Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

,,Green bridge for future

A treia călătorie europeană a învățării din cadrul proiectului Erasmus+

,,Green bridge for future

În perioada 8-12 mai 2023, a avut loc cea de-a treia mobilitate din cadrul proiectului „Green bridge for future", Erasmus+ - Parteneriate pentru cooperare pe domeniul Educației școlare - KA210 (parteneriate la scară mică /de mică anvergură), având ca număr de referință 2021-2-RO01-KA210-SCH-000048099.

După întâlnirile din Italia și România a venit rândul Turciei să fie gazda unei întâlniri transnaționale. Participanți au fost 11 elevi și cinci profesori din Italia (Instituto Comprensivo „D. Bramante" Italia) și România (Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia), alături de elevi și profesori de la Gül Çetin Kaur Anatolian High School din Turcia.
Prima zi din cea de-a treia călătorie europeană a învățării din cadrul proiectului Erasmus+ ,,Green bridge for future" a debutat printr-o primire călduroasă din partea partenerului din Turcia. Prin cuvântul de bun sosit rostit cu emoție de o elevă ne-a fost prezentată o scurtă istorie a școlii.  A urmat o activitate menită să încurajeze dialogul intercultural și învățarea pe diverse teme. Surpriza plăcută a fost ca facilitatori ai discuțiilor au fost deopotrivă cadre didactice și elevi într-un loc sugestiv, biblioteca școlii.  Următorul moment a fost deosebit de onorant, primirea noastră la  T.C. Kumluca Hükümet Konaği de către inspectorul de specialitate și de către guvernatorul districtului Kumluca. Reîntorși la școală am fost implicați în diverse ateliere în care arta s-a împletit cu știința.
Vizita la Muzeul Național din Kumluca ne-a permis descoperirea cu fascinație din trecutul regiunii și nu numai. Și călătoria învățării a continuat într-un cadru de poveste, un loc special amenajat în care a fost evidențiat capacitatea pădurii de deconectare, recreere, refacere și stimulare a spiritului și organismului uman. Aici, am (re)învățat cum putem trai în comuniune cu natura. Spuneam că a fost un loc special fiindcă nu a fost doar de recreere, aici am descoperit o mică parte din fauna din zonă în cadrul micii grădinii zoo amplasate aici, ceea ce ne-a prilejuit desfășurarea unor activități green. Și dacă ne gândim și la familiarizarea procedeului tehnologic de ,,facere a lipiilor" prin vizitarea unui mic atelier, la faptul că am gustat pentru prima dată fructul ,,mușmula" (yeni duny), ... putem spune că prima zi a fost cu adevărat o EXPERIENȚĂ EXTRAORDINARĂ.
Cuvântul de ordine în cea de-a doua zi a mobilității din Turcia este ,,sărbătoare". 9 Mai - Ziua Europei a declanșat atmosfera celei de-a doua zi. Intonarea Imnului Europei în variantele participanților la mobilitate, respectiv italiană-română-turcă a confirmat deviza UE ,,unitate în diversitate". Pe ritmuri turcești,  italienești și românești am pornit spre obiectivele propuse de gazdele mobilității pentru cea de-a doua zi. Primul obiectiv a fost peștera Suluin, un fel de Scărișoara, dar nu cu zăpadă, ci cu apa de culoarea turcoazului. Au urmat câteva obiective care ne-au dezvăluit din  evoluția antropologică a locului, fie sub influența omului - Biserica ,,Sfântul Nicolae", Necropola Myra, fie sub influența naturii Batik Sehir - Sinking City (orașul de sub apă), ori a modernismului, Cetatea Simena. Vizita la complexul Tagem care printre altele se ocupă şi cu creșterea unor specii de pești, cum ar fi cea de levrec unde sunt producătorii nr. 1 din Turcia ne-a arătat un mod de dezvoltarea sustenabilă a acvaculturii.
Și dacă ne gândim că la Kecova am gustat portocale direct din portocal, că l-am sărbătorit pe unul din elevii ghizi cântându-i „La mulți ani" în diverse limbi, că s-au depășit bariere lingviste putem spune că ziua a doua a fost un adevărat FESTIVAL AL ÎNVĂȚĂRII.
Primul obiectiv al celei de-a treia zi a fost vizitarea ruinelor orașului  Phaselis,  un oraș încărcat de istorie, tradiție și cultură, oraș port preferat de Alexandru cel Mare și despre care se spunea că ,,dacă vrei să stăpânești lumea, atunci trebuie sa cucerești acele locuri". În vecinătatea orașului Phaselis se afla un alt oraș vestit, Olympus.  Vizita acestuia nu doar ne-a permis adăugarea bagajului nostru cultural a unor piese deosebite, dar și surprinderea scoaterii „pe viu la lumină" a unor vestigii a acestuia,  ziduri,  pavaje cu mozaic etc. Ultimul obiectiv al zilei a fost spectaculos: Chimaera Yanarta. Atât legenda cu monstrul cu cap de leu, cât și explicația științifică a ,,focurilor vii" ne-a fascinat. De altfel, toate cele trei obiective au reprezentat o  EXPERIENȚĂ BENEFICĂ  lărgirii orizontului nostru cultural.
Biodiversitatea variată cu care am luat contact pe tot parcursul zilei, în special varietatea floristică, posibilitatea observării ,,pe 1 mp" a unor variate specii de arbori și arbuști, a unor specii care nu se regăsesc în zona noastră, a datelor împărtășite cu mult drag de gazdele noastre ne-a întărit scopul proiectului, necesitatea protejării mediului și că fiecare dintre noi putem și trebuie să ne implicăm, iar adaptarea obiceiurilor zilnice astfel încât amprenta noastră ecologică să contribuie la durabilitatea unui mediu sănătos pe termen lung.
Și călătoria noastră a învățării a cuprins în cea de-a patra zi două obiective, RESURSE INEPUIZABILE DE ÎNVĂȚARE: Complexul Acvariului din Antalya - o perspectivă unică asupra unei game largi creaturi din diverse râuri ale lumii într-un decor subacvatic de vis, respectiv Muzeul Arheologic Antalya - o „șansă de a obține o privire asupra regiunii de coastă mediteraneene a Turciei de-a lungul secolelor" prin colecția remarcabilă de artefacte și statui de marmură, fosile de animale și ustensile de bucătărie, figurine de lut, boluri de vin și feluri de mâncare, diverse monede, haine, broderii, arme și obiecte metalice etc.
Am început ce-a de-a cincea zi, ultima, de mobilitate în Kumluca printr-un schimb de experiență referitoare la muzica specifică celor trei țări „dirijați" cu măiestrie de maestrul Musa. Am continuat cu un joc de fotbal. Vizita la o moschee a facilitat crearea unui moment de înălțare spirituală într-un spațiu de cult cu o arhitectură impresionantă. De asemenea, am descoperit o parte din modul de viață a locuitorilor din Kumluca vizitând bazarul.
Petrecerea de final a fost extraordinară, un moment plin de emoție, cum de altfel a fost întreaga mobilitate. Mulțumim gazdelor noastre, profesori și elevi deopotrivă de la Gül Çetin Kaur Anatolian High School, pentru FRUMOASA ȘI EDUCATIVA CĂLĂTORIE A ÎNVĂȚĂRII din cea de-a treia mobilitate!
Prof. Ujoc Maria

Trimite email

Tuesday, 6 June 2023