Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Adio, grupă mică!

Piticii-voinicii Grădiniței nr. 53 din Oradea au spus

Adio, grupă mică!

Sala de clasă a grupei mici de la Grădinița nr. 53 din Oradea s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de însoțitori ai prichindeilor, părinți, bunici, mătuși, unchi…, veniți să-i admire pe micii artiști.

 Și, în ciuda căldurii sufocante, ei au avut puterea să ne transpună în minunatul univers al inocenței, purității și visării, trăind, cu ei și prin ei, întregul spectacol pregătit cu multă măiestrie de doamnele educatoare Lucreția Cotrubaș și Florica Pelle. Chiar dacă, la intrarea în sală, copiii păreau puțin debusolați (de atâta mulțime adunată), vocea caldă a educatoarelor i-a calmat ca prin farmec, aducându-le liniștea și încrederea. Dintru început, privirea ne-a fost vrăjită de costumația lor minunată: o mulțime de flori, una mai frumoasă ca alta, soarele, furnicuța și greierașul, cocoșelul, fluturașii sau norișorii cei năbădăioși, florăreasa ori gospodina…
 Toate personajele întruchipate au încântat, fiecare încercând să-și joace rolul cât mai bine pentru a-i bucura pe cei dragi și spre a demonstra că merită un grad în plus și o avansare în grupa mijlocie. Ghiocelul, albăstreaua, macul, margareta, trandafirul, narcisa și alte flori și-au etalat  frumusețea… și prin cuvinte potrivite, Soarele s-a impus ca un adevărat stăpân al naturii, furnicuța și greierașul și-au păstrat “năravurile”, norișorii, puși pe harță, declanșând ploaia, au binecuvântat natura cu câteva picături de aur…
 Tema centrală a spectacolului a constituit-o trezirea la viață a naturii o dată cu sosirea primăverii. Prin vers, cântec și dans, copiii ne-au arătat tot ceea ce au învățat, dar și măsura muncii doamnelor educatoare.
 Părinții și toți prinvitorii nu pot decât să-i felicite și să le mulțumească doamnelor educatoare Florica Pelle și Lucreția Cotrubaș pentru dăruirea cu care i-au îmbrățișat și știința cu care i-au condus prin lumea basmelor, poeziilor și cântecelor, dorindu-le multă putere de muncă, sănătate și împliniri în activitatea didactică și personală! (C. Mărincean)

Trimite email

vineri, 27 noiembrie 2020