Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Concerte de Paște în județul Bihor

„Lumină din Lumină”

Concerte de Paște în județul Bihor

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a prezentat joi (16 martie 2023), alături de Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea, și Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, un proiect dedicat Sărbătorilor Pascale.

În perioada 19 martie - 9 aprilie, Consiliul Județean Bihor, Filarmonica de Stat Oradea și Centrul de Cultură al Județului Bihor, în colaborare cu 10 primării, Episcopia Ortodoxă și Episcopia Greco-Catolică, organizează o serie de evenimente sub numele „Lumină din Lumină".
În cadrul acestor evenimente se vor interpreta, de către artiști populari, interpreți de muzică clasică și coruri bisericești, pricesne și cântări specifice acestei perioade. De asemenea, se vor recita psalmi, poezii și imnuri cu tematică creștină.
De ce aceste evenimente? E vorba de refacerea legăturii profunde dintre ființa umană și divinitate, legătură care a fost ruptă prin păcatul primar. În esență, vorbim de lumina pe care Iisus ne-o aduce prin înviere și ne îndeamnă și pe noi să fim părtași. De 2000 de ani încoace, oamenii rememorează sub diferite forme de manifestare această realitate în perioada postului Paștelui și în perioada Sărbătorilor Pascale. Facem acest lucru generație după generație, prin emoții și cântări", a explicat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.
E binevenită această colaborare, pentru că este o deschidere a Filarmonicii dincolo de Oradea, participând și în alte zone ale județului. Noi o vom susține în cadrul programelor din 6, 7 și 8 aprilie pe soprana Ramona Bolojan. În unele locații vom avea un grup din cadrul corului care va interpreta pricesne preluate din popor. Una dintre artistele lirice ale corului Filarmonicii de Stat Oradea, doamna Ancuța Pop Măslină, va interpreta, de asemenea, câteva pricesne în cadrul unui concert", a precizat Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea.
Seria de evenimente va debuta în data de 19 martie în localitatea Husasău de Criș, la Biserica Ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și GavrilCorul de copii al bisericii și alți cinci artiști vor interpreta cântări bisericești. Proiectul „Lumină din lumină" se va încheia la Teatrul „Regina Maria" din Oradea în data de 9 aprilie.
Concertele vor avea loc în zece localități din județul Bihor: Husasău de Criș, Beiuș, Ștei, Șuncuiuș, Roșia, Oșorhei, Aleșd, Salonta, Marghita și Oradea. Printre artiștii care se alătură proiectului se numără Daniela Nane, Paula Hriscu, Ramona Bolojan și Maria Coman.
În cadrul concertelor, veți auzi interpretări inedite ale pricesnelor, pricesne despre care unele cercetări spun că s-au împământenit ca tradiție în Ardeal. Ne dorim să subliniem acest dramatism prin care omul, spiritualitatea umană, ajunge la momentul de a se căi, adică își dorește învierea, noutatea. Ne dorim să aducem în fața bihorenilor artiști locali, în mod special, pentru că avem valori acasă, dar vom avea colaborări și cu artiști din exterior", a adăugat Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor.
Programul „Lumină din Lumină"
 1.Husasău de Criș, 19 martie, ora 12
La Biserica Ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Husasău de Criş    Corul de copii al Bisericii Ortodoxe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Husasău de Criș, Lorena Ianţa, Andreea Drugaş, Aurica Vaida, Oana Berdie, Alexandra Secan
2.Beiuș, 26 martie, ora 11.30
La Biserica Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir din Beiuș        Corul Bisericii Ortodoxe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir,  din Beiuș, Corul Liceului Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcas din Beiuș, Corina Szatmari,  Andreea Chișe
3.Ștei, 26 martie, ora 16
La Biserica Ortodoxă din Ștei
Corul Școlii Gimnaziale Miron Pompiliu din Ștei, Corul profesorilor de la Școala Gimnazială Miron Pompiliu din Ștei, Liceul Tehnologic Unirea din Ștei, Marcela Merce, Colegiul Național Avram Iancu, Sabău Andra, preoții de la Mănăstirea Izbuc, Iuliana Tătar, Corina Szatmari, Andreea Chișe
4.Șuncuiuș, 2 aprilie, ora 11.30
La Biserica Ortodoxă din Şuncuiuş          
Grupul de copii de la Liceul Tehnologic din Şuncuiuş, Grupul de elevi de la Şcoala Gimnazială din Bulz, Corul Bisericii Ortodoxe din Șuncuiuș, Corul Bisericii Ortodoxe din Valea Mare, Oana Berdie, Alexandra Secan, Andrei Corb, Anastasia Ianc
5.Roșia, 2 aprilie, ora 12
La Biserica Ortodoxă din Roşia (Lista cu artiștii este în curs de definitivare.)
6.Oșorhei, 2 aprilie, ora 12
La Biserica Ortodoxă din Oşorhei
Corul Bisericii ortodoxe din Oşorhei, Lavinia Chifor, Ioana Urs, Corina Szatmari, Ciprian Zopota
7.Aleșd, 2 aprilie, ora 15
La Biserica Ortodoxă din Alesd    
Corul Glasul credinței din Biserica Aleșd, Grupul coral mixt al Parohiei Ortodoxe Borod, Corul Colegiului Alexandru Roman din Aleșd, Corul Liceului Teoretic Constantin Șerban din Alesd, Ina Rus, Mihuț Casian, Ianc Anastasia, Daiana Marusca, Corala Bisericii Alesd, părintele Ovidiu Bocșan, Liceul Teoretic Gabriel Țepelea din Borod, Ramona Bolojan, Ioana Urs, Lavinia Chifor, Andrei Corb
8.Salonta, 7 aprilie, ora 17
La Casa de Cultură Zilahy Lajos din Salonta      Ramona Bolojan, Daniela Nane, Maria Coman, Paula Hriscu, Vlad Tătaru: la toacă
9.Marghita,   8 aprilie, ora 18
La Casa de Cultură din Marghita
Paula Hriscu, Ramona Bolojan, Daniela Nane, Antonela Buţiu, Maria Coman, Mădălina Tegzeș, Emilia Borza Șugar, Vlad Tătaru: la toacă
10.Oradea, 9 aprilie, ora 19
La Teatrul Regina Maria din Oradea      
Corul Liceului Greco-Catolic din Oradea, Ramona Bolojan, Corul Parohiei Ortodoxe Oradea - Nufărul Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, Daniela Nane, Antonela Buţiu, Maria Coman, Paula Hriscu, Vlad Tătaru, la toacă.

Trimite email

sâmbătă, 1 aprilie 2023