Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Dans și jocuri, împreună cu „amicii” orădeni

Ieri, la Fughiu,

Dans și jocuri, împreună cu „amicii” orădeni

Dincolo de valențele instructiv-educative pe care le urmăresc inițiatorii proiectelor școlare, aceste parteneriate devin punți între suflete, cele mai accesibile mijloace de a lega prietenii, atât între copii, cât și între dascăli (din școli, localități și țări diferite).

 Ne-am convins de acest adevăr și miercuri, 3 iunie 2009, participând la proiectul educațional care se derulează între Grădinița din Fughiu (reprezentată de educatoarele Raita Dorina și Florița Durgheu) și Grădinița nr. 47 – „Amicii” din Oradea (reprezentată de director Georgeta Bara și educatoarele: Lia Hule, Maria Gabor, Alina Ferche și Szabo Rodica).
 Îmi este imposibil de cuprins în cuvinte atmosfera, entuziasmul, trăirile fiecărui copil din Fughiu la sosirea orădenilor. Fețele lor ușor crispate și privirile curioase, curând, s-au luminat și înviorat, când au făcut cunoștință cu „amicii” orădeni, mult mai degajați și prietenoși, iar în curte, dansând și cântând împreună, au dat să se deschidă ca niște trandafiri mângâiați de razele soarelui. Baloanele și coifurile primite în dar le-au dat aripi și i-au legat sufletește de prietenii lor de proiect.
 Deși proiectul a demarat în septembrie 2008, cu discuții pe marginea noului curriculum, copiii nu au apucat să se întâlnească și să se cunoască până acum, toate cele patru întâlniri de proiect s-au desfășurat doar între cadrele didactice ale celor două grădinițe (schimb de portfolii, mese rotunde și activitate demonstrativă la Grădinița nr. 11 din Oradea, structura Grădiniței nr. 47 – „Amicii”).
 La reuniunea de la Fughiu, partenerii de proiect au avut și un invitat special, pe dna Viorica Indrea, directorul Grădiniței nr. 42 – „Maria” din Oradea. De asemenea, din delegația orădenii au mai făcut parte administratorul unității, dna Stela Gal și îngrijitoarele Silvia Bogdan și Elena Gug. În sprijinul educatoarelor gazdă au venit toți părinții copiilor, care și-au demonstrat ospitalitatea și măiestria în arta culinară, pregătind plăcinte, gogoși, minciunele, clătite și sucuri pentru toată suflarea prezentă la reuniunea de la Fughiu.
 După momentul artistic din curtea grădiniței și înmânarea simbolurilor prieteniei, partenerii de proiect au pornit să viziteze gospădăria unei familii din Fughiu vestită pentru cultivarea legumelor în solarii (Corb Florica). Încă de la poartă, copiii au dat cu ochii de orătăniile atât de prietenoase, care nu s-au panicat deloc la vederea copiilor. În solarii, pătlăgelele roșii și plantele de castraveți îi întreceau la înălțime pe mulți dintre copii.
 O masă pe cinste și jocuri pe malul Crișului Repede
 Încă o aruncătură de băț și copiii s-au trezit pe malul Crișului Repede unde și-au instalat tabăra pentru circa o oră, preț în care s-au ambalat motoarele ... la iarbă verde, au mâncat pe cinste, s-au jucat și au zburdat ca niște mielușei, bucuroși de libertate și binecuvântați de astrul ceresc care le-a îmbujorat obrajii tot timpul șederii lor pe malul Crișului Repede.
 Au mai povestit pe autocar până la grădiniță, după care s-au despărțit bucuroși de cunoștință.
 Unii se vor mai revedea la viitoarele întâlniri de proiect, iar alții, probabil, vor ajunge peste ani colegi de clasă sau de școală în municipiul de pe Crișul Repede. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dans și jocuri, împreună cu „amicii” orădeni.
 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 28 martie 2020