Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La Grădina Botanică din Cluj-Napoca și Mausoleul lui Octavian Goga de la Ciucea

Copiii din Husasău de Criș au visat..., dar au și realizat o excursie

La Grădina Botanică din Cluj-Napoca și Mausoleul lui Octavian Goga de la Ciucea

Manifestările organizate la Școala cu clasele I-VIII din Husasău de Criș cu prilejul sărbătoririi Zilei copilului s-au încheiat, vineri (5 iunie 2009), în mod fericit, cu o „incursiune” la Grădina Botanică din Cluj-Napoca și Mausoleul lui Octavian Goga de la Ciucea.

 Protagoniștii ieșirii peste fruntariile județului au fost artizanii manifestărilor de la 1 Iunie, dascălii: Ortanța Cristian, Teodor Șandor, Adriana Ioana Popa și Camelia Durne, care și-au putut finaliza proiectele grație sprijinului primit din partea primarului comunei, dl Dumitru Togor.
 Excursia de vineri este a șasea „etapă” a proiectului educațional „Clase vecine”, derulat pe parcursul acestui an școlar, după acțiunile „De Crăciun”, „Jocurile zăpezii”, „Oul de Paști”, „Ziua Europei” și „Ziua copilăriei”. Ieșirea în peisaj este un prilej de eliberare, cunoaștere (de îmbogățire a cunoștințelor și a relațiilor... de prietenie), de a admira frumusețile și de a trăi momente inedite, în situații diferite și în ținuturi nemaivăzute. Bucuria a început să se reverse de la urcarea în „autocar”, iar dimensiunile spectacolul au crescut pe măsură ce tot mai mulți artiști au prins a se dezlega la limbă, încât, la întoarcere, aveam să „contabilizăm”, împreună cu minunații lor dascăli, o „armată” de vedete: Ema - actrița, Bogdan – timidul tenace, Mădălina – păpușa, Naomi – liderul (clasei a III-a), Marin – dansatorul, Mădălina și Enima – recitatoarele, Paula – cântăreața, Florin – ambițiosul (vedetele clasei a II-a), Sergiu – cel mai tare, nu din parcare, ci în materie cenușie, Alex – cumințelul, Ioana – ochi de înger, Jonny și Denisa – cântăreții („veteranii”... clasei a IV-a), Raul – visătorul, Andrei – fițosul, Daniela – vedeta, Camelia – filosoful, și Patricia – artista (cinci dintre vedetele clasei I). Ca fotoreporter, am fost concurat de o blondă grozavă – Bianca Ciordaș (din clasa a V-a), foarte isteață..., căreia nu-i scăpa nimic.
 Excursioniști din Tilecuș și  Brusturi...
Vă puteți imagina cu cine ne-am întâlnit prin Cluj-Napoca, la Grădina Botanică și la Ciucea? Cu siguranță că nu puteți ghici, așa după cum nici noi nu am putut intui: cu elevi și dascăli din Tilecuș și Brusturi, Sibiu, Cluj-Napoca și Oradea (de la Școala „Dacia”), cu excursioniști din Italia, aflați și ei cu treburi de îmbogățire spirituală ca și noi și de relaxare totală, pe care ți-o oferă doar excursia și lectura. Câte lucruri noi nu au văzut și aflat copiii din Husasău de Criș la Grădina Botanică și la Ciucea, locuri pe unde nu au mai călcat! Câte nu au povestit în autobuz, cu partenerul de alături și în grupul de prieteni, la râu ori la iarbă verde. Pentru că, la Ciucea, după vizitarea muzeului și poza de familie din fața mausoleului lui Octavian Goga, Doru ne-a scos la iarbă verde, unde fiecare a fost liber să mănânce ce vrea (ce avea de-acasă sau ce și-a cumpărat la întoarcere), să zburde, să intre în apă (în apa cristalină a unui râu domol, apă care nu trecea de genunchiul unui copil de clasa întâi), să joace fotbal sau să învețe jocuri noi de la Corina – economista (din a XII-a), o veritabilă dăscăliță, ca și soruța sa (Camelia).
Despre tot ceea ce au văzut și au reținut ei (cu mintea lor de „artiști- plimbăreți”), vor avea ocazia să scrie, marți (luni, fiind liberi... de Rusalii), în compunerea pe care le-au promis-o dascălii lor.
Cert este că fiecare a trăit momente inedite, la relanti sau cu intensitate și tensiune variabile, în „pădurea clujeană”, urcând sau coborând, la râu sau la joacă, recitând sau cântând, de voie, din plăcere sau pentru a se „prosti”, la o vârstă când totul este posibil imaginației, voinței și ambiției lor de copii... răsfățați!  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Grădina Botanică din Cluj-Napoca și Mausoleul lui Octavian Goga de la Ciucea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 21 august 2019