Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Amintiri... trăiri... poezii...

O întâlnire de la suflet la suflet cu actorul Eugen Țugulea

Amintiri... trăiri... poezii...

Teatrul Regina Maria are onoarea de a anunța un nou spectacol recital susținut de actorul Eugen Țugulea, laureat al premiului UNITER pentru o viață dedicată teatrului și poeziei: „Amintiri... Trăiri... Poezii..." (de la „Miorița" la „Balada neamului meu"), care va avea loc marți, 21 martie, de la ora 19.00, la Sala Arcadia, marcând totodată Ziua Internațională a Poeziei.

A devenit deja o tradiție ca actorul Eugen Țugulea să dedice publicului orădean iubitor de poezie un recital cu versuri alese cu precădere din lirica românească:
«Primul spectacol de poezie l-am susținut în 1969, după ce îmi dădusem demisia de la conducerea teatrului: „Balade populare şi cântice ţigăneşti", care a inclus o selecţie de balade de inspiraţie populară și un colaj de texte preluate din volumul de debut al lui Miron Radu Paraschivescu. Am vrut să mai fac unul cu cele mai frumoase poezii de dragoste, dar am renunțat. După o scurtă pauză, de vreo 30 de ani, în 1999, chiar înainte de ieșirea la pensie, anul 2000 a fost declarat de către UNESCO „Anul Internațional Eminescu", așa că m-am hotărât să fac un recital Eminescu. Am jucat spectacolul în vreo 10 localități din Ungaria, unde spectatorii de origine română au auzit probabil pentru prima dată recitându-se Eminescu. Au urmat alte și alte recitaluri, inclusiv cel de anul trecut cu poeții orădeni. În total am susținut 10 recitaluri cu versuri ale poeților români, singurul cu poezie străină fiind „Pe-un om ferice ani în șir...", un spectacol omagial Michelangelo Buonarroti», rememorează Eugen Țugulea.
Anul acesta spectacolul are o latură profund sentimentală, deoarece adună versuri din recitalurile susținute de-a lungul timpului de către actorul Eugen Țugulea. Momentele lirice vor fi pigmentate cu amintiri și trăiri de care se leagă fiecare poezie, povestite cu mult tâlc și umor.
«„Amintiri... Trăiri... Poezii..." vreau să fie o reuniune între cel care s-a oferit să spună poezia românească și iubitorii de poezie din Oradea, vreau să fie o întâlnire de la suflet la suflet. Poeziile vor fi legate de întâmplări care au legătură cu poezia», mărturisește Eugen Țugulea.
Va recita versuri ale poeților: Miron Radu Paraschivescu, Mihai Eminescu, George Topîrceanu, Michelangelo Buonarroti, Nichita Stănescu, Tudor Arghezi, Octavian Goga și George Coșbuc.
Prețul unui bilet este de 10 lei, preț unic. Biletele pot fi achiziționate de la agenția teatrului, deschisă marți și joi, între orele 12.00-18.00, miercuri și vineri, între orele 10.00-14.00 și sâmbătă între orele 11.00-13.00, cu o oră înainte de spectacol de la Sala Arcadia sau online pe Eventim.ro.
Florina Dometi,
secretar literar

Trimite email

sâmbătă, 1 aprilie 2023