Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

Inteligența artificială urmează să fie studiată în cadrul unor discipline noi, opționale, sau în module opționale la nivel de liceu, iar profesorii o vor îngloba în activitățile de predare, reiese dintr-un proiect de strategie națională pentru inteligență artificială, prezentat marți. Documentul, despre care ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, a spus că urmează să fie adoptat la nivel de guvern până la sfârșitul anului, vorbește și despre instruirea profesorilor în domeniul IA, dar plasează cele mai multe activități educaționale la nivelul studiilor universitare.
Același document vorbește despre folosirea instrumentelor IA, la nivelul învățământului preuniversitar, pentru ,,evaluare automată a elevilor și a profesorilor”.
Pe lângă repere precum programul de guvernare sau PNRR, documentul folosește ca referință o serie de strategii elaborate până acum în domeniul tehnologiilor sau în domenii conexe, inclusiv SMART-Edu, strategia pentru digitalizarea educației 2021-2027, elaborată în 2020, dar redusă ulterior de la aproape 100 de pagini la doar câteva pagini în proiectul ,,România Educată”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

xDay 2023: România găzduiește una dintre cele mai mari conferințe de Web3, Inteligență Artificială și Metaverse din Europa (P)

În perioada 19-21 octombrie 2023, Bucureștiul va găzdui una dintre cele mai mari conferințe de Web3, AI și Metaverse din Europa – xDay 2023 – punând România pe harta globală a marilor dezvoltatori de tehnologie. Organizat de Fundația MultiversX, evenimentul va aduce împreună lideri, inovatori, investitori, oficiali guvernamentali și pasionați din întreaga lume, pentru a explora și dezvolta tehnologii emergente, precum blockchain, inteligența artificială, Metaverse și Web3. Bilete sunt puse în vânzare pe site-ul www.xday.com.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

Profesorii și elevii din România sunt invitați să se înscrie online la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS International Challenge organizată de ECDL/ICDL în România / Profesorii se pot înscrie până pe până pe 1 octombrie, iar elevii în perioada 9-15 octombrie (P).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

OFICIAL Instrucțiunile Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România, alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Astăzi, am avut ,,o duminică cu o importanță deosebită”, petrecută la Biserica Ortodoxă cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci de la Sarcău

Sărbătoarea hramului

Astăzi, am avut ,,o duminică cu o importanță deosebită”, petrecută la Biserica Ortodoxă cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci de la Sarcău

Azi (duminică, 17 septembrie 2023), am participat la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, urmată de Taina Sfântului Maslu, la Biserica Ortodoxă cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci de la Sarcău.

,,Ne găsim în duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, o duminică care are o importanță deosebită, nu numai pentru evenimentul legat de sfânta cruce, ci o duminică importantă pentru viața noastră de creștini, după cum a subliniat preasfințitul părinte decan Dumitru Megheșan, în cuvântul de învățătură. Evanghelia care s-a citit la sfânta și dumnezeiasca Liturghie provine de la Sfântul Marcu, capitolul VIII, și acolo ne descrie ceva cu totul semnificativ, ni se redau cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, privind viața noastră și felul cum noi ne raportăm la sfânta și dumnezeiasca Cruce... Spune așa Mântuitorul: ,,Cine vrea să-mi urmeze mie, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze mie. Apoi continuă... ,,Cine va voi să-și scape sufletul îl va pierde, iar cine va pierde sufletul pentru Mine și Evanghelia Mea acela-l va scăpa. Căci ce-i folosește omului dacă-și pierde sufletul. Sau ce-ar putea să dea omul în schimb pentru sufletul său".
Aici, Mântuitorul Iisus Hristos nu arată numai faptul că Crucea, prin jertfa Lui, a devenit altar al lui Dumnezeu față de lume. Din cel mai detestabil mod de a tortura oamenii... (în timpul stăpânirii romane), Crucea, din acel semn atât de înfricoșător, a devenit cel mai iubit semn din toată lumea", a conchis părintele profesor Dumitru Megheșan.
În cuvântul său, părintele paroh Alexandru Ciucle a mulțumit soborului de părinți care au slujit atât la Sfânta Liturghie, cât și la Taina Sfântului Maslu, părintele profesor Dumitru Megheșan, părinţii: Gheorghe Bubui, Marin Miheş, Cosmin Lascu şi Nicolae Alb; părintele Alexandru s-a arătat onorat de prezența la Taina Sfântului Maslu a domnului primar al comunei Sârbi, Gavril Herman și a domnului viceprimar Mădălin Popovici, cărora le-a mulțumit atât pentru prezență, cât și pentru ajutorul acordat în construirea bisericii; în acest context, părintele a mulțumit tuturor celor care, prin jertfa lor, au contribuit la ridicarea acestui sfânt locaș. La final, toți cei prezenți la sărbătorirea hramului au fost invitați la o gustare, oferită la Căminul Cultural din Sarcău.
Ovidiu Dan

Trimite email
Sunday, 1 October 2023

Poza zilei

Câștigătorii concursului cu premii

În urma tragerilor la sorţi, efectuate luni, în prezența celor 16 finaliști, invitațiile gratuite, obținute la Cinema Palace, au revenit elevilor: Mara Antonia Maghiar, Maria Badeu Sarah, Sara Merca și David Colar, din clasa a IV-a B de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea și doamnei profesor Maria Duma, pentru cei 16 finaliști.