Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Zilele comunei Paleu

Sâmbătă și duminică,

Zilele comunei Paleu

Cei circa 1.800 de cetățeni ai comunei Paleu (din Uileacu de Munte, Săldăbagiu de Munte și Paleu, cele trei sate ale comunei) se pregătesc să-și primească fiii, pentru că în acest weekend (sâmbătă și duminică, 27 și 28 iunie 2009), conducerea primărie (primar - Somogyi Ludovic și viceprimar – Hevesi Ilona) organizează cea de-a IV-a ediție a Zilelor comunei Paleu.

 Organizatorii au gândit un program bogat și diversificat pentru toate vârstele și gusturile, dar mai cu seamă pentru cei mai mici cetățeni (copiii și tinerii comunei și nu numai, pentru că și la edițiile anterioare, au fost prezenți și tineri din comunele învecinate, dar și din municipiul Oradea).
Sâmbătă, 27 iunie
 10.00 - Campionat de fotbal
  Înscrierea echipelor se face la fața locului, până la ora 9.00.
  Locul desfășurării: pe terenul de fotbal al F.C. BIOLAND Paleu
 11.00 - Meci de fotbal
 Între consilierii comunei Paleu și ai comunei Hosszúpályi - Ungaria.
 Locul desfășurării: pe terenul de fotbal al F.C. BIOLAND Paleu
 13.00 - Ședința festivă a Consiliului local
 Ședință între consilierii comunei Paleu și ai comunei înfrățite Hosszúpályi - Ungaria.
 Locul desfășurării: la Primăria comunei Paleu
 15.00 - DESCHIDEREA FESTIVĂ
 Vernisajul expoziției artistice:
 Scriitoarea Csepregi Imola - Monografia comunei Paleu (volumul II).
 Vernisajul expoziției artistice a pictorului Tikosi Zoltán.
 Locul desfășurării: la Căminul Cultural din Paleu.
  Programele următoare se vor desfășura în localitatea Săldăbagiu de Munte
 11.00 – 14.00 - Diverse programe pentru copii
17.00 – Programul majoretelor din Paleu (coordonator, prof. Imre Julianna)
17.10 - Grupul de majorete al Centrului Cultural Hosszúpályi – Ungaria (coordonator, prof. Ürveczki Anikó)
17.20 - Tinere talente pe scenă:
Participanți - grupul de copii de la Grădinița și Școala din Paleu (coordonatori: înv. Tóth Olga, ed. Imre Julianna
17.00 - Trupa de teatru amatori a asociației pensionarilor din Hosszúpályi – Ungaria (coordonator artistic: Daniel Katalin)
18.00 - Trupa de dans MADSTREET din Aleșd 
18.15 - Trupa de dans PAY GIRLS din Paleu
18.30 - Trupa TINI DANCE CENTER din   Paleu
19.00 - Trupa TINI DANCE CENTER show din Săcuieni
Participă STAR GROUP de la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea (coordonatori artistici: Erdei Katalin și Molnar Monica)
21.00 - PACSIRTÁK – program de dans și muzică
22.00 - HIP HOP BOYZ – concert (Ungaria)
23.00 - Discotecă până dimineața
Duminică, 28 iunie
16.00 - Programul artistic al grupelor de copii de la Grădinița și Școala din Săldăbagiu de Munte (coordonator: prof. Deak Szebeni Gyongyi și ed. Santa Salome Ibolya.
16.00 - Programul artistic al grupelor de copii de la Grădinița și Școala din Uileacu de Munte (coordonatori: ed. Almășan Ella Monika și prof. Molnar Julia.
17.00 - Demonstrație de arte marțiale – kara te (Clubul sportiv U.A.M.T. – Oradea, antrenor, Vancea Pavel)
17.00 - Varhegyi Gabor și Niki – „Hazibuli Attilával”
18.00 - Mohacsi Brigitta – concert
19.00 - „Hej elet, elet te gyongyelet” – programul comic al trupei M.M. PODIUM
20.00 - Prezentare rochii de mireasă și de seară a salonului „ELLY” (cu participarea trupelor PAY GIRLS și TINI DANCE CENTER Paleu)
21.00 - ELIT - concert
22.00 - GROOVEHOUSE – concert (Ungaria)
23.00 – Foc de artificii.
Pentru mai multe detalii, intrați pe site-ul Primăriei Paleu:  www.paleu.ro

Trimite email

luni, 23 noiembrie 2020