Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul-concurs al viorii cu goarnă ,,Dorel Codoban”

Pensiunea Dorel Codoban din Lazuri de Roșia (și)

Festivalul-concurs al viorii cu goarnă ,,Dorel Codoban”

În memoria meșterului-maestru, făuritor al viorii cu goarnă Dorel Codoban din Lazuri de Roșia, familia a construit Pensiunea ,,Dorel Codoban" și a lansat, cu sprijinul Centrului de Cultură al județului Bihor, un festival-concurs care îi poartă numele, concurs aflat, anul acesta (2023), la a X-a ediție.

,,Pensiunea deține șase camere duble și un apartament, dotate cu băi proprii, televizor și internet, precum și un salon comun și o bucătărie complet utilată. Pentru petrecerea timpului liber, oaspeților le stau la dispoziție două terase generoase, loc de joacă pentru copii și o curte cu loc amenajat pentru grătar. Seara, șemineul din salon îmbie la povești în aroma produselor tradiționale coapte în cuptorul propriu. Pensiunea Dorel Codoban oferă posibilitatea de a surprinde câteva din tainele meșteșugurilor tradiționale în atelierele de creație populară ale familiei Codoban, aflate în imediata vecinătate: atelierul în care maestrul popular Dorel Codoban a făurit cu măiestrie, timp de 40 de ani, viorile cu goarnă și atelierul de țesut costume populare al soției maestrului, după cum ne-au spus gazdele noastre, Maria Dumitra și soțul Dan.
Pensiunea Dorel Codoban a fost gândită ca un loc de refugiu si relaxare în mijlocul naturii; pentru iubitorii de drumeții, la distanțe mici de pensiune, se pot vizita: Peștera cu cristale de la Farcu, Peștera Meziad, Cheile Lazurilor, Albioarei sau Cuților, Cascada Lazuri sau Moara de apă, Păstrăvăria și terasa Lazuri de Roșia...
Pensiunea oferă, de asemenea, posibilitatea organizării unor evenimente de familie, dar nu numai", ne-au mai precizat gazdele noastre bune, care te primesc cu sufletul deschis, cu o cafea și ceai din partea casei, cu dulceață de prune, afine și zmeură, cu o pălincă și cu o vorbă bună!
Vorbind despre Festivalul-concurs al viorii cu goarnă ,,Dorel Codoban", doamna Codoban a ținut să amintească și despre un festival al produselor tradiționale locale care se organizează în aceeași locație, toamna, în septembrie-octombrie, intitulat Festivalul ,,Straița plină", în cadrul căruia localnicii, dar și alți gospodari din zonă își prezintă produsele lor tradiționale: zacuscă, dulceață...
,,Acest parlamentar (...) și-a luat cămașa pentru nunta sa, din 14 noiembrie 2015, de la mine"
Pe doamna Floare Codoban, noi o cunoaștem de ani și ani, de la târgurile meșterilor populari care se organizează în fiecare an în Oradea, de vreo 30 de ani, în luna iulie, în Parcul Nicolae Bălcescu, iar anul acesta în curtea Muzeului Țării Crișurilor, parcul aflându-se în plin proces de renovare. În cadrul Târgului meşterilor populari de la Oradea, doamna Codoban și-a păstrat același loc pe care l-a ocupat atâția ani alături de soțul său Dorel, vestitul făuritor de viori cu goarnă. ,,Acum atelierul e pustiu, nu are cine să-i ia locul. Nu vrea nimeni să-i continue meșteșugul, iar în memoria lui am înființat Pensiunea Dorel Codoban, cu opt camere și 20 de locuri, unde îi aștept pe toți cei ce vor să petreacă zile de vacanță în frumoasa zonă a Roșiei, nu departe de Moara de apă și alte frumuseți tradiționale nepieritoare". Dumneaei se îndeletnicește cu țesutul în război. ,,De la 12 ani, am învățat să țes în război tot felul de țesături, costume populare, față de masă, ștergare și străiți, opincile cărora le fac prezentare la târg sunt de la Nimăiești. Vreau să vă arăt ceva (scoate un ziar și ne arată o poză, alături de pliantul pensiunii sale). Acest parlamentar, Emilian Pavel, și-a luat cămașa pentru nunta sa, din 14 noiembrie 2015, de la mine", ne-a spus soția maestrului, la cea de-a 23-a ediție a Târgului orădean (din 15-17 iulie 2016).
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:53:06 Ora de vară a Europei de Est