Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Echipa F.E. Două Roți S.R.L. - „Cea mai bună firmă la toate secțiunile”, plus încă trei premii și o mențiune!

Firma de exercițiu - o reală provocare

Echipa F.E. Două Roți S.R.L. - „Cea mai bună firmă la toate secțiunile”, plus încă trei premii și o mențiune!

Înființarea unei firme de exercițiu permite elevilor dezvoltarea spiritului antreprenorial, acumularea de cunoștințe, formarea de abilități și aptitudini corespunzătoare diferitelor locuri de muncă. Firma de exercițiu este o reală provocare pentru fiecare elev, deoarece lucrul în echipă poate fi o aventură de care se pot bucura dacă își asumă responsabilități, își pun în valoare creativitatea, capacitatea de a lua decizii sau gândirea critică.

                Târgul Firmelor de Exercițiu „Rivulus Dominarum Tineret" organizat la Colegiul Economic,, Nicolae Titulescu" Baia Mare, desfășurat în perioada 8-9 decembrie 2023, le-a oferit elevilor posibilitatea de a participa ca și adevărați oameni de afaceri la promovarea propriilor firme, de a negocia și de a vinde produsele sau serviciile din firmă și de a participa la un concurs al firmelor de exercițiu. De la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului au participat în acest an două firme de exercițiu : F.E. Două Roți S.R.L. coordonată de prof. Jolțe Adriana și F.E. Style Taste S.R.L. coordonată de prof. Pali Margareta. Cele două firme de exercițiu s-au înscris la toate cele 12 competiții din concurs.
                În urma desfășurării concursului, echipa F.E. Două Roți S.R.L. a câștigat cel mai râvnit premiu, premiul I „Cea mai bună firmă la toate secțiunile", dar și alte premii (premiul I - Cea mai reprezentativă mascotă, premiul III - Cel mai bun stand, premiul III - Cea mai bună prezentare a firmei,  mențiune - Cel mai bun catalog profesional). 
                 Echipa firmei de exercițiu  Style Taste S.R.L a câștigat premiul I la secțiunea ,,Cele mai bune materiale promoționale și mențiune la secțiunea ,,Cea mai bună pagină web".
                  În calitate de profesor coordonator al firmei de exercițiu am o mare satisfacție atunci când peste ani, foști elevi care au participat activ și au avut responsabilități în firmele de exercițiu vin la întâlnirile de 10 ani de la terminarea liceului și printre amintirile depănate cu entuziasm și nostalgie sunt și cele de la concursul firmelor de exercițiu. Apoi spun cu mândrie: conduc un birou de contabilitate, sunt expert contabil sau sunt manager al unei firme de succes din zonă deoarece mi-am deschis propria afacere și nu în ultimul rând mi-am ales cariera de cadru didactic, acum și eu îndrum elevi în minunata aventură a firmelor de exercițiu.
                  Într-adevăr, firma de exercițiu este o reală provocare atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Dacă elevii încă se mai gândesc la viziunea pe care să o abordeze, profesorii au descoperit-o demult: să-i ajute pe elevi să descopere cine sunt și unde vor să ajungă.
                  Prof. Adriana Jolțe

Trimite email
sâmbătă, 13 aprilie 2024, 13:14:15 Ora de vară a Europei de Est