Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Dans și jocuri, împreună cu „amicii” orădeni

Ieri, la Fughiu,

Dans și jocuri, împreună cu „amicii” orădeni

Dincolo de valențele instructiv-educative pe care le urmăresc inițiatorii proiectelor școlare, aceste parteneriate devin punți între suflete, cele mai accesibile mijloace de a lega prietenii, atât între copii, cât și între dascăli (din școli, localități și țări diferite).

 Ne-am convins de acest adevăr și miercuri, 3 iunie 2009, participând la proiectul educațional care se derulează între Grădinița din Fughiu (reprezentată de educatoarele Raita Dorina și Florița Durgheu) și Grădinița nr. 47 – „Amicii” din Oradea (reprezentată de director Georgeta Bara și educatoarele: Lia Hule, Maria Gabor, Alina Ferche și Szabo Rodica).
 Îmi este imposibil de cuprins în cuvinte atmosfera, entuziasmul, trăirile fiecărui copil din Fughiu la sosirea orădenilor. Fețele lor ușor crispate și privirile curioase, curând, s-au luminat și înviorat, când au făcut cunoștință cu „amicii” orădeni, mult mai degajați și prietenoși, iar în curte, dansând și cântând împreună, au dat să se deschidă ca niște trandafiri mângâiați de razele soarelui. Baloanele și coifurile primite în dar le-au dat aripi și i-au legat sufletește de prietenii lor de proiect.
 Deși proiectul a demarat în septembrie 2008, cu discuții pe marginea noului curriculum, copiii nu au apucat să se întâlnească și să se cunoască până acum, toate cele patru întâlniri de proiect s-au desfășurat doar între cadrele didactice ale celor două grădinițe (schimb de portfolii, mese rotunde și activitate demonstrativă la Grădinița nr. 11 din Oradea, structura Grădiniței nr. 47 – „Amicii”).
 La reuniunea de la Fughiu, partenerii de proiect au avut și un invitat special, pe dna Viorica Indrea, directorul Grădiniței nr. 42 – „Maria” din Oradea. De asemenea, din delegația orădenii au mai făcut parte administratorul unității, dna Stela Gal și îngrijitoarele Silvia Bogdan și Elena Gug. În sprijinul educatoarelor gazdă au venit toți părinții copiilor, care și-au demonstrat ospitalitatea și măiestria în arta culinară, pregătind plăcinte, gogoși, minciunele, clătite și sucuri pentru toată suflarea prezentă la reuniunea de la Fughiu.
 După momentul artistic din curtea grădiniței și înmânarea simbolurilor prieteniei, partenerii de proiect au pornit să viziteze gospădăria unei familii din Fughiu vestită pentru cultivarea legumelor în solarii (Corb Florica). Încă de la poartă, copiii au dat cu ochii de orătăniile atât de prietenoase, care nu s-au panicat deloc la vederea copiilor. În solarii, pătlăgelele roșii și plantele de castraveți îi întreceau la înălțime pe mulți dintre copii.
 O masă pe cinste și jocuri pe malul Crișului Repede
 Încă o aruncătură de băț și copiii s-au trezit pe malul Crișului Repede unde și-au instalat tabăra pentru circa o oră, preț în care s-au ambalat motoarele ... la iarbă verde, au mâncat pe cinste, s-au jucat și au zburdat ca niște mielușei, bucuroși de libertate și binecuvântați de astrul ceresc care le-a îmbujorat obrajii tot timpul șederii lor pe malul Crișului Repede.
 Au mai povestit pe autocar până la grădiniță, după care s-au despărțit bucuroși de cunoștință.
 Unii se vor mai revedea la viitoarele întâlniri de proiect, iar alții, probabil, vor ajunge peste ani colegi de clasă sau de școală în municipiul de pe Crișul Repede. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dans și jocuri, împreună cu „amicii” orădeni.
 

Trimite email
Sunday, 3 December 2023

Poza zilei

De 1 Decembrie, la Tulca

-Riana, pe unde ți-ai petrecut de 1 Decembrie?
-Am fost cu părinții la Căminul Cultural.
-Și eu, dar nu te-am văzut!
-Cine ți-a plăcut cel mai mult cum a cântat?
-Ciprian Mocan și Mădălin Dodu.
-Mie mi-au plăcut Elena Buda, vedeta noastră, și Daniela Lele, iar Diana a fost magnifică!