Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Educație pentru viitor”, ediţia a III-a

Simpozionul național cu participare internațională

,,Educație pentru viitor”, ediţia a III-a

Simpozionul național cu participare internațională ,,Educație pentru viitor" 2023 este organizat în cadrul proiectului județean cu același titlu, aflat în acest an la cea de-a treia ediție.

Inițiatorii parteneriatului sunt Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Arad,  Universitatea din Oradea, Facultatea de Științe Socio-Umane, Universitatea ,,Aurel Vlaicu" Arad, Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, Casa Corpului Didactic ,,Alexandru Gavra" Arad, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, Institutul de Cercetări Politice și Evaluare în Educație și Asociația Profesorilor și Dascălilor de Pretudindeni (România).
Simpozionul se adresează cu predilecție cadrelor didactice din învățământul preuniversitar special, dar și cadrelor didactice din învățământul de masă și constituie un bun prilej pentru diseminarea unor metode, procedee, strategii diverse utilizate în procesul de predare-învățare-evaluare, cât și o oportunitate pentru realizarea unui schimb de bune practici. Dintre obiectivele vizate amintim: Promovarea, valorificarea şi împărtășirea unor modele de bune practici creative, inovative şi eficiente utilizate în procesul de predare-învățare-evaluare cu accent pe activitățile desfășurate în mediul online; cultivarea şi valorificarea potențialului creator al cadrelor didactice; diseminarea proiectelor și programelor educaționale
Activitățile simpozionului s-au desfășurat în format fizic și on-line pe parcursul a două zile (18-19 mai 2023) pe următoarele secțiuni: în format fizic: deschiderea simpozionului, prezentarea instituțiilor partenere, prezentare lucrări în plen; în format online: secțiune destinată diseminării proiectelor și parteneriatelor educaționale în limba română, secțiune dedicată profesorilor psihopedagogi, profesorilor logopezi și consilierilor școlari, secțiune destinată diseminării proiectelor și parteneriatelor educaționale în limba engleză, secțiune dedicată profesorilor care își desfășoară activitatea la nivel preșcolar-primar, secțiune dedicată profesorilor care își desfășoară activitatea la nivel gimnazial/liceal și profesorilor-educatori.
În deschiderea simpozionului și în cadrul secțiunii lucrări în plen și-au adus contribuția nenumărate cadre didactice: d-na prof. inspector Mitran Duțu Liana Maria, șef serviciu în cadrul Ministerului Educației, d-na prof. Elisabeta Ana Naghi, inspector în cadrul Ministerului Educației,  d-na profesor Antonia Nica, viceprimar al municipiului Oradea, d-l inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. dr. Horea Abrudan, d-l inspector școlar general și d-l inspector școlar general adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Arad, prof. Marius Sorin Göndör și d-l prof. Daniel Tocoianu, prof. univ. dr. Alina Roman, decanul Facultății de Științe ale Educației Psihologie și Asistență Socială de la Universitatea ,,Aurel Vlaicu" Arad, d-l conf. univ dr. Ovidiu Florin Toderici, director al CJRAE Arad, d-l director al Casei Corpului Didactic a Județului Bihor, prof. dr. Alin Ștefănuț, asistent univ. dr. Coșarbă Editha-Margareta, Universitatea ,,Aurel Vlaicu", Facultatea de Științe ale Educației Psihologie și Asistență Socială Arad, conf. univ. dr. Chirimbu Sebastian Cristian, Facultatea de Psihologie și Ştiințele Educației USH director, Institutul de Cercetӑri Politici și Evaluare în Educație APDP (Romȃnia) prof. asociat Universitatea Pedagogicӑ de Stat ,,Ion Creangӑ" din Chișinӑu (R. Moldova), asistent univ. drd. Hossu Rucsandra, Universitatea ,,Aurel Vlaicu", Facultatea de Științe ale Educației Psihologie și Asistență Socială Arad, d-na Gavrilă Roxana Maria, Universitatea Creștină ,,Dimitrie Cantemir", decan al Facultății de Științe ale Educației, director Catedra UNESCO, prof. Svetlana Zagorka Milencovici, inspector școlar pentru învățământ special ISJ Arad și prof. Erdeli Elena, inspector școlar pentru învățământ special, ISJ Bihor.
La ediția din acest an s-au înscris la lucrările simpozionului un număr de 214 persoane pentru secțiunile în limba română din 21 de județe și municipiul București și participanți din 10 țări: Grecia, Turcia, Italia, Irlanda, Polonia, Croația, Estonia, Spania, Bulgaria, Marea Britanie pentru secțiunea destinată proiectelor și parteneriatelor în limba engleză.
Tematica orientativă abordată în acest an la activitățile simpozionului a vizat: *Abordări teoretice în domeniul educației, educației incluzive, educației copiilor cu CES (lucrări științifice, cercetări fundamentale, analize de politici educaționale, cercetări comparative, cercetări empirice, modele de intervenție, studii de caz și modele de bune practici) *Logopedie și consiliere școlară- modele de bună practică *Strategii de diferențiere și individualizare utilizate în procesul instructiv-educativ *Modalități și strategii de lucru și evaluare utilizate la clasă *Resurse educaționale deschise; elaborarea și implementarea acestora în activitatea didactică *Diseminarea unor proiecte și parteneriate educaționale - secțiunea în limba română *Diseminarea unor proiecte și parteneriate educaționale - secțiunea în limba engleză, desfășurată cu sprijinul și implicarea partenerilor din străinătate.
Dintre rezultatele activităților organizate în cadrul simpozionului amintim valorificarea experiențelor didactice deosebite ale cadrelor didactice prin realizarea volumului cu ISSN al simpozionului care va cuprinde rezumatele lucrărilor prezentate (publicația va fi în format electronic).
În pagina de EDUCAŢIE Facebook OviDan, puteţi urmări secvenţa video cuprinzând intervenţia doamnei viceprimar, prof. Antonia Nica, la deschiderea lucrărilor simpozionului...
 Erdeli Elena & Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:46:49 Ora de vară a Europei de Est