Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Leoaicele” orădene au organizat o tabără pentru copiii cu diabet

Lecția de viață

„Leoaicele” orădene au organizat o tabără pentru copiii cu diabet

În perioada 13-19 iunie 2009, 13 copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani care suferă de diabet zaharat se bucură de o tabără grozavă, organizată de doamnele de la Lions Club Oradea „22”, la pensiunea „Tirol” din Sânmartin (în condiții de patru stele).

 Cunoscând, ieri, în premieră, câteva dintre „leoaicele” organizatoare, am înțeles gestul lor de caritate și calitate, care pornește din sufletul lor bun, aureolat de un chip frumos și zâmbitor.
 „Noi dăruim”
  Florina David (președintele pe 2009 - 2010), Gabriela Bârsan, Toth Amelia sau Larisa Dumbravă ni s-au părut niște persoane speciale, care, după felul în care vorbeau, gândeau și se comportau, nu le puteai intui profesia și rolul lor în această tabără, pentru că toate știau de toate și făceau de toate. Însă atunci când s-au discutat probleme strict medicale, vioara întâi a fost Larisa Dumbravă, medic primar pediatru, având supraspecializarea în diabet, nutriție și boli metabolice.
  „Vă dați seama că acești copii nu au cum să plece de lângă mama lor, fiind legați de un program și o supraveghere strictă din punct de vedere medical? Este pentru prima oară când se despart de părinți. Aici în tabără, ei sunt supravegheați și monitorizați medical 24 de ore din 24. Testarea glicemiei se face de șase ori pe zi, înainte și după mâncare, dar și la gustări”, ne-a declarat medicul primar, Larisa Dumbravă. Înainte de servirea mesei, valorile normale ale glicemiei la acești copii (cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani) sunt cuprinse în intervalul 60 - 100, iar după servirea mesei, ele pot crește până la maximum 135 (în funcție de vârstă, sex și greutate). Aceste valori sunt direct legate de programul alimentar sănătos al fiecăruia dintre noi. Ele cresc, complicând lucrurile, printr-o alimentație bogată în glucide, prin stres, absența exercițiilor fizice, iar la diabetici, în plus, prin lipsa insulinei sau administrarea unei doze prea mici de insulină.  Așadar, în această tabără, copiii sunt testați de șase ori pe zi, dar, la nevoie, și mai des, li se administrează regulat insulină și beneficiază de un program special: multă mișcare, prin jocuri diferite, în curte, la piscină, în sala de club, în pădurea de la Băile Felix, alături de membri Ecotop...
  Au fost la Grădina Zoologică, au jucat baschet  în sala de sport a L.P.S. „Bihorul”, au căutat comoara și s-au bucurat de aerul curat și frumusețile stațiunii Băile Felix...
Dragi părinți, nu trebuie să vă faceți griji de niciun fel atunci când copiii dumneavoastră ajung pe mâinile doamnelor „leoaice”. Principiul lor este „Noi dăruim”.
Dăruiesc din inimă, cu tot sufletul, tot ce pot și tot ce știu. Sunt mămici, educatoare, asistente, medici și manageri, bune la toate și bine intenționate. Organizează acțiuni de caritate și licitații tocmai pentru a putea dărui cât mai mult și cât mai multe.
 Î n fața unor asemenea doamne, noi, bărbații, trebuie să ne ridicăm pălăria și să le apreciem realizările și calitățile, iar comunitatea să fie mai atentă și binevoitoare atunci când este vorba de acțiuni de caritate...(Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Leoaicele” orădene au organizat o tabără pentru copiii cu diabet.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 5 august 2020