Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Campania „Iluzia fericirii – ai grijă de tine” continuă și în acest an

D.A.S.O.

Campania „Iluzia fericirii – ai grijă de tine” continuă și în acest an

Direcția de Asistență Socială Oradea, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor au reluat activitățile în școli din cadrul campaniei de informare și prevenție în școli „Iluzia Fericirii - Ai grijă de tine".

Campania, inițiată în anul 2022, are ca obiectiv principal informarea și conștientizarea cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri, promovarea modalităților de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos și consiliere psihologică gratuită la nevoie, campania urmând a se desfășura și pe parcursul acestui an.
            Zilele acestea, un număr de 70 de elevi ai claselor a VII-a și a VIII-a din cadrul școlilor gimnaziale ,,Ioan Slavici" și "Lucreția Suciu" au fost informați cu privire la riscurile și efectele consumului de substanțe interzise de către echipa de specialiști care a participat la întâlnirile organizate în unitățile de învățământ. Întâlnirile sunt interactive, discutându-se și despre decizia de consum și diminuare a riscului de consum, despre formarea abilităților socio-emoționale necesare în procesul de luare a deciziilor, a comunicării asertive și a relaționării în grupul de egali.
Ceea ce este inedit la acest proiect este faptul că elevii au parte de activități nonformale desfășurate și cu suportul  unor ochelari care imită efectele consumului de substanțe interzise. Activitățile se focusează pe un experiment cu o pondere deosebită în formarea capacității de a discerne adevărul de imaginație, realitatea de efectele cauzate de consumul de substanțe interzise.
            Jocul educativ poate face o mare diferență pentru cei mici în complexul proces al învățării, întrucât prin intermediul jocurilor se pot familiariza mult mai ușor și rapid cu temele abordate. Pe scurt, cu ajutorul jocurilor, procesul de învățare poate fi transformat într-o activitate mult mai distractivă ce va susține atenția și curiozitatea celor mici și dorința acestora de a afla mai mult.
             Totodată, elevilor li s-a explicat de ce s-a ales numele proiectului -  ,,Iluzia fericirii - ai grijă de tine"  și au aflat că a consuma substanțe interzise pentru a fi fericit sau pentru a-ți schimba condiția, este într-adevăr o iluzie, că stă în puterea minții fiecăruia să se ghideze înspre adevărata fericire și că, dacă se află într-o astfel de situație, ajutorul de specialitate a unui psiholog este oricând la îndemână.
            ,,Văzând o serie din problemele cu care se confruntă tinerii în prezent, am decis să ne implicăm mai mult și să mergem noi înspre ei, participând în școli cu acest proiect de prevenție prin care îi îndrumăm și le stăm la dispoziție oricând au nevoie de sprijinul nostru. Scopul acestei campanii, pentru care s-a și ales numele  ,,Iluzia fericirii - ai grijă de tine", este de a realiza faptul că a consuma substanțe interzise pentru a fi fericit sau pentru a-ți depăși condiția este într-adevăr o iluzie, iar tinerii care se află într-o astfel de situație pot apela oricând la ajutor de specialitate și pot găsi în noi un sprijin. Direcția de Asistență Socială Oradea, prin d-na psiholog Adela Bradea, vine în sprijinul părinților și copiilor, oferind consiliere psihologică gratuită, pentru a depăși situații dificile din viața lor", a menționat d-na Anca Grama, directorul Direcției de Asistență Socială Oradea.
            Campania „Iluzia Fericirii - ai grijă de tine" va continua pe durata întregului an școlar 2023-2024.

Trimite email
sâmbătă, 13 aprilie 2024, 21:15:51 Ora de vară a Europei de Est