Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

,,Ziua porților deschise” la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul” Oradea

,,Planifică-ți cariera”!, în cadrul ,,Săptămânii meseriilor”

,,Ziua porților deschise” la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul” Oradea

Ca în fiecare an, Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea și-a deschis larg porțile pentru elevii școlilor gimnaziale din municipiul Oradea și din alte localități din județ, pentru a-și face cunoscută oferta educațională pentru anul școlar 2023 - 2024, precum și proiectele care se derulează.

Joi, 11.05.2023, cu ocazia ,,Zilei porților deschise", peste 200 de elevi din clasele a VIII-a, de la școlile gimnaziale din Oradea și din împrejurimi, însoțiți de profesorii lor, au fost oaspeții Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul". Aceștia au fost primiți de către colegii lor mai mari, care au organizat workshop-uri specifice fiecărei calificări de la liceu și școala profesională, cu tema ,,Planifică-ți cariera"!, în cadrul ,,Săptămânii meseriilor".
În cadrul acestor workshop-uri, elevii, alături de dascălii lor, și-au îndrumat și învățat oaspeții să participe activ la prepararea unor produse culinare și de patiserie sau băuturi, pe care  le-au putut și degusta. Au fost inițiați să efectueze corect mise en place-uri, să analizeze chimic diferite produse alimentare, să participe la tranzacții în cadrul firmelor de exercițiu, să lucreze cu aparatura electronică, utilajele și SDV-urile specifice calificărilor tehnice, sau să se familiarizeze cu tehnica machiajului și a coafurilor în trend.
Elevii de gimnaziu au fost conduși de către elevii colegiului într-un tur al școlii, putând astfel vedea biblioteca, sălile de curs, laboratoarele, atelierele, sala de sport, sala de festivități, internatul și cantina școlii. Experiența a fost cu atât mai valoroasă pentru elevii de gimnaziu, cu cât liceenii au fost cei care i-au primit și le-au prezentat ce are mai bun și mai frumos colegiul.
Au fost evidențiate două calificări noi, operator fabricarea și prelucrarea polimerilor și, electronist aparate și echipamente, calificări în parteneriat cu Consorțiul pentru învățământul dual „Campus Oradea"
Calificările din oferta educațională a colegiului pentru anul școlar 2023-2024, promovate în cadrul evenimentului sunt: Liceu: Tehnician activități economice, Tehnician analize produse alimentare, Tehnician în gastronomie, Tehnician operator tehnică de calcul, Tehnician în gastronomie; Învățământ profesional dual: Bucătar, Cofetar-patiser, Lucrător hotelier, Ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație, Comerciant-vânzător, Mecanic-auto, Operator fabricarea și prelucrarea polimerilor, Electronist aparate și echipamente; Învățământ profesional nedual: Frizer-coafor-manichiurist- pedichiurist.
Școlile participante le eveniment sunt: Școala Gimnazială ,,Octavian Goga" Oradea, Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, Școala Gimnazială Nr. 1 Chișlaz, Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz,  Școala Gimnazială Nr. 1 Mădăras, Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișelul de Sus, Școala Gimnazială „Aurel Pop" Oșorhei, Școala Gimnazială Nr. 1 Brusturi, Școala Gimnazială Nr. 1 Nojorid, Școala Gimnazială Nr. 1 Livada, Școala Gimnazială Nr. 1 Cordău, Liceul Tehnologic ,,Felix" Sânmartin.
Colectivul de elevi, profesori și conducerea Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" așteaptă ca o mare parte a elevilor de gimnaziu participanți la eveniment să fie din toamna anului 2023 elevii acestui colegiu.

Trimite email

Tuesday, 6 June 2023