Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Premierul Nicolae Ciucă a vizitat șantierul lucrărilor la legătura Centura Oradea- Autostrada A 3

Premierul Nicolae Ciucă și primarul Florin Birta

Premierul Nicolae Ciucă a vizitat șantierul lucrărilor la legătura Centura Oradea- Autostrada A 3

Primarul Florin Birta a vizitat joi, 11 mai 2023, împreună cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Adrian Foghiș, șantierul lucrărilor la legătura Centura Oradea (girație Calea Sântandrei) - Autostrada A 3 (Biharia).

Obiectivul general al acestei investiții este de a contribui la dezvoltarea regională prin asigurarea unei legături moderne cu Ungaria, cât și de a îmbunătăți condițiile de tranzit pentru traficul internațional.
Noua legătură va reduce timpul de călătorie, costul de operare ale vehiculelor și expunerea locuitorilor la poluanții de aer și zgomot prin scoaterea traficului din municipiu.
Astfel, se va asigura conectivitatea cu DN 1 Oradea - Cluj, DN 79 Oradea - Arad,  DN 76 Oradea - Deva, autostrada Transilvania, precum și cu drumul expres Oradea - Arad.
Lucrările realizate de Ministerul Transporturilor prin CNAIR au început anul trecut, în acest moment fiind realizate în proporție de 55 %. Constructorul este firma Strabag S.R.L.
„Avem în acest moment un proiect pentru închiderea inelului metropolitan, lucrăm la un studiu de fezabilitate. Acesta este foarte important pentru momentul când se va închide acest proiect, pentru că tot traficul care vine pe centura Oradea dinspre Cluj sau dinspre Arad pentru a ajunge pe autostradă să nu mai intre prin oraș, prin cartierul Episcopia și prin comuna Biharia, un drum foarte aglomerat și cu multe accidente de când s-a deschis centura.  Când se va deschide acest tronson, siguranța celor care vor circula pe autostradă va fi mult sporită, iar traficul mult mai fluent", a precizat primarul Florin Birta.
După discuțiile purtate cu reprezentantul constructorului, premierul Nicolae Ciucă a declarat:  „Această lucrare este de asemenea un model de colaborare între autoritățile locale și autoritățile guvernamentale. Inițiativa acestui proiect a plecat de la nivelul autorităților locale și a fost asumată la nivelul Ministerului Transporturilor. Acest tronson din inel realizează conectarea cu autostrada, precum și cu Drumul Expres Oradea-Arad. Drumul expres este un proiect care a fost demarat la nivelul autorităților guvernamentale, împreună cu autoritățile locale. Iată că, atunci când se vrea, se poate! Avem proiecte care sunt în derulare și vor fi îndeplinite la termen, așa cum mi-a confirmat și constructorul".

Trimite email

Tuesday, 6 June 2023