Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

O inedită mărturie de credinţă

,,Totul pentru Dumnezeu”

O inedită mărturie de credinţă

Reuniunea Mariană ,,Neprihănita Zămislire" Oradea, în colaborare cu Departamentul Cultural şi Biroul Pastoral al Episcopiei Greco-Catolice, Oradea, a organizat luni, 19 iunie, 2023, o întâlnire de comuniune spirituală, ecumenică, sub genericul ,,Totul pentru Dumnezeu". Evenimentul s-a desfăşurat în Sala Festivă a Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu" din Oradea, în prezenţa unui numeros public, ,,oameni dragi": marianişti, membri ai familiilor noastre, prieteni apropiaţi, creştini ai comunităţilor de ortodocşi, reformaţi şi greco-catolici.

Cu toţii am dorit să fim împreună alături de oaspetele nostru, doamna Gabriela Dobozy, vorbitoare de limbă maghiară, română și engleză, revenită pentru scurt timp acasă, din Australia, care ne-a propus ,,o mărturie de credinţă" printr-o confesiune a trăirilor sale şi o inedită expoziţie de pictură în ulei pe care a intitulat-o ,,TOTUL PENTRU DUMNEZEU".
Invitata noastră, botezată în religia reformată (mama reformată, tatăl greco-catolic) ne-a convins de faptul că trăieşte o experienţă de convertire spirituală în primul rând prin prezenţa sa în Catedrala ,,Sfântul Nicolae" la Sfintele Liturghii, la rugăciunea Rozariului, la pelerinajul în Ţara Sfântă alături de enoriaşii conduşi de Părintele paroh Ovidiu Duma, prin felul său prietenos, deschis de a-şi mărturisi trăirile, de a ne arăta rodul ,,talanţilor" primiţi de la Dumnezeu, imagini cu tablourile sale. Astfel, împreună cu doamna consilier cultural Rodica Indig, am invitat-o să-și prezinte ,,darul primit de la bunul Dumnezeu" în cadrul Întâlnirii Reuniunii Mariane din luna iunie, Luna Inimii Preasfinte a lui Isus, spre edificarea celor prezenți, pentru a cunoaște și recunoaște fiecare cum lucrează Dumnezeu în viața noastră, azi.
Am început cu întâmpinarea, salutarea oaspeților și,  ca de fiecare dată în cadrul Reuniunii Mariane, cu rugăciune și un cântec marian, conduse de Părintele spiritual, Traian Dobrată, spre binecuvântarea întâlnirii. Și binecuvântată a fost, așa cum au mărturisit oaspeții noștri la final.
Precum ne cheamă Preacurata noastră Mamă, Maria, să dăm mărturie despre iubirea Lui Dumnezeu pentru fiecare făptură, să recunoaștem lucrarea Sa în noi și să devenim apostoli ai zilelor noastre pentru cei ce nu Îl cunosc, am vorbit la început despre CHEMARE. Felul în care Fecioara Maria a răspuns cu toată dăruirea sa chemării lui Dumnezeu, este felul în care e bine să recunoaștem că fiecare avem o chemare și un dar și suntem răspunzători de binele, de frumosul, de armonia trăirii în lume.
Am amintit iar că suntem cu toții copii, care trebuie să asculte îndemnul Mamei: ,,Faceți tot ce vă va spune Isus". Astfel, vom putea atinge scopul vieții: bucuria trăirii, mântuirea.
La această adevărată sărbătoare a Reuniunii Mariane ne-am bucurat de prezența a trei fetițe din ansamblul ,,Artiștii Enjoy Music", condus de Ovidiu Lazăr: Cristina Felappi, Lorena Terec și Anastasia Berce, care ne-au încântat nu doar prin măiestria interpretării, cât și prin frumusețea cântecelor alese, bogate în mesaj spiritual, potrivit perfect momentului. Intercalarea cântecelor în parcursul prezentării a dat o notă de familiaritate, de destindere, necesare în preaplinul emoțiilor.
Invitată noastră, doamna Gabriela Dobozy, și-a început confesiunea vorbind de a sa chemare: ,,Vreau să vă mărturisesc că nimic nu este întâmplător în viață și doresc ca Dumnezeu să mă folosească ca un exemplu. Când credem în EL și îi vedem minunile din fiecare zi, atât de mult ne ajută.... Aceasta este sarcina noastră aici pe pământ. Dacă ÎL cunoaștem, să vorbim despre EL, să mărturisim despre EL celor care nu ÎL cunosc, pentru că prin necredință ei pierd atât de mult. Nu știu de ce m-a ales Dumnezeu pe mine să-mi dăruiască atâtea daruri, doar atât știu că toată viața L-am căutat, L-am iubit și m-am rugat la EL și am încercat să-mi trăiesc viața așa cum Isus Cristos ne-a cerut: să ne iubim unii pe alții, să iertăm celor ce ne-au făcut rău, să-i punem pe alții înaintea noastră, să-L lăsăm pe EL să fie judecător". Continuând cu detalii din viața sa, greșeli, greutăți, neîmpliniri ce s-au transformat în lecții de viață, ne-a mărturisit despre revelațiile pe care le-a avut după adevărata sa convertire: ,,Acum opt ani, în iunie 2015, m-am convertit cu adevărat, am simțit chemarea Domnului și de atunci sunt o altă persoană. În 2017, am avut prima revelație, când Domnul mi-a pus la încercare credința și mi-a răspuns la o mare dilemă. Am mai avut două mari revelații și de atunci am început să pictez. Această expoziție se vrea un omagiu și un mic semn de mulțumire pentru tot ce a făcut Dumnezeu în viața mea. Aș dori ca toată lumea să experimenteze bunătatea și grija Sa și cred că sunt aici pentru a mărturisi că Dumnezeu este viu astăzi. Așa că,  încrede-te în EL!"
Prezentarea tablourilor de către autoare a fost precedată, cum este și firesc, de cuvântul ,,specialistului", în persoana doamnei consilier cultural și artist plastic consacrat Rodica Indig, care a felicitat artista ,,pentru talentul pe care și l-a descoperit, talanții pe care încearcă să-i valorifice, pentru tenacitatea de care dă dovadă încercând să își ducă acest talent spre măiestrie, spre perfecționarea tehnicii, invitând oaspeții să se apropie de tablouri, să se lase pătrunși de frumusețea care se ascunde în fiecare, de mesajul pe care îl conțin".
Moment de emoție și revelație artistică a fost pentru toți  prezentarea ,,poveștii" fiecărui tablou în parte de către artista Gabriela Dobozy. Doar menționarea aici a titlurilor lucrărilor vorbește despre dorința ei de a-L mărturisi pe Dumnezeu: ,,Pentru voi toți mi-am dat viața" (În grădina Getzimani)/ ,,Isus mi-a șters lacrimile"/ ,,Deschiderea drumului"/ ,,Încrede-te în El"/ ,,Când apune soarele"/ ,,Ziua Judecății"/ ,,Flori" etc. 
Da. Recunoașterea lui Dumnezeu în toate și recunoștința noastră pentru toate!
Pregătind, conducând această întâlnire, am dorit să amintesc vorbele Fericitului Vladimir Ghika: ,,Cele nouă coruri ale îngerilor cântă în suflete, în timp ce urcă scara:
                          A-L iubi pe Dumnnezeu.
                        A iubi în Dumnnezeu.
                     A nu iubi decât în Dumnezeu.
                   A iubi totul din dragoste de Dumnezeu.
               A iubi totul în Dumnezeu.
            A nu iubi totul decât în Dumnezeu.
        A nu-L iubi pe Dumnezeu decât pentru Dumnezeu
    A nu iubi nimic atât de mult ca pe Dumnezeu.
 A-L iubi pe Dumnezeu cu toată puterea Lui  Dumnezeu".
Bucurie, emoție, încântare. Astfel se poate rezuma această întâlnire încheiată în cântec de comuniune: ,,Frați creștini din lumea întreagă" și ,,La mulți ani!", cu toții, bucurându-ne de frumusețea tablourilor, de agapa frățească, de faptul că ne vedem și ne simțim atât de bine împreună.
                                          Maria Mirela Filimon,
                                          președinta Reuniunii Mariane Oradea

Trimite email
Saturday, 2 December 2023