Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Seminarul „Managementul sistemic al clasei de elevi. Exemple de bună practică”

Marţi, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea, s-a desfăşurat

Seminarul „Managementul sistemic al clasei de elevi. Exemple de bună practică”

Asociația pentru Educație și Formare „TopFormalis" din Oradea a organizat marți, 16 mai 2023, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" din Oradea, seminarul cu tema „Managementul sistemic al clasei de elevi. Exemple de bună practică".

Activitatea s-a adresat elevilor, studenților, părinților și profesorilor interesați în conștientizarea importanței și promovarea unui management eficient al clasei școlare care să prevină comportamentele deviante, respectiv să crească timpul dedicat activităților educaționale. Seminarul a făcut parte din Proiectul „Clubul Prietenilor TopFormalis", ediția a VII-a, inclus în Calendarul Activităților Educaționale Județene al Inspectoratului Școlar Județean Bihor. La activitate au participat un număr de aproximativ 20 persoane din Oradea și județul Bihor, acestea având posibilitatea să facă un valoros schimb de experiență cu cele două formatoare - prof. Titiana Vesa și prof. Olimpia Ciuciu de la Școala Gimnazială Nr. 1 Buntești, județul Bihor. Pe parcursul seminarului, prin intermediul prezentărilor teoretice și al aplicațiilor practice, au fost analizate o parte dintre cele mai importante dimensiuni ale managementului clasei de elevi: autocunoașterea / inter-cunoașterea elevilor, comunicarea interpersonală, cooperarea în cadrul grupurilor educaționale, învățarea școlară eficientă, dezvoltarea personală și profesională a elevilor și cadrelor didactice prin intermediul proiectelor educative, prevenirea și corectarea comportamentului deviant în mediul  școlar, promovarea activităților extracurriculare etc. De asemenea. Formatoarele au invitat participanții să se implice într-o activitate practică realizată prin intermediul jocurilor Lego, ocazie cu care au putut explora o serie de tehnici de construire a unui mediu școlar rezilient, condiție fundamentală a unui management educațional performant. La finalul activității, toți participanții s-au declarat încântați de informațiile noi însușite, respectiv pregătiți să le aplice în activitățile curente de la clasele în care predau, totul în folosul elevilor lor.
Prof. univ. dr. Valentin Blândul

Trimite email

Tuesday, 6 June 2023