Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

La Grădina Botanică din Cluj-Napoca și Mausoleul lui Octavian Goga de la Ciucea

Copiii din Husasău de Criș au visat..., dar au și realizat o excursie

La Grădina Botanică din Cluj-Napoca și Mausoleul lui Octavian Goga de la Ciucea

Manifestările organizate la Școala cu clasele I-VIII din Husasău de Criș cu prilejul sărbătoririi Zilei copilului s-au încheiat, vineri (5 iunie 2009), în mod fericit, cu o „incursiune” la Grădina Botanică din Cluj-Napoca și Mausoleul lui Octavian Goga de la Ciucea.

 Protagoniștii ieșirii peste fruntariile județului au fost artizanii manifestărilor de la 1 Iunie, dascălii: Ortanța Cristian, Teodor Șandor, Adriana Ioana Popa și Camelia Durne, care și-au putut finaliza proiectele grație sprijinului primit din partea primarului comunei, dl Dumitru Togor.
 Excursia de vineri este a șasea „etapă” a proiectului educațional „Clase vecine”, derulat pe parcursul acestui an școlar, după acțiunile „De Crăciun”, „Jocurile zăpezii”, „Oul de Paști”, „Ziua Europei” și „Ziua copilăriei”. Ieșirea în peisaj este un prilej de eliberare, cunoaștere (de îmbogățire a cunoștințelor și a relațiilor... de prietenie), de a admira frumusețile și de a trăi momente inedite, în situații diferite și în ținuturi nemaivăzute. Bucuria a început să se reverse de la urcarea în „autocar”, iar dimensiunile spectacolul au crescut pe măsură ce tot mai mulți artiști au prins a se dezlega la limbă, încât, la întoarcere, aveam să „contabilizăm”, împreună cu minunații lor dascăli, o „armată” de vedete: Ema - actrița, Bogdan – timidul tenace, Mădălina – păpușa, Naomi – liderul (clasei a III-a), Marin – dansatorul, Mădălina și Enima – recitatoarele, Paula – cântăreața, Florin – ambițiosul (vedetele clasei a II-a), Sergiu – cel mai tare, nu din parcare, ci în materie cenușie, Alex – cumințelul, Ioana – ochi de înger, Jonny și Denisa – cântăreții („veteranii”... clasei a IV-a), Raul – visătorul, Andrei – fițosul, Daniela – vedeta, Camelia – filosoful, și Patricia – artista (cinci dintre vedetele clasei I). Ca fotoreporter, am fost concurat de o blondă grozavă – Bianca Ciordaș (din clasa a V-a), foarte isteață..., căreia nu-i scăpa nimic.
 Excursioniști din Tilecuș și  Brusturi...
Vă puteți imagina cu cine ne-am întâlnit prin Cluj-Napoca, la Grădina Botanică și la Ciucea? Cu siguranță că nu puteți ghici, așa după cum nici noi nu am putut intui: cu elevi și dascăli din Tilecuș și Brusturi, Sibiu, Cluj-Napoca și Oradea (de la Școala „Dacia”), cu excursioniști din Italia, aflați și ei cu treburi de îmbogățire spirituală ca și noi și de relaxare totală, pe care ți-o oferă doar excursia și lectura. Câte lucruri noi nu au văzut și aflat copiii din Husasău de Criș la Grădina Botanică și la Ciucea, locuri pe unde nu au mai călcat! Câte nu au povestit în autobuz, cu partenerul de alături și în grupul de prieteni, la râu ori la iarbă verde. Pentru că, la Ciucea, după vizitarea muzeului și poza de familie din fața mausoleului lui Octavian Goga, Doru ne-a scos la iarbă verde, unde fiecare a fost liber să mănânce ce vrea (ce avea de-acasă sau ce și-a cumpărat la întoarcere), să zburde, să intre în apă (în apa cristalină a unui râu domol, apă care nu trecea de genunchiul unui copil de clasa întâi), să joace fotbal sau să învețe jocuri noi de la Corina – economista (din a XII-a), o veritabilă dăscăliță, ca și soruța sa (Camelia).
Despre tot ceea ce au văzut și au reținut ei (cu mintea lor de „artiști- plimbăreți”), vor avea ocazia să scrie, marți (luni, fiind liberi... de Rusalii), în compunerea pe care le-au promis-o dascălii lor.
Cert este că fiecare a trăit momente inedite, la relanti sau cu intensitate și tensiune variabile, în „pădurea clujeană”, urcând sau coborând, la râu sau la joacă, recitând sau cântând, de voie, din plăcere sau pentru a se „prosti”, la o vârstă când totul este posibil imaginației, voinței și ambiției lor de copii... răsfățați!  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Grădina Botanică din Cluj-Napoca și Mausoleul lui Octavian Goga de la Ciucea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 2 martie 2021

Poza zilei

Felicitări de 1 Martie!

Bucurii și felicitări de 1 Martie!
Artiștii... tot artiști, indiferent de situație!