Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

Inteligența artificială urmează să fie studiată în cadrul unor discipline noi, opționale, sau în module opționale la nivel de liceu, iar profesorii o vor îngloba în activitățile de predare, reiese dintr-un proiect de strategie națională pentru inteligență artificială, prezentat marți. Documentul, despre care ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, a spus că urmează să fie adoptat la nivel de guvern până la sfârșitul anului, vorbește și despre instruirea profesorilor în domeniul IA, dar plasează cele mai multe activități educaționale la nivelul studiilor universitare.
Același document vorbește despre folosirea instrumentelor IA, la nivelul învățământului preuniversitar, pentru ,,evaluare automată a elevilor și a profesorilor”.
Pe lângă repere precum programul de guvernare sau PNRR, documentul folosește ca referință o serie de strategii elaborate până acum în domeniul tehnologiilor sau în domenii conexe, inclusiv SMART-Edu, strategia pentru digitalizarea educației 2021-2027, elaborată în 2020, dar redusă ulterior de la aproape 100 de pagini la doar câteva pagini în proiectul ,,România Educată”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

xDay 2023: România găzduiește una dintre cele mai mari conferințe de Web3, Inteligență Artificială și Metaverse din Europa (P)

În perioada 19-21 octombrie 2023, Bucureștiul va găzdui una dintre cele mai mari conferințe de Web3, AI și Metaverse din Europa – xDay 2023 – punând România pe harta globală a marilor dezvoltatori de tehnologie. Organizat de Fundația MultiversX, evenimentul va aduce împreună lideri, inovatori, investitori, oficiali guvernamentali și pasionați din întreaga lume, pentru a explora și dezvolta tehnologii emergente, precum blockchain, inteligența artificială, Metaverse și Web3. Bilete sunt puse în vânzare pe site-ul www.xday.com.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

Profesorii și elevii din România sunt invitați să se înscrie online la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS International Challenge organizată de ECDL/ICDL în România / Profesorii se pot înscrie până pe până pe 1 octombrie, iar elevii în perioada 9-15 octombrie (P).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

OFICIAL Instrucțiunile Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România, alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Șapte unități de învățământ din Oradea urmează să fie reabilitate termic

Anul viitor

Șapte unități de învățământ din Oradea urmează să fie reabilitate termic

Un număr de șapte unități școlare din Oradea vor intra anul viitor în reabilitare energetică, după ce în cursul ședinței de miercuri, 13 septembrie, consilierii locali au aprobat documentațiile tehnico-economice și indicatorii tehnico-economici - faza Proiect Tehnic, aferente acestor investiții.

Unitățile de învățământ ale căror documentații au fost aprobate sunt: Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu", Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", Școala Gimnazială „Octavian Goga", Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna", Colegiul Național „Iosif Vulcan", Liceul Teoretic „Lucian Blaga" şi Grădinița Nr. 52 și Creșa Nr. 3 „Tărâmul fermecat".
Aceste reabilitări sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în vederea creșterii eficienței energetice în conformitate cu strategia de dezvoltare a municipiului. Conform legislației în vigoare, îmbunătățirea eficienței energetice este un obiectiv strategic al politicii energetice naționale, datorită contribuției majore pe care o are la realizarea siguranței alimentării cu energie, dezvoltării durabile şi competitivității, la economisirea resurselor energetice primare şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Prin realizarea lucrărilor privind „Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei" ale acestor unități de învățământ, se urmărește reabilitarea energetică a clădirilor, astfel încât activitățile propuse să conducă la creșterea eficienței energetice a obiectivelor amintite mai sus.
„Proiectele care sunt finanțate prin PNRR, și pentru care au fost votate proiectele tehnice în cadrul ședinței de Consiliu Local, au finanțare asigurată. Au fost semnate contractele de finanțare, pentru acestea putem deja să dăm drumul la licitațiile necesare execuțiilor. Pentru aceste proiecte urmează ca în cel mai scurt timp să pregătim documentațiile și să dăm drumul la licitații. Asta înseamnă că anul viitor aceste clădiri vor intra practic în modernizare", a declarat primarul Florin Birta.
Finanțarea investiților se realizează prin Programul Național de Redresare și Reziliență și bugetul local, iar valorile aferente fiecărei investiții în mod defalcat sunt: Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu", în valoare de 11.728.179,08 lei fără TVA; Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" - 19.345.776,85 lei fără TVA; Școala Gimnazială „Octavian Goga" - 10.245.660,65 lei fără TVA; Școala Gimnazială „Oltea Doamna" - 25.348.459,11 lei fără TVA; Colegiul Național „Iosif Vulcan", B-dul Decebal, nr. 76 - 9.556.929,78 lei fără TVA, respectiv Colegiul Național „Iosif Vulcan" de pe str. Jean Calvin, nr. 3 - 17.775.278,98 lei fără TVA; Liceul Teoretic „Lucian Blaga" - 15.665.343,49 lei fără TVA; Grădinița Nr. 52 și Creșa Nr. 3 „Tărâmul fermecat" - 6.465.387,63 lei fără TVA.
Durata estimată de execuție a fiecărui obiectiv de investiții este de 24 luni.

Trimite email
Saturday, 30 September 2023

Poza zilei

Câștigătorii concursului cu premii

În urma tragerilor la sorţi, efectuate luni, în prezența celor 16 finaliști, invitațiile gratuite, obținute la Cinema Palace, au revenit elevilor: Mara Antonia Maghiar, Maria Badeu Sarah, Sara Merca și David Colar, din clasa a IV-a B de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea și doamnei profesor Maria Duma, pentru cei 16 finaliști.