Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Manifestare dedicată Zilei Europei

Miercuri, la Școala „Dacia” din Oradea

Manifestare dedicată Zilei Europei

Ieri, 9 mai, la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea a avut loc o manifestare dedicată Zilei Europei și partenerilor de proiect, la reuniunea de evaluare finală a celor trei ani, Școala „Dacia” fiind coordonatoare de proiect, în parteneriat cu școli din Italia, Grecia, Polonia și Irlanda.

„Unitate în diversitate”

„Nu întâmplător am planificat reuniunea de evaluare finală chiar de Ziua Europei, ne spune prof. Monica Urian, coordonatoarea de proiect. Pornind de la sloganul Uniunii Europene - „Unitate în diversitate”-, ne-am propus să ilustrăm ceea ce înseamnă diversitatea culturală a celor cinci țări partenere.”
O echipă de elevi din clasa a VIII-a a pregătit șase prezentări în power point pentru Europa, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia și România, cu simbolurile UE și domeniile principale. De fiecare dată au fost evidențiate istoria și geografia (clima, relieful și atracțiile turistice), cultura și tradițiile. Prezentările au alternat cu momente artistice variate, un bun prilej de a cunoaște potențial cultural-artistic al școlii, artiștii, obiceiurile și tradițiile pe care le promovează, precum și înclinațiile și performanțele lor. În deschidere, elevii învățătoarelor Lucia Leț, Simona Cobe, și Ana Cuc au prezentat „Lioara”, un obicei specific Bihorului. Bucuria și motivul popular au fost amplificate apoi de dansatorii învățătoarelor Gabriela Negruț și Maria Floruț. După prezentarea Europei (în power point), pe scenă a evoluat grupul vocal „Europa” (îndrumat de înv. Lia Popovici), majoretele și gimnastele (din clasa înv.instit. Florica Hava), iar Răzvan Dobai (elevul înv. Georgeta Bucșa) a interpretat o baladă. Corul școlii (condus de prof. Irinel Băjenaru) a avut trei intervenții, în trei reprize (cu cântece de primăvară, de la Eurovizion, precum și imnul Europei). Patru eleve din clasa a VIII-a B (îndrumate de prof. Magdalena Moldovan) au interpretat un cântec maghiar, iar dansul sportiv a fost reprezentat cu cinste și talent de Carla Ieran și Armin Rapa. La punerea în undă a frumosului program artistic au contribuit deopotrivă și echipa de profesori alcătuită din Monica Urian, Rodica Măduța, Rodica Ochiș și Marin Bica. Spuneam că prezentările în power point sunt rodul colaborării unei echipe forte de elevi din clasa a VIII-a, alcătuită din: Adrian Cobârzan, Antonia Potroviță, Cristina Moț, Cristina Bucurean, Mihaela Mureșan, Natanael Heredea și Bogdan Balaj.

„Prețuind trecutul, pregătim viitorul”

La reuniunea de evaluare de la Oradea, au făcut deplasarea 11 profesori,  parteneri de proiect ai echipei de la Școala „Dacia”- școală coordonatoare de proiect, ei reprezentând: Scola Media Statale Alessandro Manzoni din Catanzaro –Italia, școala primară Avdira, din Mangana, provincia Tracia, din Grecia, Podstawowa nr.82 Swietej Jadwigi Krolowej din Cracovia – Polonia, și Scoil Cholmcille C.B.S. – Cork City din Irlanda. Fiecare delegație a adus materiale specifice semnificative pentru expoziția sugestiv intitulată „Prețuind trecutul, pregătim viitorul”. Printr-o multitudine de fotografii, sunt reliefate tradiții și obiceiuri, trecut și prezent. Tot din produsele proiectului fac parte și referatele, albumele, portofoliile, CD-urile și DVD-urile, precum și revistele scoase în cei trei ani de proiect Comenius -1.
Impresiile finale vor fi consemnate într-o carte de onoare.

Profesorul Florian Hava, directorul Școlii ”Dacia”, nelipsit de la toate reuniunile, mâna dreaptă a echipei de proiect, apreciază munca depusă și rezultatele obținute prin prisma frumoaselor cuvinte pe care profesorii delegațiilor străine le au la adresa echipei de proiect de la Școala „Dacia”.

Ovidiu DAN

P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Manifestare dedicată Zilei Europei).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 23 august 2019