Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Tabere de ecologie pentru elevii bihoreni

În „Luna curățeniei”

Tabere de ecologie pentru elevii bihoreni

În această săptămână, a avut loc prima tabără de ecologie organizată în cadrul campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor", derulată de Consiliul Județean Bihor și Ecolect Group Bihor.

Tabăra de o zi, „Green camp - Școala de educație ecologică în pădure pentru un Bihor curat", a fost organizată de Asociația Pro Time-R în parteneriat cu Romsilva - Direcția Silvică Bihor la cantonul din Băile Felix. Au participat 60 de elevi din clasele a IX-a și a XI-a de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea.
Această tabară de zi a avut ca scop educarea tinerilor cu privire la importanța protejării mediului înconjurător și a ecologiei, dezvoltarea de abilități antreprenoriale sustenabile, dar și conștientizarea existenței unor aplicații digitale care vin în sprijinul comunității în vederea protejării mediului, cum ar fi Bihor curat și Inspectorul pădurii.
Școala de ecologie a cuprins o serie de activități interactive desfășurate sub forma unor ateliere, după cum urmează:
  • Colectare selectivă și economie circulară - sub coordonarea firmei de salubritate AVE Bihor;
  • Natura prin microscop (laborator mobil) - sub coordonarea cadrelor didactice de la Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea, prin departamentul de silvicultură;
  • Antreprenoriat sustenabil - sub coordonarea Make IT Oradea;
  • Traseu de recunoaștere, QR path - sub coordonarea Grund School Oradea;
  • Inspectorul pădurii, utilizarea aplicației privind controlul transportului de masă lemnoasă - susținut de reprezentanții Gărzii Forestiere Oradea;
  • Creare de conținut digital de promovare a importanței ecologiei și a mediului înconjurător - susținut de Pro Time-R;
Asociația Pro Time-R va organiza în perioada următoare alte opt astfel de tabere de zi la Cantonul Pucioasa (Săcueni), Cantonul Băile Felix, Cantonul Goroniște (Tinca), Cantonul Roșia, Cantonul Lunca Sprie, Cantonul Pădurea Mare (Marghita), Cantonul Gepiș și Cantonul Vârtop.
„Luna curățeniei în județul Bihor", derulată de Consiliul Județean Bihor și Ecolect Group Bihor, este un proiect al întregii comunități, care se bucură de sprijinul partenerilor ADI Ecolect Group, ISJ Bihor, Universitatea din Oradea, cultele religioase, Clubul Sportiv Municipal Oradea, Direcția Silvică Bihor, ONG-uri de profil, mediul de afaceri local și presa.
La fel ca în anii precedenți, în cadrul campaniei sunt organizate două competiții: „Campionatul bihorean al curățeniei", care se adresează primăriilor din județ, și EcoProvocarea, o competiție pentru elevii din județul Bihor.

Trimite email

Tuesday, 6 June 2023