Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Un show de zile mari, cu primari, consilieri și artiști

Sâmbătă și duminică - Zilele comunei Paleu

Un show de zile mari, cu primari, consilieri și artiști

După înfrângerea suferită pe terenul de fotbal al F.C. Bioland Paleu (unde consilierii gazdă au pierdut meciul de fotbal susținut în compania consilierilor comunei înfrățite din Ungaria, scor: 3 la 7), a venit bucuria legalizării înfrățirii. Actul a fost semnat de conducerile celor două comune, Somogyi Ludovic – primarul comunei Paleu și Berenyi Andras – primarul comunei Hosszupalyi din Ungaria, de față fiind cei doi viceprimari: Hevesi Ilona și Som Zsolt, precum și consilierii celor două comune înfrățite.

 Sâmbătă (27 iunie 2009), la Paleu, la Zilele comunei, a fost și ploaie și soare, dar o mare sărbătoare!
 Dușul rece de la fotbal a fost urmat de bucuria înfrățirii sărbătorită cu șampanie la Căminul Cultural din Paleu, înainte ca primarul Somogyi Ludovic să declare deschise serbările fiilor celor trei sate ale comunei Paleu.
 Expoziție de pictură și lansarea monografiei
 Fără prea mult tam-tam, primarul a dat undă verde serbărilor, iar viceprimarul, dna Heveși Ilona, a informat asistența despre lansarea celui de-al doilea volum al Monografiei comunei Paleu, scris de Csepregi Imola (profesor de Limba și literatura maghiară). Cu cele două volume pe masă, Csepregi Imola a dat autografe, încântată fiind de lansarea celui de-al doilea volum. Bucuria lansării a fost împărtășită și de un alt fiu al comunei, pictorul Tikosi Zoltán (din Uileacu de Munte) care avea expuse câteva lucrări în sala de spectacole și pe scena căminului cultural.
 Evenimentele inaugurale (desfășurate la Căminul Cultural din Paleu) au fost urmate de manifestări cultural-artistice pe scena amenajată în aer liber la marginea satului Săldăbagiu de Munte, protagoniștii fiind artiști (și mai mari și mai mici), debutanți și consacrați, din comună și nu numai (din Oradea, Aleșd, Săcuieni..., dar și din Ungaria).
 În deschiderea serbărilor, Kecskes Monica (moderatorul manifestărilor) a prezentat programul zilei și prima formație de majorete (a copiilor din Paleu, coordonată de prof. Imre Julianna). Majoretele din Paleu au primit, imediat, replica majoretelor din comuna Hosszupalyi (comuna înfrățită), conduse de prof. Urveczki Aniko. Preț de câteva minute, am asistat la un dialog al celor două formații de majorete. 
În pauze, organizatorii, în frunte cu primarul Somogyi Ludovic, au premiat copiii și sportivii care au câștigat, de dimineață, unele concursuri și întreceri sportive. Trupa de teatru de amatori a asociației pensionarilor din Hosszupalyi (Ungaria) a prezentat câteva scenete și cuplete (sub bagheta lui Daniel Katalin) care s-au bucurat de un real succes la publicul tânăr. Grupuri mai mari sau mai mici de copii de la Grădinița și Școala din Paleu (coordonați de învățătoarea Tóth Olga și educatoarea Imre Julianna) ne-au încântat cu numerele lor de dans. Chiar dacă ei sunt la început de drum, ne-au cucerit cu spontaneitatea și dezinvoltura lor. Cei mari, însă, gimnaziștii și liceenii au ridicat dansul la rang de artă. Am văzut nenumărate evoluții spectaculoase fie ele prezentate de dansatori din Aleșd, Paleu sau Săcuieni, care au învățat meserie de la o profesionistă de talie națională și internațională, nimeni alta decât înv. Erdei Katalin (din Săcuieni) care a făcut un show de zile mari cu ai săi dansatori de nota 10, comparabilă, în plan muzical, cu profesoara de canto Monica Molnar, de la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea. De fapt, aseară, talentații elevi ai doamnei prof. Monica Molnar (Lăcrimioara Deac, Dora Popovici, Patai Robert, Hirian Raul și Pall Timea) și dansatorii dnei Erdei Katalin s-au completat reciproc, evoluând într-o succesiune armonică, ba chiar și împreună (la final).
Muzica și dansul au triumfat apoi prin invitații din Ungaria (PACSIRTAK și HIP HOP BOYZ) care au menținut distracția până în noapte. În continuare, s-a încins o discotecă pentru toate gusturile și vârstele. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un show de zile mari, cu primari, consilieri și artiști.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 23 noiembrie 2020