în categoria calificativelor „nesatisfăcător" se regăsesc cei mai puțin subiecți (trei dintr-o sută), 85% dintre subiecți fiind distribuiți în ponderi aproximativ egale în categoriile "bine" și "foarte bine". La Limba și literatura română, ponderea de 7,5% a subiecților care au primit „nesatisfăcător" se înscrie între ponderile din categoria respectivă la celelalte două discipline, dar în categoria "foarte bine" se regăsește proporția cea mai mare de subiecți, aceasta reprezentând peste jumătate dintre elevii testați.
Comparativ cu Evaluarea Națională din anul 2000, în 2005 s-a înregistrat un progres pentru majoritatea sarcinilor de lucru și, implicit, un progres la nivelul gradului de realizare a obiectivelor de evaluare.
CNCEIP intenționează să continue programul evaluărilor naționale pe eșantion național reprezentativ pentru a putea monitoriza în mod eficient standardele curriculare și pentru a informa factorii de decizie, cât și profesioniștii din domeniu cu privire la evoluția acestora.

BIROUL DE PRESĂ

 

 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:38:33 Ora de vară a Europei de Est