Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

,,Copiii și tinerii în tinda bisericii”, ediția 2023

Școala de vară, din Parohia Ortodoxă Română Velența I

,,Copiii și tinerii în tinda bisericii”, ediția 2023

La sfârșitul lunii iulie și primele cinci zile din luna august 2023, copiii și tinerii din Parohia Ortodoxă Română Velența I s-au reîntâlnit la școala de vară sub genericul Copiii și tinerii în tinda bisericii.

Peste 80 de copii și tineri s-au bucurat zilnic, de luni până sâmbătă, în perioada 31 iulie - 5 august 2023, de un program educativ pregătit și susținut de o echipă de educatori și voluntari care și de această dată au dat nota profesionalismului și a vocației de dascăl. Curtea bisericii a fost permanent animată de participanții la atelierele de pictură și modelaj, activitățile sportive și de mișcare, atelierele culinare, jocurile, programele artistice, activități de dezvoltare personală, de educație pentru sănătate, dar și de prevenire a consumului de droguri. Acestea au fost completate cu mult entuziasm în ziua de joi, 3 august, în incinta Școlii Gimnaziale ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, partener constant al acestui program, când printr-o mobilizare de excepție corpul profesoral, coordonat de doamna director Teodora Codău, a asigurat o zi de activități diverse, care au implicat mai multe catedre.
Activitățile din cadrul școlii de vară au fost precedate, ca de fiecare dată, de un moment de rugăciune în care s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate peste copii, tineri și familiile lor, dar și peste dascălii implicați în program.. Cei din urmă, deși provin de la mai multe unități de învățământ din municipiul Oradea, fac parte din familia comunității parohiale, alăturându-se voluntar și anul acesta preoților slujitori pregătind și susținând activități interesante, care au pus în valoare darurile cu care Dumnezeu i-a înzestrat pe participanți.
Au fost alături de copii și tineri în aceste zile profesori pentru învățământul preprimar și primar, directori, psihologi, profesori de limba română, de matematică, de religie, de chimie, de sport, muzică, desen, elevi, tineri și studenți voluntari, specialiști din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bihor.
În fiecare zi, în intervalul 9,00-13,00, participanții au modelat, au desenat, au construit, au confecționat diverse articole, au pictat, au gătit, au aflat despre regulile de igienă, au desfășurat activități de autocunoaștere, au cântat și dansat, bucurându-se de abordarea creativă a activităților, dar și de varietatea materialelor didactice puse la dispoziție de biserică sau oferite cu generozitate după caz,  chiar de către dascăli. Zilnic, prin grija slujitorilor bisericii, Nicolae Pop și Florin Negruțiu, respectiv a mai multor sponsori, copiii și tinerii s-au bucurat și de o gustare, apă și sucuri, asigurându-se astfel confortul necesar participării la acest program. Pe parcursul activităților din această perioadă interacțiunea copii - profesori a fost de excepție.
Reușita întregului program a fost dată și la această ediție de receptivitatea participanților și evident de experiența pedagogică recunoscută a dascălilor. Merită amintiți pentru a le mulțumi celor care au făcut și anul aceasta ca școala de vară să fie nu doar un program, ci chiar un eveniment pentru comunitatea educațională și religioasă din proximitatea bisericii și nu numai. Așadar se datorează succesul evenimentului dascălilor: Teodora Codău - director al Școlii Gimnaziale ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, Lung Doina - profesor la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, Pure Cosmina -  profesor la Școala Gimnazială ,,Dacia" Oradea, Balaj Lucia Elena - director al Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 25 Oradea, Caba Sanda - director al Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 45 Oradea, Avram Simona - profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea, Porge Adela - profesor de limba și literatura română la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Oradea, Bronț Maria - profesor la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, Hulban Romina - profesor de desen la Liceul de Arte Oradea, Gabriela Pascar - profesor la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 50 Oradea, Ancuța Dumea - profesor la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 25  Oradea, Radu-Cernea Ani  - consilier școlar la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, Cernea Marius - psiholog, Știop Teofil - cadru didactic la Universitatea din Oradea, Ciuciu Alexandra - profesor la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, Perian Roxana - profesor la  Școala Gimnazială Nr. 1 Șimian, încă șapte profesori de la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea: Pece Daniela, Corb Andrei, Dobai Mihaela, Rus Pintea Gina, Galea Rodica, Iova Bogdan și Gruia Daniel; Carmen Dinescu - delegat din partea Direcției de Sănătate Publică Bihor, Pop Octavian și Pop Călin - de la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bihor, Viorel Crăciun - profesor de sport, dar și tinerilor din parohie, voluntari în acest demers.
Vineri 4 august, cu o zi înainte de finalizarea școlii de vară, în incinta vechii catedrale a Velenței, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, a avut loc un moment de rugăciune și festivitatea de premiere a participanților și a dascălilor, deopotrivă, în prezența părinților și bunicilor, prilej de a înălța rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru purtarea de grijă în toată această perioadă și pentru toate binefacerile revărsate asupra copiilor, tinerilor, dascălilor și nu numai.
Pr. prof. Florin Negruțiu,
inspector școlar

Trimite email
Saturday, 2 December 2023