Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

„Sindromul Burnout și provocările lumii contemporane”

Eveniment marca „TopFormalis”

„Sindromul Burnout și provocările lumii contemporane”

Asociația pentru Educație și Formare „TopFormalis" din Oradea a organizat marți, 14 martie 2023, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" din Oradea, seminarul cu tema „Sindromul Burnout și provocările lumii contemporane".

Activitatea s-a adresat elevilor, studenților, părinților și profesorilor  interesați în conștientizarea importanței unui stil de viață echilibrat și sănătos, respectiv a prevenirii suprasolicitărilor de orice fel. Seminarul a făcut parte din Proiectul „Clubul Prietenilor TopFormalis", ediția a VII-a, inclus în Calendarul Activităților Educaționale Județene al Inspectoratului Școlar Județean Bihor. La activitate au participat un număr de aproximativ 40 de persoane din Oradea și județul Bihor, acestea având posibilitatea să facă un valoros schimb de experiență cu cele două formatoare - prof. Maria Serafim (Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont" Oradea), respectiv prof. Liana Sabo (Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" Oradea). Pe parcursul seminarului, prin intermediul prezentărilor teoretice și al aplicațiilor practice, au fost analizate o parte dintre cauzele ce pot conduce la instalarea Sindromului Burnout în rândul cadrelor didactice (dezechilibrul între viața profesională și cea personală, asumarea unor responsabilități în exces, stare de sănătate  precară etc, efectele asupra stării fiziologice și psihologice a persoanei (deteriorarea accentuată a stării de sănătate fizică și mintală, oboseală cronică, slaba capacitate de reziliență ș.a.), precum și modalitățile de intervenție pentru prevenirea/ limitarea acestor efecte (realizarea unui raport optim între activitatea profesională și viața personală, practicarea unei alimentații sănătoase, implicarea în activități fizice relaxante etc). Prezentările teoretice au fost completate cu momente artistice susținute de elevi ai școlilor din județul Bihor. La finalul întâlnirii, toți cei prezenți au înțeles riscurile la care se expun prin implicarea necontrolată și exclusivă în viața profesională și au susținut că vor promova un stil de viață echilibrat atât pentru propria persoană, cât și pentru elevii lor.
Prof. univ. dr. Valentin Blândul

Trimite email

sâmbătă, 1 aprilie 2023