Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

4.974 de note de 10 la oral și o zi tensionată

Bacalaureatul, la final

4.974 de note de 10 la oral și o zi tensionată

Nu rețin să fi consemnat în ultimii 10-15 ani obținerea atâtor note maxime la cele trei probe orale ale examenului de bacalaureat ca și anul acesta la nivelul învățământului preuniversitar bihorean (1.911 – la limba română, 2.722 – la limbile moderne și 241 – la limba maternă, întregistrate la nivelul celor 18 centre de examen).

 Centrele cu cele mai multe note de 10 au fost: C. N. „Samuil Vulcan” Beiuș (235 la română și 350 la limbile moderne), C.N. „E. Gojdu” Oradea (225 și 277), C.N. „M. Eminescu” (184 și 247), C. E. „P. Cosma” (165 și 200), Gr. Șc. Ind. „Unirea” Ștei (173 și 173) și C. T. „M. Viteazul” Oradea (102 și 161).
 La limba și literatura română, la proba orală, s-au înscris 6.992 de candidați din care 6.809 au promovat-o, aceasta însemnând un procent spectaculos de 99,85 la sută. La română scris, 20 nu s-au prezentat, iar trei au fost eliminați, fiind prinși copiind în Centrul de examen de la Vadu-Crișului. La proba D au fost eliminați cinci, tot din cauza furtului „calificat”, fiind prinși în timp ce copiau (trei în Centrul de la „M. Viteazul”, iar doi la Vadu-Crișului); de la proba E au fost eliminați doi (din cadrul subcomisiei de la Șuncuiuș).
 „Ziua tensionată s-a datorat căderii serverului SIVECO și numărului mare de subiecte – 239”
 În ansamblu, dl prof. Dorel Luca, generalul Inspectoratului Școlar al județului Bihor, președintele comisiei județene de bacalaureat, apreciază ca normală și eficientă desfășurarea de „forțe”, mobilizarea exemplară a membrilor comisiilor, de la președintele de comisie până la ultimul membru, multiplicarea în timp rezonabil a subiectelor și vigilența manifestată de cei mai mulți dintre supraveghetori.
Pentru ziua tensionată de miercuri, singura zi cu probleme din cele două săptămâni de bacalaureat, președintele comisiei județene are două justificări plauzibile: căderea serverului SIVECO și volumul mare de subiecte (239 la proba E, plus traducerile) care trebuiau multiplicate în timp rezonabil. De unde 239 de subiecte? 137 de subiecte pentru cei care au dat bacalaureatul în varianta 2009 și 102 subiecte pentru cei care au dat examenul în varianta 2007.
 „Căderea serverului SIVECO, singurul responsabil de transmiterea subiectelor, a amânat totul cu circa o oră, până la reluare. Cealaltă oră de întârziere s-a consumat cu multiplicarea și traducerile în cazul celor 239 de subiecte, 137 în varianta 2009 și 102 în varianta 2007.
 Așadar, stresul și tensiunea nu au fost cauzate în niciun caz de o slabă organizare sau mobilizare, ci de acea cădere neprevăzută a serverului și de numărul imens de subiecte care au trebuit multiplicate și traduse, în unele cazuri. Altfel, transmiterea electronică a subiectelor înseamnă un pas mare în față din mai multe puncte de vedere. Să ne gândim la perioada în care trebuia să mergem la București după plicuri... Acum, din momentul transmiterii parolei, descărcarea subiectelor se face la secunde. E și în această situație un risc, acela de a cădea curentul, și implicit internetul, dar am fost pregătiți și cu un centru alternativ de multiplicare, dar nu a fost cazul. Cu toate aceste probleme, care, repet, nu ni s-au datorat nouă, și nici ministerului, în cele 18 centre de examen și trei subcomisii, subiectele au ajuns în săli între orele 11.10 și 11.40, iar în județ, cel târziu la ora 12.00”, ne-a declarat inspectorul general, Dorel Luca, președintele comisiei județene de bacalaureat.
 „Bacu nu se ține”...
 Să recunoaștem că și unii reprezentanți ai presei au contribui la creșterea tensiunii și stresului mai cu seamă în rândul părinților implicați. Ce puteau să creadă părinții care citeau pe ecranul televizorului „Bacul nu se ține”...
 Și-atunci, nu ne miră reacția fermă și promptă pe care a avut-o dna ministru Ecaterina Andronescu atunci când a citit asemenea aberații pe micul ecran. De unde până unde asemenea etichetări și afirmații alarmiste pentru o întârziere (fie și de două ore) în comunicarea subiectelor...
 Așa se întâmplă când umbli  cu lumânarea după senzațional, când faci din tânțar armăsar... de amorul presei!
 Legat de subiectele și rezultatele de la proba scrisă, interlocutorul nostru nu ne-a putut furniza prea multe detalii. „Cel puțin la matematică, dar și la română, din câte am auzit, subiectele au fost rezonabile și accesibile celor care s-au pregătit. Desigur că vor fi mult mai mici decât la oral, și mult mai slabe la frecvența redusă...
 Duminică se vor afișa rezultatele, iar eventualele contestații se depun la centrul de examen, între orele 16.00 și 20.00. Cine vrea să depună la mai multe discipline trebuie să o facă la fiecare disciplină în parte. Rezultatele finale se vor afișa în 9 iulie”, a conchis președintele comisiei județene de bacalaureat, prof. Dorel Luca, în încheierea interviului pe care ni l-a acordat în exclusivitate. (Ovidiu DAN)

Trimite email

vineri, 18 iunie 2021